NAJPREJ ISKANJE GLAVE, ZDAJ...

FOTO: V škatli prve pomoči našel roko

Objavljeno 22. december 2017 08.16 | Posodobljeno 22. december 2017 08.17 | Piše: Boštjan Celec

Ljubljančan naletel na levo dlan, poteka preiskava umora. Brez epiloga tudi zgodba o ženski glavi na smetišču v Dolgi vasi.

Policisti ob Ljubljanici, kjer naj bi občan odkril škatlo prve pomoči z grozljivo vsebino. Foto: bralka Petra

LJUBLJANA – Skopa vest, ki so jo o aktivnosti policistov v Kašlju sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, se bo najverjetneje razvila v več kot grozljivo zgodbo: »PU je bila v sredo okrog 11.30 obveščena, da naj bi občan ob Ljubljanici na območju Policijske postaje Moste našel del človeškega telesa. Po do zdaj zbranih obvestilih in dosedanjih ugotovitvah bi lahko šlo za del človeškega telesa, vendar bo to z gotovostjo potrjeno šele z obdukcijo. Policisti v zvezi z dogodkom nadaljujejo aktivnosti (pregled terena, zbiranje obvestil), ki bodo potekale tudi v prihodnjih dneh, zato več informacij ne moremo posredovati,« se glasi izjava uradne govorke ljubljanske policije Nataše Pučko.

Mrliški oglednik potrdil

Policisti so se nato zaradi interesa preiskave v primeru šokantnega odkritja na Kašeljski cesti ovili v molk, a je do nas le pricurljala informacija, da ta poteka v smeri kaznivega dejanja umora oziroma uboja. Prijavitelj naj bi torej na operativno-komunikacijski center sporočil, da je ob Ljubljanici naletel na škatlo prve pomoči, jo odprl in v njej zagledal človeško dlan. Na kraj dogodka so pohiteli uslužbenci Sektorja kriminalistične policije, ob prizoru na vsebino škatle pa so poklicali še preiskovalno sodnico, dežurnega tožilca in mrliškega oglednika, ki naj bi takoj potrdil, da gre res za človeško dlan. Šlo naj bi za levo roko od zapestja navzdol. Tja so prihiteli tudi gasilci in vodniki policijskih službenih psov, da so pregledali okolico, vendar po naših informacijah vsaj v sredo naj ne bi odkrili ničesar drugega sumljivega. Preiskava se je sicer na širšem območju kraja najdbe nadaljevala tudi včeraj. Preiskovalna sodnica je kajpak odredila sodno obdukcijo dlani, v tej fazi preiskave pa torej policisti sumijo, da gre za dlan človeka, ki je bil morda umorjen.

O tem, komu je pripadala, je nemogoče ugibati, ena od možnosti pa vsekakor je, da kateri od pogrešanih oseb. Nedavno so denimo v hosti v okolici Volčjega Potoka našli kosti in z obdukcijo se je izkazalo, da je šlo za posmrtne ostanke ene od oseb, ki so jih svojci prijavili kot pogrešane. Znakov kaznivega dejanja niso odkrili. S spletne strani slovenske policije smo sicer razbrali, da iz letošnjega leta na območju PU Ljubljana velja le en človek za pogrešanega, in sicer 32-letni Andraž Čeranič. Za približno 188 centimetrov visokim in okrog 90 kilogramov težkim mladeničem srednje postave ter pobrite glave so se sledi izgubile pred dobrim mesecem – 14. novembra.

Skrivnostna glava na deponiji

Šokantna najdba ob Ljubljanici pa ni edina podobna v zadnjem času na Slovenskem. In niti zgodba o domnevni ženski glavi na deponiji odpadkov v Dolgi vasi pri Lendavi še nima epiloga.
Ena od prebivalk bližnjega romskega naselja je tam 29. novembra brskala po odpadkih, ko naj bi odkrila glavo, pa naj bi se tako prestrašila, da je zbežala domov in v strahu kar en teden molčala. Šele nato je obvestila PU Murska Sobota, da je med brskanjem po smeteh odkrila del človeškega telesa, natančneje žensko glavo. Najditeljica je bila v šoku, njeni bližnji pa so nam povedali, da si kaj takega zagotovo ne bi izmislila. Policisti in kriminalisti so opravili ogled prizorišča, prekopali so veliko smeti, glavo so iskali z vsemi razpoložljivimi sredstvi, tudi z bagrom, ki je kopal po kupih, in z izurjenim službenim psom, a niso našli nobenih delov človeškega telesa. Še vedno torej ni znano, ali je glava v črni vreči za smeti res na deponiji ali pa je vse skupaj le plod ženskine domišljije. Vsekakor je od domnevne najdbe glave do prijave minilo nekaj dni, v tem času pa so na deponijo dovažali nove odpadke.

A ker morajo policisti vsako prijavo vzeti še kako resno, niti preiskave tega primera še niso opustili. Prejšnji teden je namreč uradna govorka PU Murska Sobota Suzana Rauš sporočila: »Šestega decembra smo vas obvestili, da naj bi bil na enem izmed odlagališč odpadkov v Pomurju del človeškega telesa, in sicer ženska glava. Policisti in kriminalisti so opravili ogled prizorišča, a niso našli nobenih delov človeškega telesa, zato je bil na podlagi opisa ženske glave, ki naj bi jo 29. novembra na deponiji videla občanka, izdelan fotorobot. Policisti pozivamo vse, ki bi prepoznali osebo na fotografiji in sumijo, da je postala žrtev kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvestijo najbližjo policijsko postajo oziroma pokličejo na telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.« 

Kje so?

Na policijskem seznamu pogrešanih oseb v Sloveniji je trenutno 75 ljudi, nekateri so na njem že več kot 30 let. Aktualen je podatek o petih, ki so postali pogrešani v letošnjem letu. Poleg Ljubljančana Čeraniča svojci pogrešajo 84-letnega Dinka Seršića iz Kranja (od 9. decembra), 90-letnega Ivana Kežmana iz Malega Obreža (od 29. novembra), 60-letnega Stojana Goriška iz Lenarta (od 23. novembra) in 72-letnega Jožefa Krajnca iz Maribora (od 11. aprila).

 

Deli s prijatelji