TREBELNO ŽALUJE

FOTO: Župan na pogrebu cisternarja Brajerja: Bil je mož na mestu

Objavljeno 03. avgust 2015 15.39 | Posodobljeno 03. avgust 2015 15.43 | Piše: Drago Perko

V Štatenberku včeraj pogreb 51-letnega voznika cisterne Brajerja.

TREBELNO – Prva avgustovska nedelja bo s črnimi črkami zapisana v zgodovino Trebelnega, Štatenberka in Ornuške vasi. Nekaj po četrti popoldne so domači in sploh domačini, prijatelji, jemali slovo od Stanka Brajerja. Z njim je v grob odšla skrivnost, kaj se je zgodilo tistega nesrečnega 13. julija na primorski avtocesti.

Prvi svojci in prijatelji so se v mrliški vežici na Trebelnem zbrali včeraj ob osmih zjutraj, ko so pogrebniki pripeljali žaro pokojnika. »Če bi prišli prej, bi videli, kakšna gneča je bila, vsi so se želeli posloviti od Stanka. Očitno so ga imeli res radi,« nam je povedala natakarica v bližnjem lokalu Vinkl, kjer so se mnogi ob domači kapljici spomnili rojaka. »Saj ne moremo verjeti, da našega Stanka ni več,« so hlipali njegovi domači. Na čelu sprevoda so hodili žena Bernarda, sin Sandi ter hčerki Janja in Mateja, nekaj korakov za njimi pa še mama Ana. Ta je pred dvema tednoma pokopala moža, včeraj še sina. V vežici je pokojni voznik tovornjaka in oče treh otrok počival do 14.30. Potem je množica iz vseh koncev Dolenjske in Slovenije v sprevodu tiho krenila proti štatenberškemu pokopališču. »Šofer je z eno nogo v zaporu, z drugo pa v grobu. Zato se je Stanko razdajal svoji družini,« je pokojnika v govoru opisal Slavko Podboj. Spomnil je, da je bil Stanko močno vpet v društveno dejavnost. Bil je poleg, ko je nastajalo Konjeniško društvo Češnjice, bil je zapisan PGD Štatenberk, pomagal je ustanoviti Tomos klub Trebelno. »Rad pa je ob harmoniki zapel in pozabil na vse tegobe,« je še spomnil govorec. Župan občine Mokronog Trebelno Anton Maver pa se je spomnil, kako so skupaj z Brajerjem gradili pločnike in križišče. »Bil je mož na mestu.«

Romuni na počasnem pasu

Cekine, trdo prigarane, je od avgusta 1985 služil kot šofer. Prekrižaril je nekdanjo Jugoslavijo, potem zahodno in vzhodno Evropo. Leta 2011 je začel prevoz goriva v cisterni. »V karieri je prevozil več kot 3,7 milijona kilometrov! Bil je vzoren delavec in voznik, s pravim odnosom do vozila in sodelavcev. Prepričan sem, da v primeru našega Stanka ni šlo za klasično nesrečo. Prava resnica ne bo nikoli znana,« je imenu šoferjev in podjetja Traig povedal njihov predstavnik.

Zdaj bo morala družina Brajer živeti brez očeta, ki je šel na zadnjo furo 13. julija. Po primorki je s svojim mogočnim kamionom, težki vlačilec šleper je bil, premagoval metre in kilometre. Po gorivo je šel, cisterna je bila prazna. Blizu Loma pa se mu je življenje spremenilo. Tragična prometna nesreča – Stankova cisterna se je na odstavnem pasu zaletela v dacio duster in jo popolnoma zmečkala, v njej so bili 43-letni voznik, ženski, stari 60 in 34 let, ter petletni deček. Pomoči tej romunski družin uglednega sodnika ni bilo več. Prej naj bi Brajer oplazil še vozilo, ki je bilo tudi na tem pasu. Policisti so po temeljiti analizi ugotovili, da je 51-letni voznik – rojstni dan je imel 16. julija – peljal po prometnem pasu za počasna vozila avtomobilske ceste od Logatca proti Uncu. Maja Ciperle Adlešič z ljubljanske policijske uprave je povzela ugotovitve kolegov: »Vozil je z domnevno neprilagojeno hitrostjo, saj vozila ni obvladoval ter ustavil pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje. Voznik tovornega vozila je brez zaviranja z desno polovico sprednje strani vozila trčil v zadnjo stran osebnega vozila dacia, ta je stal na pasu za počasna vozila.« Tovorno vozilo je po trčenju pred seboj potiskalo avto in se ustavilo na travnati površini zunaj vozišča, avto pa je odbilo na skalnati nasip in je obstal stisnjen med omenjenim nasipom in desno stranjo tovornega vozila. Med opisanim je dacia trčila tudi v zadnji del osebnega vozila VW golf, ki je stal na pasu za počasna vozila pred dacio. Golf je po trčenju oplazil še osebno vozilo audi A6, ki ga je pravilno, po levem prometnem pasu, vozil 45-letni državljan Nemčije. Brajerja pa po nesreči ni bilo nikjer. So pa vmes v Romuniji pokopali tragično preminulo romunsko družino Flaviusa Cornelia Chișa, petletnega sina Caesarja, 34-letno Joan in 60-letno mater Merie.

Zakaj je odšel s kraja nesreče, ne bomo izvedeli nikoli. So pa očividci vedeli povedati – po nesreči je Stanko hitel pomagat (takega so poznali in v spominu ohranili domačini) nesrečnim Romunom. A je očitno hitro uvidel, kaj se je zgodilo, zato se je pognal v beg. Policija se je lotila iskalne akcije, na pomoč so jim priskočili še domačini. Organizirali so dve akciji, zadnjo pred dobrim tednom, 26. julija. »Hvala policiji, ki se je trudila po najboljših močeh,« nam povedo domačini, ki so nas včeraj sprejeli v želji, da se v teh vrsticah zahvalijo vsem, ki so kakor koli pomagali iskati njihovega Stanka. »Hvaležni smo vsem domačinom, sorodnikom, Jamarskemu društvu Logatec, vsem prostovoljnim gasilskim društvom, lovcem ter prijateljem, vsi Stanka močno pogrešamo,« pa nam je povedal Martin Ajdič. Pri najdbi Brajerja je bil domačinom v veliko pomoč radiestezist Zdravko Malnarič s Kala pri Semiču, ki je na podlagi fotografije pogrešanega ugotovil, kje ga iskati in kaj se je zgodilo. Pokojnikova žena in mati sta pred časom želeli le, da bi Stanka našli in da bi vedeli, kje počiva. To se je zgodilo. Stanko se je pridružil svojemu očetu.

Deli s prijatelji