KRVAVO IN OGNJENO

FOTO: V peka v Ljubljani nameril pištolo in pritisnil

Objavljeno 09. maj 2017 12.10 | Posodobljeno 09. maj 2017 12.15 | Piše: Boštjan Celec

Kazni za grešnike so bile stroge, a je pred kratkim v njih poseglo višje sodišče.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Precej krvava in ognjena je bila proti koncu leta 2014 pekovska vojna v glavnem mestu Slovenije in kdo ve, kako bi se končala, če ne bi kriminalisti dokaj hitro razrešili primera ter ujeli vse grešnike. Prvega in nato še 8. decembra je zagorela pekarna Glinška na Glinškovi ploščadi, drugič je bila njena notranjost popolnoma uničena. Potem pa so 18. decembra trije zamaskirani neznanci v Sketovi ulici brutalno napadli peka Demirja Vorfaja. Eden je vanj nameril pištolo in ga ustrelil v nogo, drugi je stopil proti njemu in ga z železno palico, dolgo 88 centimetrov in široko tri centimetre, udaril v čelni predel glave, nato pa je zraven stopil še tretji in peka udaril po zatilju. Na tleh ležečega so nato tako potolkli, da so imeli z njim v kliničnem centru nemalo dela, da so ga spravili na noge. Kazni za grešnike so bile stroge, a je pred kratkim v njih poseglo višje sodišče.

»Ne zaslužite si niti dneva manj«

Tožilci so bili mnenja, da se vsaj del zgodbe vrti okrog kisovškega peka Idriza Muqaja, ki naj bi najel nekaj Albancev, da z njihovo pomočjo obračuna s pekovskimi neprijatelji. Po njegovem naročilu naj bi delovala trojica, ki so jo skupaj z njim posadili na zatožno klop. Vpletenost v pretep je že kar takoj na začetku sodnega postopka priznal Afrim Sinaj in jo odnesel s kaznijo dve leti zapora.

Glede Muqaja ni bilo dokazov, da je naročil požiga pekarne, čeprav je njegov nečak in direktor te pekarne Ejup Mucaj še danes prepričan, da ravno stric stoji za požigoma, saj sta že nekaj let v sporu glede lastništva stavbe. Toda Muqaj je bil obtožen le kot naročnik napada na Vorfaja, s katerim sta bila prav tako v sporu. Krivdo je zanikal.

Tudi Kuka in Periku sta zavrnila, da bi sodelovala pri pretepu Vorfaja, glede podtaknjenega požara pa je bilo takole – Kuka je priznal, da je bil krivec za prvi požig, za drugega uničujočega pa so tožilci obremenili Perikuja, na v bližini odvrženem vžigalniku so namreč forenziki našli njegove prevladujoče biološke sledi.

Okrožna kazenska sodnica Dejana Fekonja na sodni dan za trojico obtožencev ni pokazala trohice milosti. Zaradi povzročitve hude telesne poškodbe je vse tri obsodila na najvišjih možnih pet let zapora. »Glede na težo poškodb si ne zaslužite niti dneva manj od maksimalno zagrožene kazni,« jim je sporočila. Kuka si je zaradi požiga pekarne na Glinškovi ploščadi v Ljubljani prislužil še dodatno leto in 10 mesecev zapora, Periku pa prav tako zaradi požiga te pekarne dve leti zapora. Enotne zaporne kazni so se glasile: Muqaju 5 let, Kuki 6 let in 9 mesecev ter Perikuju 6 let in 11 mesecev zapora.

Kaj pa če je imel požigalec rokavice?

Po pritožbah obrambe so se na to temo nedavno oglasili ljubljanski višji sodniki in okrožni kolegici sporočili, da je bila za kanček prestroga, del njene sodbe, da je bil ravno Periku požigalec pekarne na Glinškovi ploščadi, pa so celo razveljavili in ji primer vrnili v vnovično razsojanje.

Pritožbeni sodniki v sestavi Vera Vatovec, Stanka Živič in Mitja Kozamernik sicer nimajo pripomb k prvostopenjski ugotovitvi, da si za pretep Vorfaja vsi trije – naročnik in izvršitelja – zaslužijo enake kazni. Tudi napad nanj je bil po njihovem zares brutalen, dodatna oteževalna okoliščina pa je še, da žrtev napadalcem ni dala nikakršnega povoda za to dejanje. Vendar so prisluhnili tudi pritožbam obrambe – denimo Perikujevega odvetnika Gorazda Fišerja –, da Vorfajevo življenje ni bilo niti zaradi ene poškodbe ogroženo, prav tako pa po mnenju sodnega izvedenca zaradi njih ne bo imel trajnih posledic... Kazni zaradi povzročitve hude telesne poškodbe je višje sodišče znižalo za po eno leto.

Pravnomočno torej velja, da so Muqaj, Periku in Kuka zaradi tega kaznivega dejanja obsojeni na po štiri leta zapora. Glede požigov pa je tako: Kuka je kriv za prvega in zanj kazen po novem znaša 5 let in 9 mesecev zapora, Periku pa se bo moral zaradi očitka o podtaknitvi drugega požara vrniti na prvostopenjsko zatožno klop.

Njegovi obrambi je namreč v višje sodnike uspelo zasejati dvom, da je bil najverjetneje preuranjen dokazni zaključek okrožne sodnice, da je ravno on zakrivil drugi požig. Periku je denimo vztrajal, da je molotovko, ki je bila 8. decembra vržena v pekarno, prižgal Kuka z vžigalnikom, ki je bil v avtu, s katerim so se Albanci tiste dni vozili po Ljubljani. Oba – Periku in Kuka – sta kadilca, s tem da je Periku veliko bolj strasten, od tod morda njegove prevladujoče DNK-sledi na vžigalniku. In če je imel Kuka ob požigu na rokah še rokavice... Skratka, glede drugega požiga pekarne na Glinškovi ploščadi je višje sodišče ukazalo ponovljeno sojenje na prvi stopnji. 

Deli s prijatelji