TAKO SE SPOMINJAJO GORAZDA

FOTO: V hiši, kjer je oče ubil Maja (13), že kosila smrt

Objavljeno 05. april 2017 12.07 | Posodobljeno 05. april 2017 12.13 | Piše: Aleksander Brudar, Mojca Marot

Gorazda Dolenška in njegovega 13-letnega Maja bodo pokopali v Domžalah.

To hišo naj bi kupil za pet milijonov tolarjev in jo nato prenovil. Foto: Dejan Javornik

GOSTINCA, LITIJA  – Medtem ko policija še vedno išče odgovor na vprašanje, zakaj je Gorazd Dolenšek v nedeljo zvečer v Gostinci najprej tako kruto obračunal s svojim 13-letnim sinom Majem in sodil še sebi, na plan prihajajo nekatere podrobnosti v zvezi z Gorazdovim življenjem. »Kar koli boste pisali, povem lahko le, da sem prepričana, da je Gorazd to, kar je storil svojemu sinu, storil zato, ker ga je imel neizmerno rad, in ne zaradi morebitnega sovraštva. Tako je izrazil le svojo nemoč,« je dva dni po dogodku še enkrat poudarila ena od domačink, ki se ne želi javno izpostavljati. »Sin bi bil zadnji, ki bi mu želel kaj slabega.« Da je Gorazd imel psihične težave, domačini prav tako dobro vedo. Zato so do njega še toliko bolj zaščitniški. »Saj ni mogel biti drugačen. Ni se mogel izživeti, če ga je morilo sinovo zdravje in verjetno tudi finančne težave. Saj ni ne prvi in ne zadnji, ki je kot podjetnik zabredel v dolgove, a verjetno iz začaranega kroga ni videl izhoda,« razmišljajo sosedje.

Ni videl izhoda

Možakar, ki je pustil poslovilno pismo, v katerem je zapisal, da drugega izhoda, kot da vzame življenje otroku in sebi, ne vidi več, saj je bil, kot sta nam pripovedovala njegova podnajemnika, »vedno prepričan, da glede na zdravstveno stanje otroka ne dobi vsega, kar mu pripada«, je bil iz Trzina. V Gostinco se je pred 13 leti priselil z litijskega konca, kjer je za 19 milijonov takratnih tolarjev oziroma slabih 80.000 evrov prodal hišo. Današnja lastnica hiše, ki se ni želela izpostavljati, kakšnega lepega spomina na Gorazda ni obdržala: »Po mojem občutku ni bil tako fer, kot se danes govori.« Meni, da je bila cena za hišo zasoljena, ampak ker ji je bila lokacija zelo všeč, je na koncu vanjo privolila. »Nič delat, pa fejst zaslužit,« je opisala pokojnega 50-letnika. Izpoved nas je kar malo presenetila, saj v Gostinci slabih stvari o Gorazdu nismo slišali, razen da je bil nekaterim dolžan nekaj denarja in da so ga obravnavali na CSD Šmarje pri Jelšah. In sicer, kot so nam potrdili, med letoma 2012 in 2015 zaradi nesodelovanja očeta s šolo, kamor je bil otrok nameščen, in neobiskovanja pouka, ne nazadnje tudi materialne ogroženosti. »Po intenzivni obravnavi družine na centru in v sodelovanju z zunanjimi institucijami ter okoljem je bil otrok leta 2014 z odločbo zavoda za šolstvo preusmerjen v šolanje na osnovno šolo s prilagojenim programom v Celju. V omenjeno šolo se je vključil aprila 2014 in je od takrat dalje uspešno zaključeval vse šolske obveznosti,« nam je še povedala direktorica CSD Šmarje pri Jelšah Lidija Herman. Dodala je, da po zaključku neposredne obravnave družine niso zaznali ali prejeli indicev od kogar koli, ne šole, ne zdravstva, ne okolja, da imata oče in sin težave.

Ženi ni pustil delati?

No, vrnimo se na litijski konec. Sogovornica nam je razložila, da je hišo kupila po sistemu kupljeno-videno in da ob prevzemu ni bila takšna kot ob prejšnjem ogledu. »Ni bilo več štekarjev, vse je bilo pobrano,« se spominja in nadaljuje, da sta z možem to nekako požrla, je pa Gorazdu rekla, da je to, kar je naredil, zelo nefer. Spominjala se je tudi Lucie. »Zdela se mi je, da je bila mnogo bolj fer kot on. On je imel komando nad njo,« pove gospa in doda, da je Lucia želela v eni izmed šol delati kot snažilka, a ji Gorazd tega ni dovolil. »Ni govora. Ne bomo nič delali. Imamo že dovolj denarja,« se je spominjala njegovih besed. Sicer meni, da ga je Lucia zapustila, ker z njim ni mogla več živeti. Tako se je odselila v Italijo, kjer si je našla delo. Gorazd je naši sogovornici še zaupal, da se z Lucio seli v Gostinco, kjer je za pet milijonov tolarjev (slabih 21.000 evrov) kupil staro hišo in jo prenovil. Na vprašanje, zakaj se seli ravno tja, ji je odgovoril, da zato, ker je najceneje. Da si je očitno predtem že posojal denar in da je bil v dolgovih, kaže tudi dejstvo, da je bila na omenjeni prodani hiši v okolici Litije pisana tudi plomba zaradi starega dolga. Gospa, ki je z možem kupila hišo, je zaradi tega pritisnila na Gorazda, tako da je ta upniku dolg poravnal in stavba je bila na koncu prosta vseh bremen.

Hiša v Gostinci, ki jo je Gorazd kupil skupaj z ženo Lucio pred 13 leti, je zamenjala že nekaj lastnikov. Sprva je bila to skromna hišica, pravzaprav vikend. A pred več desetletji naj bi si eden od lastnikov v njej prav tako hotel vzeti življenje. Dvakrat naj bi se mu poskus izjalovil, tretjič mu je uspelo. Zato domačini zdaj že govorijo, da se hiše očitno drži smola. Še preden sta jo kupila Dolenškova, so jo lastniki, ki so tam živeli kar dolgo vrsto let, dogradili in povsem obnovili.

Izvedeli smo, da se je Gorazdova žena in mama trinajstletnega Maja, čigar življenjska pot se je tragično iztekla, že v ponedeljek popoldne iz Italije pripeljala v Slovenijo. Spomnimo, da je prvi mož celjskih kriminalistov Damjan Turk povedal, da so z njo v ponedeljek dopoldne vzpostavili stik po telefonu. Da to drži, nam je potrdil tudi župan Podčetrtka Peter Misja. »Klicala me je in povedala, da bodo oba pokopali v Domžalah. In to poleg starih staršev pokojnega Gorazda Dolenška,« nam je še povedal župan. Kdaj bo pogreb, še ni znano, saj je to odvisno tudi od tega, kdaj bo končana sodna obdukcija trupel, ki jo je odredila preiskovalna sodnica, ki je bila na kraju tragičnega dogodka že v nedeljo v poznih večernih urah. O vsem skupaj smo včeraj želeli govoriti tudi z bratom pokojnega 50-letnika in pokojnikovo nekdanjo ženo Lucio, a za komentar za nas nista bila dosegljiva.

 

Deli s prijatelji