NAŠLA HEROIN IN KOKAIN

Gobarka našla drogo, policist pa ukradel?

Objavljeno 22. april 2017 18.52 | Posodobljeno 22. april 2017 18.52 | Piše: Boštjan Celec

Med gobarjenjem na Toškem čelu je naletela na kokain in heroin.

Kot policist je Iskra še vedno zaposlen na PP Šiška. Foto Dejan Javornik

LJUBLJANA – Pred tednom dni je bil zdaj že odpuščeni policist Policijske postaje Domžale Gregor Makovec spoznan za krivega ter obsojen na tri leta in osem mesecev zapora, ker je v službeni opravi služil s kaznivimi dejanji, namesto da jih preprečeval. Da se peča z neupravičeno proizvodnjo prepovedanih drog in prometom z njimi, omogočanjem uživanja prepovedanih drog, poneverbo in podkupninami, ga je prijavil sodelavec. In glej ga, zlomka, na zatožni klopi se je te dni znašel še en slovenski policist, ki je bil omenjan tudi v zgodbi o pokvarjenem domžalskem policistu. Gre za Uroša Iskro, ki je pred leti skupaj z Makovcem delal na PP Moste. Policist, ki je prijavil Makovčeve nečednosti, je namreč nadrejenim med drugim povedal, da mu je ta ob neki priložnosti dejal, da sta »z nekdanjim partnerjem Urošem Iskro, s katerim sta delala na PP Moste, celo skupaj uživala kokain«.

Najprej v Podutik, da si malo vzame

Vendar zadeva, v kateri je stekel postopek na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča, z Makovcem nima popolnoma nobene zveze, Iskra naj bi namreč kaznivo dejanje zagrešil, ko je bil že policist v Šiški. Obtožen pa je kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga storil 6. avgusta 2014.

Vse skupaj se je začelo s prijavo gobarke, ki je na Toškem čelu nabirala sadeže narave in namesto na kakega orjaškega gobana pod listjem naletela na napol zakopano plastično škatlo. Odprla jo je, v njej pa zagledala vrečke z nenavadnim prahom. Posumila je, da utegne biti droga, zato je brez omahovanja poklicala na policijo. OKC je na kraj prijave napotil uslužbence krajevno pristojne PP Šiška, in kot se je pozneje spominjala gobarka, sta prispela policist in policistka, policist je škatlo odnesel v avto, sama pa je nato zapustila Toško čelo.

Ta policist je bil torej Iskra, ki ga specializirana tožilka z oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Sonja Breznik zdaj preganja, da je, namesto da bi po pravilih službe zavaroval kraj najdbe in opravil ogled, škatlo najprej odpeljal v Podutik, tam iz nje vzel neznano količino heroina in kokaina ter si jo prilastil, škatlo pa nato spravil nazaj na kraj najdbe ter šele nato opravil ogled.

»Obtoženi torej ste, da ste vzeli neugotovljeno količino droge ter si s tem protipravno pridobili premoženjsko korist, kar je nedopustno, zato ste se znašli v kazenskem postopku,« je Iskri na predobravnavnem naroku razložil okrožni kazenski sodnik Boris Gabrijel Hrovat. Zagrožena kazen za to dejanje je do pet let zapora, tožilka Breznikova pa je na narok prikorakala z dokaj milostno ponudbo. Če bi Iskra krivdo priznal, bi zanj predlagala kazen 10 mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo dveh let. Toda policist ji je dal košarico: »Ker dejanja ne priznavam, saj ga nisem storil.«

Že kaznovan zaradi potnih stroškov

Zato mu bodo sodili in na procesu poleg gobarke zaslišali tudi policistko, ki je bila tistega avgustovskega dne poleg njega napotena na Toško čelo in ga je nato tudi prijavila nadrejenim. Po naših informacijah naj bi ob prijavi dejala, da sta se s škatlo najprej res odpeljala v Podutik, kjer naj bi jo Iskra odprl. Ko je iz nje vzel prvo vrečko, se je bojda obrnila stran, saj je vedela, da je to, kar počne kolega, nezakonito, zato niti ni videla, koliko vrečk naj bi si prisvojil.

Potem naj bi ga le opozorila, naj ne počne tega, ta pa naj bi ji odvrnil, naj je ne skrbi, saj ne bo nihče izvedel. Rekel naj bi ji, da bo drogo izročil nekemu Andreju, ki naj bi bil njegov vir (tajni policijski sodelavec), ki jo bo preprodal, izkupiček bo med 1200 in 1500 evri, tudi ona pa bo dobila svoj delež od prodanega kokaina in heroina. Obljubil naj bi ji 400 evrov. Odtlej naj bi ves čas pazila, da z Iskro ni bila več sama, nekega dne naj bi ji med srečanjem na policijski postaji res rekel, da ima nekaj zanjo, vendar naj bi se obrnila in odšla stran.

Iz Podutika, kjer naj bi Iskra ukradel drogo, sta se torej odpeljala nazaj na Toško čelo, kjer naj bi Iskra škatlo odložil na kraj najdbe in opravil preiskavo škatle s količino droge, kolikor je je v njej sploh ostalo. Ona pa pri tej preiskavi ni hotela sodelovati, niti v bližino škatle ni več šla.

Ko sta jo prepeljala na policijsko postajo, pa naj bi jo le odprla in v njej – tako je prijavila nadrejenim – je bilo droge vsekakor manj kot ob odkritju, manjkalo naj bi nekaj večjih vrečk. Zgodba v zvezi s škatlo se je zaključila s kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, naravnost šokantno pa je, da je torej na zatožno klop pripeljala slovenskega policista. Ta sicer krivdo po naših informacijah že od vsega začetka zavrača in trdi, da je delo na Toškem čelu opravil kot pošten policist.

Sicer pa je bilo na okrožnem sodišču slišati, da so imeli v preteklosti že opraviti s policistom Urošem Iskro. Sodnik Hrovat ga je namreč spomnil, »da ste bili že kaznovani zaradi goljufije na delovnem mestu v zvezi s potnimi stroški«. Takrat naj bi krivdo priznal, se glede povrnitve škode dogovoril z delodajalcem, slovensko policijo torej, sodniki pa so mu po hitrem postopku izdali kaznovalni nalog. Včeraj se je iztekel rok, ki so mu ga določili, da plača okrog 1500 kazni. 

Deli s prijatelji