DO TEMELJEV

FOTO: Ribičija po 23 letih ponovno pogorišče

Objavljeno 25. april 2017 23.30 | Posodobljeno 25. april 2017 23.45 | Piše: Aleš Andlovič

Razvpito mariborsko zabavišče je pogorelo do temeljev.

V Ribičiji so nastopale zvezde slovenske in balkanske estrade. Foto Ribicija,si

MARIBOR – »Gorelo je kot bakla. Čeprav sem doma kar precej metrov stran, sem slišala pokanje. Stopila sem na dvorišče in videla ognjene zublje švigati skozi streho visoko v zrak. Ker je bila tema, sem mislila, da ne gori samo gostinski objekt, ampak tudi stanovanjski, ki je vsega nekaj metrov stran,« nam je vsa pretresena v včerajšnjem zgodnjem jutru razlagala bližnja soseda znanega mariborskega zabavišča Ribičija. 
O požaru so bili gasilci in policisti obveščeni v četrtek okrog 23. ure. »Objekt, velik okoli 2500 kvadratnih metrov, je zgorel v celoti. Prve ocene so, da je nastalo za okoli pol milijona evrov škode. Nihče ni bil poškodovan, v času požara pa po doslej zbranih informacijah v objektu ni bilo nikogar,« je dejal Miran Šadl z mariborske policijske uprave.

Včeraj zjutraj so si pogorišče priznanega zabavišča ogledovali kriminalisti in forenziki. Skrbno so pregledovali ostanke večinoma lesenega objekta. Izvedeli smo, da jih je zanimalo predvsem mesto, kjer je na pokriti leseni terasi stal točilni pult. Glede na sledi, ki so ostale na pogorišču, je namreč sklepati, da bi lahko bil vzrok za požar v severnem delu objekta, od tam pa so se ognjeni zublji razširili na celoten objekt. 
»Ob prihodu članov gasilske brigade je bila že več kot polovica objekta v ognju, vse, kar je bilo leseno, je že gorelo. Del zgradbe, kjer sta bila plesišče in oder, je bil ob našem prihodu že povsem v plamenih. Tako v plamenih, da so ti švigali skozi streho. Začeli smo posredovati na severnem delu, kjer je bil vhod. Sodelovalo je 107 gasilcev, saj je šlo za zahtevnejši požar,« nam je razlagal vodja gasilske intervencije Primož Osojnik, sicer poveljnik pri Gasilski brigadi Maribor.

Besen na gasilce

Ribičija je bila v Mariboru in okolici pojem nočnega življenja. Veliko znanih estradnikov iz Slovenije in nekdanje Jugoslavije je že nastopilo na razvpitem lesenem odru. Danes naj bi tam nastopila nekdanja članica najstniške skupine Foxy Teens Ines Erbus, maja Jasmin Stavros in Jole, 17. junija pa bi morala biti 23. obletnica obstoja Ribičije. Toda Tonyju Cetinskemu so včeraj sporočili žalostno vest, da nastopa (vsaj na stari Ribičiji) ne bo. 
Starejši Mariborčani vedo povedati, da je na tej lokaciji gorelo že drugič. Preden je zrasla Ribičija, naj bi tudi prejšnji gostinski lokal vzeli ognjeni zublji.

Lastnik lokala in znani mariborski podjetnik Zlatko Horvat je bil včeraj vidno prizadet, a tudi razjarjen. S svojim terencem se je pripeljal na parkirni prostor in nam dejal: »Nimam kaj povedati. Ne bi smelo biti tako hudo. Še huje je kot na fotografijah. Gasilci so bili hitro na kraju požara, a jim je zmanjkalo vode. Hidranti v bližini niso delali, niti tisti v Melju. Vodo so morali voziti iz Intesa. Zamislite si, kako je to izgledalo. Minila je poldruga ura, preden so pripeljali črpalke. Pa še te smo mi nato sami s štirikolesnikom spravili do ribnika, od koder so nato črpali vodo za gašenje.«

Ogorčenje nad delom gasilcev je Zlatko Horvat še podkrepil: »Hudo mi je, da moram biti tako negativen do ljudi, ki jih spoštujem in so se res borili. A je zelo boleče, da so gasilci zraven gledali in niso mogli ukrepati.« 
Navedbe lastnika je vodja gasilske intervencije Primož Osojnik zavrnil: »Pozno smo bili obveščeni o požaru. Mislim da zato, ker je bil pozno opažen. Drugače bi lahko več rešili. Voda nam je povzročala določene težave, saj na tem območju ni speljanega hidrantnega omrežja. To smo rešili s prenosnimi črpalkami in cisternami. Vodo smo v cisterne točili na območju nekdanje Vesne. Imeli smo vodo, a kaj ko je bila več kot polovica objekta že v ognju, še preden smo prišli tja.«

Gasilci so vzporedno z gašenjem požara varovali sosednji, stanovanjski objekt. Sicer večje nevarnosti, da bi zublji preskočili na hišo, ni bilo, saj se je severni veter v četrtek zvečer že umiril. »Če bi veter pihal s takšno močjo, kot je v preteklih dveh dneh, bi bila verjetnost, da se požar razširi, veliko večja,« je pojasnil Osojnik. »Domačini in lastnik so pomagali. A zagotovo ni trajalo uro in pol, da smo pripeljali črpalki. Bilo je kar hitro. Tudi če bi hidrant na vrhu hriba deloval, to ne bi veliko pomagalo, saj je navaden hidrant z normalnim pretokom vode za tak požar premalo.« 
Gasilci so požar lokalizirali v dveh urah, okrog treh zjutraj so bili ognjeni zublji zadušeni.

Kakšne temperature so vladale v notranjosti Ribičije? »Med 700 in 1000 stopinjami Celzija. Če upoštevamo, da se les vžiga pri 250 stopinjah Celzija, potem si lahko predstavljate. Ker je bil ves objekt v ognju, se je verjetno zgodil tako imenovani požarni preskok (flash over). To se zgodi takrat, ko je v prostoru toliko toplote, da vse, kar je v njem, zagori,« je še sklenil Osojnik. 
Gostinski lokal je bil ob izbruhu zaprt, saj je imelo zabavišče med tednom odpiralni čas do 20. ure, prave zabave, po katerih je Ribičija slovela po vsej Sloveniji, pa so potekale od vikendih. Izvedeli smo, da naj bi bila včeraj v prostorih Ribičije romska poroka z 250 povabljenimi gosti, a je po tragediji odpovedana.

Deli s prijatelji