SEZNAM KUPCEV

Gojitelje konoplje lovijo po zaseženem seznamu

Objavljeno 31. avgust 2015 19.40 | Posodobljeno 31. avgust 2015 19.40 | Piše: Tomica Šuljić

Še poldrugo leto po ukinitvi spletne trgovine marlek.com njene stranke uspešno lovi policija.

Na strani marlek.com so kupci pustili naslove, slednje je dobila policija. Foto: S.N.

CELJE – Fotografije zasegov velikih količin konoplje, ki jih vsak teden pošljejo z več policijskih uprav po Sloveniji, so zgovorne same po sebi: bilke se šibijo od brstečih vršičkov trave, ki poganja na prostem in v zaprtih prostorih; pri gojenju v hiši ali drugih prostorih svetlobo zagotavljajo z umetnimi lučmi (ki praviloma precej dvignejo porabo električne energije), gojenje pa spodbujajo in urejajo z ventilatorji, namakalnimi sistemi, gnojili ter drugimi pripomočki za bogato žetev – a to zadnje čase pogosto opravlja policija. Še posebno celjska: minuli teden so pri 42-letniku v stanovanjski hiši našli tri prostore za gojenje konoplje ter 120 sadik, v gospodarskem poslopju je bilo še dobrih dvesto bilk.

Podoben zaseg je odredilo celjsko tožilstvo 12. avgusta, policisti so šli v akcijo v bivalne prostore 38-letnega Celjana nekaj dni pozneje: »V stanovanjski hiši so našli in zasegli manjšo količino posušene konoplje, v rastlinjaku na vrtu za stanovanjsko hišo in na cvetlični gredi pa še nekaj rastlin konoplje,« je poročala Milena Trbulin s celjske policijske uprave. Ob zaplembi osmih bilk in več posod ter vrečk z »delci posušene zelene rastline« pa je zanimiva utemeljitev tožilstva: »Odredim hišno preiskavo z namenom, da se odkrijejo in zavarujejo predmeti, povezani z neupravičeno proizvodnjo in prometom s prepovedanimi drogami,« je zapisala dežurna preiskovalna sodnica Bojana Leskovar ter takole utemeljila razloge za sum: »ko so prek spletne prodajalne marlek.com z namenom neupravičene proizvodnje prepovedane droge konoplja in psilocibin gobic kupovali snovi in opremo, nujno potrebne za proizvodnjo«. Prek iste strani naj bi pod policijski drobnogled prišel še 30-letnik s poldrugim kilogramom konoplje ter prirejenim prostorom za gojenje.

Spletno gojišče

To dokazuje, da se še ni polegel prah po velikem lanskem razkritju: družba na območju Slovenj Gradca se je združila pred sedmimi leti, mlad in nemiren duh pa je bil podjetniški: brata Tomaž in Matjaž Marhat sta – skupaj z Andrejem Grubelnikom – naredila spletno prodajalno, ki je delovala pod domenama marlek.com in marlek.si, v njej pa so za vzgojo gobic in konoplje ponujali »tehnološke vrtnarske pripomočke«, kot so opredelili svoj posel. Na spletu so se ondan takole predstavljali: »Pri marleku se zavedamo, kaj počnemo. Za zavarovanje svojih strežnikov ter podatkov imamo zaposlenega lastnega mojstra, ki se od mladih nog ukvarja z vdiranjem in varovanjem računalniških in vgrajenih sistemov.« Za poslovanje so ustanovili tudi podjetje Idev, v katerem je bil Tomaž direktor, Matjaž je delal na spletni strani, Andrej pa je bil skladiščnik.

Prek spleta so kupcem pošiljali semena, ventilatorje, pribor in potrebščine, po ocenah tožilstva so v šestih letih prodali za 900.000 evrov pripomočkov, o tajnosti podatkov pa so marlekovci na glas razmišljali takole: »Naši strežniki so v Nemčiji, kjer imajo stroge standarde zasebnosti podatkov, poleg tega pa niso na ozemlju Slovenije. Saj ne da bi kaj skrivali, a vedno je bolje biti pripravljen kot presenečen.« Aprila lani so brata Marhat in Grubelnika vendarle presenetili – policisti, ki so pri bratih našli slaba dva kilograma konoplje, še nadaljnja dva kilograma pa v prostorih podjetja Idev; a verjetno so se najbolj razveselili podatkov o kupcih v trgovini marlek.com.

Gredo po seznamu

Preprodajalci mamil po navadi nimajo ravno v računalniku ali blokcu seznama klientov z natančnimi hišnimi naslovi (kamor so marlekovci pošiljali blago iz spletne prodajalne), v tem primeru pa se je policistom najbrž kar smejalo. Tudi v odredbi avgustovske preiskave pri 38-letnem Celjanu je jasno razvidno, od kod jim podatki: »Tomažu Marhartu je bil 16. aprila lani zasežen namizni računalnik, pri pregledu računalnika so bili najdeni podatki o poslovanju spletne prodajalne marlek.com, osumljeni so prodajali snovi in opremo, namenjeno pretežno ali izključno za neupravičeno proizvodnjo drog.« Med kupci je bil tudi 38-letni Celjan, k njemu pa so prišli 18 mesecev po prvih zasegih: »Kot sem slišal, je ful ljudi kupilo izdelke pri njih, na primer gobice, saj so jih edini imeli. Drugače pa ima policija po mojem poznavanju zadev še kar delo in čakajo na sezono,« pravi.

Na celjski policijski upravi ocenjujejo, da slaba tretjina odkritij nelegalnih nasadov konoplje na Celjskem izvira iz marlekovih podatkov: »Ocenjujemo, da je zadeva pripomogla k porastu zasegov konoplje,« pravi Trbulinova ter pove, da so od aprila lani odkrili dva ducata nasadov z več kot 1600 sadikami konoplje. Toda marlek je pošiljal gojiteljske pripomočke po vsej Sloveniji, tako da je zasegov bistveno več, kar potrjuje tudi navedba Trbulinove: »Sodelovanje z drugimi policijskimi upravami glede spletne prodajalne je zelo dobro.«

Ne iz konoplje, ampak iz trte izvite so se tako pokazale trditve z marlekove strani: »Podjetje je ustanovljeno v Veliki Britaniji, saj nam njihova zakonodaja omogoča izredno visoko zasebnost osebnih podatkov, saj jih zakonsko nismo obvezani hraniti, prav tako pa oblasti v Sloveniji nimajo pristojnosti. Na splošno pa so naši izdelki v skladu z zakonodajo ter predpisi EU.« Njihovi kupci, ki so se izognili prvim vseslovenskim aretacijam aprila lani (46 hišnih preiskav, 10 kilogramov konoplje, 1000 bilk), se na policijske limanice lovijo še sezono in pol pozneje. In medtem ko sta brata Marhat že sklenila sporazum o priznanju krivde ter je starejši Tomaž sprejel tri leta zapora, mlajši Matjaž pa poltretje leto, se za nekatere njune kupce oziroma nadobudne botanike pregon šele začenja.

Še posebno aktivni bodo policisti septembra in oktobra, ko se žanje konopljin posevek in ko organi pregona po navadi prežijo na sumljive obiskovalce, ki v avtomobilih prevažajo rastline močnega vonja. Tokrat bo preža odveč, saj ima policija očitno še naslove potencialnih gojiteljev konoplje. Marlekovi seznami kupcev pa so opozorilo tudi za druge obiskovalce spleta: v Sloveniji je gojenje trave še vedno kaznivo dejanje! 

Deli s prijatelji