RDEČI PETELIN

FOTO: Stanovalce prebudil požar

Objavljeno 15. april 2017 21.00 | Posodobljeno 15. april 2017 21.00 | Piše: Moni Černe
Ključne besede: požar blok

Lastnika nepremičnine, gospoda Bajramoskega, dedka osnovnošolca, v trenutku požara ni bilo v stanovanju.

Zagorelo je v četrtem nadstropju stanovanjskega bloka. Foto Moni Černe

IZOLA – Ko sta se Kristijan Repka, okoli 36 let ima, in njegov 13-letni sin, učenec sedmega razreda izolske osnovne šole, odpravljala spat, gotovo nista slutila, da se bosta namesto v sončno petkovo jutro prebudila v pravo nočno moro. Iz še neznanih razlogov je pred dnevi ob 1.20 začelo goreti v vrhnjem stanovanju, številka 19, v Ulici Bogomira Magajne 10, kjer živita z otrokovim dedkom, stanovanje pa je ogenj v celoti uničil. Lastnika nepremičnine, gospoda Bajramoskega, dedka osnovnošolca, v trenutku požara ni bilo v stanovanju.

Sosedje pretresene družine pripovedujejo, da jih je sredi noči zbudil neznan zvok: »Bilo je okoli 1.20, ko me je zbudilo pokanje oziroma zvok, kot bi kaj padlo po tleh. Hotela sem spati dalje, pa se je pokanje nadaljevalo, jasno mi je bilo, da tega nisem sanjala, vstala sem, odprla kuhinjsko okno in v istem trenutku zagledala ogenj.«

Prebivalci tega starejšega bloka, zgrajen je bil pred 42 leti, v njegovi neposredni bližini pa je Vrtec Mavrica, se ogrevajo v glavnem s klimatskimi napravami, a ne pomnijo, da bi kdaj takole zagorelo: »Velika sreča, da se ne ogrevamo s plinom, mislim, da bi se še huje lahko končalo,« pripomni sosed, ki so ga, kot vse stanovalce bloka, z izjemo starejše gospe, ki nam je zaupala, da je vse prespala, najverjetneje, ker zelo slabo sliši, evakuirali. »Na cesti smo stali do jutra, najmanj dve uri,« pripovedujejo še vedno pretreseni stanovalci, ki so nemočno opazovali, kako so se gasilci borili z ognjem.

Družina Repka-Bajramoski je pred letom dni izgubila babico, lastnikovo ženo, od takrat so dedek, Kristijan in vnuček živeli sami, zdaj so izgubili še dom, po prvih ocenah pa je škode za 50.000 evrov. Sosedom pod njimi je zagorela platnena balkonska streha.

Kristijanovega 13-letnega sina so zaradi vdihavanja strupenega dima z reševalnim vozilom odpeljali v izolsko bolnišnico, a otrok, na srečo, ni bil resneje ogrožen. Žal pa, kot večina stanovanj v bloku, tudi to, ki je uničeno, po naših informacijah ni bilo zavarovano.

 

Deli s prijatelji