TANČICA SKRIVNOSTI

FOTO: Umoril je Rdečo kapico

Objavljeno 19. december 2017 08.13 | Posodobljeno 19. december 2017 08.13 | Piše: Aleš Andlovič

45-letnik, ki so ga klicali po pravljičnem liku, mrtev ležal na dvorišču. Mariborski policisti odvzeli prostost 75-letnemu Jožetu Juriču.

Jože Jurič je zbiral staro železo. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – »Kaj se je zgodilo?« nas je včeraj zgodaj popoldne spraševala starejša gospa, ki se je po Kettejevi ulici sprehajala s svojim štirinožnim prijateljem. Ko smo ji razložili, da se je na dvorišču hiše s številko 7 zgodila tragedija, je začela odkimavati: »Pa ni bil vpleten Jože?« Našemu odgovoru, da so domneve očitno take, je sledila nekajsekundna tišina.

Na poškodovanega moškega, ki leži na dvorišču, so policiste opozorili reševalci. Te so na kraj tragedije poklicali stanovalci, ki so moškega, ker ni več kazal znakov življenja, začeli oživljati.

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi policisti sumili, da je Jože Jurič umoril svojega dobrega prijatelja, ki so ga klicali z vzdevkom Rdeča kapica. Skupaj naj bi večkrat zahajala v bližnji gostinski lokal, sicer pa naj bi se v stanovanju osumljenega večkrat dobila in se predajala pijači.

Zbiral staro železo

Tudi reševalci so bili brez moči, da bi možakarja obdržali pri življenju, in so lahko le še potrdili njegovo smrt. »Reševalci so ugotovili, da je umrl nasilne smrti. V neposredni bližini smo prijeli tudi storilca, za zdaj pa vse kaže, da gre za kaznivo dejanje umora,« je na kraju tragedije razložil Miran Šadl z mariborske policijske uprave. O podrobnostih je znano zelo malo. Izvedeli pa smo, da naj bi policisti nedaleč od trupla 45-letnega moškega prijeli tudi 75-letnega osumljenca za grozovito dejanje. Po naših podatkih naj bi bil z umorom povezan Jože Jurič, ki je prebival v stanovanju v Kettejevi ulici 7.

10 let naj bi Jože Jurič stanoval v Kettejevi ulici.

Jožeta Juriča so sosedje poznali kot upokojenca, ki se je s pokojnino stežka prebijal iz meseca v mesec. Zato se je ukvarjal z zbiranjem starega železja, ki ga je nato prodal in si tako nekoliko zapolnil prazno družinsko blagajno. V Kettejevo ulico se je preselil pred kakšnimi desetimi leti, nekaj let je v majhnem stanovanju prebivala tudi njegova žena, ki pa naj bi zadnjih nekaj let prebivala v domu v Hrastovcu. »Kdo pa ne pozna Jožeta. Četudi je bil star, je bil močan možakar. Velikokrat je šel drugim pomagat, če so ga potrebovali za kakšne fizične napore,« se je spominjala soseda. 

Ni bil ustreljen

Kot smo neuradno izvedeli, naj bi policisti sumili, da je Jože Jurič umoril svojega dobrega prijatelja, ki so ga klicali z vzdevkom Rdeča kapica. Skupaj naj bi večkrat zahajala v bližnji gostinski lokal, sicer pa naj bi se v stanovanju osumljenega večkrat dobila in se predajala pijači.

Kdo pa ne pozna Jožeta. Četudi je bil star, je bil močan možakar.

Okoliščine smrti so zavite v tančico skrivnosti. Izvedeli smo, da naj bi policisti izključili možnost, da bi bil pokojni ustreljen s strelnim orožjem. »Ko sem se dopoldne peljala po ulici, je bilo že vse zaprto in vse okrog polno policije. Mislila sem, da gre za aretacijo kakšnega kriminalca. A zdaj slišim, da je bil umor. To ni več res, saj se človek vpraša, kdo bo naslednji na vrsti,« je razlagala Irena Rihter, ki stanuje le nekaj ulic stran.

Deli s prijatelji