UGAŠAL MU JE LUČ, KO JE JEDEL

FOTO: Vinko obrisal nož, madeža Tonetove krvi ne

Objavljeno 29. december 2017 10.10 | Posodobljeno 29. december 2017 10.13 | Piše: Aleš Andlovič

Zabodel ga je, ker mu je bilo dovolj trpinčenja. Po uboju umil nož in ga pospravil na svoje mesto.

Vinko Ribič si je želel na psihiatrijo, a bo moral nazaj v zapor. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – »Ob morebitnem priznanju krivde bi za obtoženega predlagala sedem let zapora,« je včeraj na mariborskem okrožnem sodišču dejala okrožna državna tožilka Mateja Artenjak. Obtoženi 60-letni Vinko Ribič, ki sta ga na sodišče pripeljala pravosodna policista, je le prikimaval in se ji prijazno zahvalil s tihim: »Hvala lepa.« Takrat še vedel ni, da se bo zgodba zanj končala z milo kaznijo, a je vseskozi dajal vtis, da smrt svojega 57-letnega brata Toneta obžaluje. »Zelo mi je žal, da se je to zgodilo,« je bil sprva kratek Vinko Ribič.

Brata sta zadnjih nekaj let sama živela v starejši hiši na Zgornji Voličini 40. Kaj se je tragične noči dogajalo za zaprtimi vrati Vinkove hiše, ne ve nihče, so pa si kriminalisti ustvarili svojo zgodbo. Prepričani so, da se je Vinko, ker mu je brat Tone ugašal luč, medtem ko je jedel za jedilno mizo, pograbil nož in ga večkrat zabodel. O dogajanju v hiši včeraj na sodišču ni padla niti ena beseda, saj se je obtoženi Vinko Ribič odločil, da krivdo prizna. »Manj kot pet let vam ne gine,« je možakarju na hodniku razlagala njegova zagovornica Breda Gobec Vrtovec. Čeprav jo je obtoženi, ki se mu že na prvi pogled vidi, da so mu najosnovnejše pravniške stvari tuje, sprva prestrašeno gledal, sta na koncu našla skupni jezik. Vinko je stopil pred sodnico Tanjo Rot in dejal: »Priznam, kar sem storil.« Preiskovalci so bili tako in tako prepričani, da je Vinko tisti, ki je letošnje pozne avgustovske noči ubil svojega brata, saj so na kraju dogodka zbrali zadostno količino trdnih dokazov, ki so to potrjevali. Kmalu po priznanju je bilo videti, kot bi se obtoženemu odvalila skala od srca: »Ne vem, kako naj vam povem, a bil sem vse drugo, samo človek ne. Imel me je za hudiča, tele pa mačko ali svinjo. Čeprav je živel v moji hiši, je hotel imeti vse pod kontrolo. Nekega dne mi je, ko sem odhajal v trgovino, na glavi razbil strešnik, da se je razletel na majhne koščke. A to še ni vse, tudi z nožem v rokah se je podil za menoj, pa še pobegniti k sosedom nisem mogel, ko pa sem imel težave s kolkom.« Da je imel Tone, ki so ga domači klicali Tonč, težave s čezmernim pitjem alkohola, je bilo vsem znano.

Sosedje so nam dejali, da so po smrti Tonetove družice Marice slutili, da se bo v hiši Ribičevih zgodila tragedija. »Saj veste, kdo jima bo pral in kuhal? Ona je to vse še nekako naredila, zdaj pa sta bila čisto sama,« nam je po tragediji dejal eden od bližnjih sosedov. Težave pokojnega brata Toneta z alkoholizmom je v svojo korist poskušal izkoristiti tudi Vinko Ribič: »Z nekdanjo partnerico sta spila tudi do deset litrov vina na dan. Bil je nasilen do mene, zato sem večkrat na pomoč poklical tudi policijo.« Družina pokojnega Toneta Ribiča (skupaj je v družini pet otrok) je bila sprva prepričana, da za njegovo smrt zagotovo ni kriv Vinko Ribič. Govorilo se je o tem, da naj bi si Tone sam vzel življenje, a so to tezo preiskovalci kmalu zatrli. Nevsakdanje se jim je zdelo, da bi Tone Ribič pograbil Vinkov nož in se z njim sam zabodel v prsni koš. Pri obdukciji so namreč ugotovili, da je bila za smrt kriva zadušitev s krvjo, ki je tekla skozi predrto pljučno krilo. Pozneje je Vinko Ribič morilsko orožje še umil in ga pospravil na svoje mesto, šele zatem pa o mrtvem bratu obvestil drugega brata, ki živi v sosednji hiši.

Maltretiranje, gonjo in nečloveško ravnanje je sodnica Tanja Rot upoštevala pri odmeri kazni. Čeprav je Vinko Ribič krivdo priznal za obljubljenih sedem let zapora, mu je sodnica kazen znižala za še dve leti. »Glede na vse olajševalne okoliščine zadošča minimalna kazen, in to je pet let zapora. Da ste bili žrtev, da vas je brat maltretiral, se vidi tudi iz spisa,« je v obrazložitvi mile kazni pojasnila Tanja Rot. 

Ni za psihiatrijo

Še pred včerajšnjim predobravnavnim narokom na sodišču je obtoženega Vinka Ribiča pregledal tudi izvedenec psihiatrične stroke. Domači so namreč trdili, da je primeren za oddelek psihiatrije. Sicer je Milan Krajnc ocenil, da obtoženi boleha za organsko motnjo, ki je posledica organske možganske okvare in nastalega organskega možganskega psihosindroma. A to ni zadoščalo za stanje neprištevnosti v času storitve kaznivega dejanja, ampak je strokovnjak ocenil, da je bil Vinko Ribič bistveno zmanjšano prišteven. Včeraj je obdolženi odvetnico prosil, ali bi lahko šel na psihiatrijo, a je mu je ta razložila, da je psihiater drugačnega mnenja in da bo moral nazaj v zapor.

 

Deli s prijatelji