ŠLO JE ZA LAS

FOTO in VIDEO: Izpoved Branke, ki jo je voznik v napačno smer skoraj ubil

Objavljeno 05. november 2015 12.20 | Posodobljeno 05. november 2015 12.23 | Piše: Boštjan Fon

Triintridesetletni Primorec je po avtocesti od Lipc proti Ljubljani vozil v napačno smer. Oplazil je vozilo psihologinje, ki je trčila v beton, vrglo jo je v zrak, ustavila se je na strehi.

Primorski voznik v napačni smeri od Lipc proti Lescam. Foto: bralec

JESENICE – Upokojena psihologinja Branka Stare Ravnik se ob mavčarni zazre skozi čakalnico v jeseniški bolnišnici: »To bi bilo pa res neumno, da bi umrla na cesti.« Ko ji mož popravi bolniško haljo, doda: »Na srečo sem pred potjo odložila vnučko in se sama odpravila na obisk k očetu v bolnišnico na Jesenice.« Pravi, da takih ustanov ne mara oziroma ni rada v bolniški postelji; kar domov bi šla, a bo morala zaradi zdravljenja poškodbe po hudi prometni nesreči na gorenjski avtocesti v torek proti večeru še malo potrpeti v odlični oskrbi osebja jeseniške splošne bolnišnice. Stare Ravnikova je imela v torek zvečer izjemno srečo. Zaradi vožnje 33-letnega voznika s Primorskega v napačno smer z dovoza Jesenice vzhod Lipce proti Lescam bi se ji lahko nekaj sto metrov pred galerijo Moste prekinila nit življenja. V enem samem hipu. Zaradi nerazsodnosti drugega.

Opozarjal
na nevarnost

Dvajset čez četrto popoldansko uro sta se namenila pokazati kazalca na urah, ko je prispelo urgentno sporočilo tudi na našo redakcijo, da na gorenjski avtocesti nekdo vozi v napačno smer. »Ko sem na drugi strani z betonskimi bloki razdeljene avtoceste zagledal avto, ki je vozil v moji smeri vožnje proti Ljubljani, sem se zgrozil. Kaj za vraga dela tam?« nam je sporočil bralec in nadaljeval: »Kar sem le lahko, sem pospešil, pritiskal na plin in šibal pred njim v svoji smeri avtoceste. S pobliskovanjem z lučmi sem poskušal opozoriti voznike na oni strani, da se jim približuje nevarnost. Ko sem zavil z avtoceste, sem po radiu zaslišal, da se je pripetila prometna nesreča. Stisnilo me je pri srcu. Pa se ja ni zgodila nova tragedija na naših cestah?«

Branka Stare Ravnik je vozila po predpisih proti Jesenicam. Bila je že mimo železniškega nadvoza pri Vrbi in se v blagem desnem zavoju približevala galeriji Moste, po njej je viadukt čez hidroelektrarno Moste. »Pred menoj je bilo vozilo s tovorno prikolico, ki je bilo precej počasnejše od mene. Vozila sem nekaj pod 130 km/h, vem, ker sem pred prehitevanjem pogledala na merilnik hitrosti. Ko sem bila vštric z vozilom, prikolico sem že prehitela, sem opazila, da mi z druge strani avtoceste nekdo daje vidne svetlobne signale. V tistem sem pomislila, da je nekaj narobe. Pogled sem obrnila v smeri vožnje in pred seboj zagledala avtomobil, ki mi je vozil nasproti.« Voznica, po pripovedovanjih sorodnikov je izjemno pazljiva in zbrana, kadar sede za volan svojega malega citroëna, je sunkovito zavila v desno. Poskušala se je umakniti s prehitevalnega pasu na voznega. Vendar jo je nasproti vozeče vozilo oplazilo in pospešilo njen beg na nasprotni vozni pas, hkrati je sunek spremenil položaj vozila. »Ravno toliko prostora je bilo, da sem se izmuznila mimo vozila s prikolico, ki sem ga prehitevala, a me je rahel trk ob tem manevru z drugim vozilom odnesel na makadamski del ob asfaltu.« Medtem ko je vozilo, ki je šlo v nasprotno smer, brzelo mimo, je Stare Ravnikovo stik z makadamsko bankino obrnil nazaj v levo. Avtomobil je zaneslo čez oba pasova. Silovito je treščila v betonske mejnike na sredi cestišča. V tistem jo je vrglo v zrak, potem je vozilo nekaj deset metov drselo po strehi. Na srečo se avto ni začel kotaliti. Sprožili sta se obe zračni blazini.

Pripeta visela na glavo

»Ko je avto obmiroval, sem pripeta visela na glavo. Vse je bilo zamegljeno, sprva sem mislila, da je avto zagorel, a mi je kmalu šlo skozi misli, da je prah verjetno posledica proženja zračnih blazin, in ne dim ognja. Odpela sem si varnostni pas in se poskušala potegniti iz vozila skozi okno vrat na moji, voznikovi strani.« Ko je voznica prišla iz vozila, so bili ob njej že drugi vozniki, ki so se ustavili. »Takoj so mi začeli dajati prvo pomoč, pokrili so me. Vsem bi se rada na vaših straneh iskreno zahvalila za pomoč,« pove upokojenka. Pravi, da ponoči v bolnišnici ni imela nobenih nočnih mor. »Med nesrečo in po njej sem bila stalno prisebna, le po tistem, ko sem čakala na reševalno vozilo, me je začelo zebsti. Imam poškodovano roko, menda eno zlomljeno koščico in operativno so mi pomagali pri sanaciji poškodbe dveh vezi v roki. Drugega ni poškodovanega. Hvaležna sem, ker sem preživela.«

Voznika, ki je peljal v nasprotno smer in bi lahko povzročil tragedijo nepojemljivih razsežnosti, so ujeli policisti v zapori, ki so jo postavili pri izvozu Lesce. Kot smo lahko izvedeli, bo obravnavan v predkazenskem postopku zaradi dejanj zoper varnost javnega prometa. Med drugim so po zakoniku za taka dejanja predvideni zaporna kazen, večja denarna kazen ter odvzem vozniškega dovoljenja. 

Deli s prijatelji