SMRT V GORAH

FOTO: Z grebena Velike Babe Lidija padla v smrt

Objavljeno 24. april 2017 21.16 | Posodobljeno 24. april 2017 21.21 | Piše: Tomica Šuljić

Soplezalec Primož Novak ji je poskusil pomagati in se pri tem poškodoval.

JEZERSKO – Minuli konec tedna je znova zahteval človeško življenje v Kamniško-Savinjskih Alpah, točneje na poti na Veliko (Koroško) Babo. Po naših podatkih sta se v sobotnem jutru na pot proti vrhu Velike Babe na 2127 metrih nadmorske višine odpravila 30-letna Lidija Križnar iz Škofje Loke in leto mlajši Primož Novak iz Logatca. Po poročilu avstrijske policije sta vzpon začela na Jezerskem, pot proti cilju ju je vodila čez Jenkovo planino.

Drejc Karničar, predsednik Društva Gorska reševalna služba Jezersko, je pojasnil, na kakšno pot sta se odpravila Križnarjeva in Novak: »Gre za označeno, markirano pot; čeprav tehnično sama po sebi ni zelo zahtevna, pa je po karakterju zahtevna zaradi izpostavljenosti.« Karničar je pojasnil, da gre pot po naravnih prehodih in po grebenu: »Na obeh straneh je nekaj sto metrov globine. Če se na napačnem mestu spotakneš ali zdrsneš, kar je kje drugje banalna stvar, ima tukaj drugačne posledice.«

Posledice padca z grebena, ki naj bi se zgodil zgolj nekaj deset metrov pod vrhom Velike Babe, so bile tokrat žal usodne: na trdem snegu je Križnarjevi domnevno spodrsnilo in omahnila je v globino. Njen padec po skalni strmini se je končal približno 150 metrov nižje, ko jo je na avstrijski strani gore ustavil sneg. Njen spremljevalec ji je poskušal pomagati, pri tem je menda padel še sam, a se pravočasno ujel za skalo. Po navedbah avstrijskih medijev je Novak ostal na skali in tam počakal reševalce, ki so ga na rešili z vrvjo ter dvignili v helikopter.

Navdušena športnica

Novak je po telefonu poklical na pomoč. Ker sta padla na avstrijsko stran, so se na klic v sili odzvali tamkajšnji reševalci in policisti, je za Slovenske novice povedal Michael Umschaden, kapitan avstrijskega reševalnega helikopterja Christophorus 11, ki je bil prvi na kraju nesreče. »O dogodku smo bili obveščeni okoli pol enih popoldne. Gospa je padla 150 metrov in ji nismo mogli pomagati,« je z obžalovanjem v glasu ugotavljal Umschaden. 
Poleg reševalnega je v intervenciji sodeloval policijski helikopter Libelle, ki je rešil Novaka; oba sta se na poti ustavila na vmesnem pristajališču v Železni Kapli, kjer je Novak zamenjal helikopter, na koncu so ga lažje poškodovanega reševalci prepeljali na celovško nezgodno kliniko.

Lidija Križnar je bila po poklicu logopedinja, delala je v zdravstvenem domu Kranj in Škofja Loka. Rada je raziskovala nove kraje, se družila s prijatelji in se ukvarjala s športom, poleg plezanja najraje s kolesarstvom, rolanjem in (turnim) smučanjem. 

Deli s prijatelji