DOLGA ROKA PRAVICE

FOTO: Prijet 13 let po posilstvu!

Objavljeno 14. april 2017 22.30 | Posodobljeno 14. april 2017 22.34 | Piše: Boštjan Fon

Za posilstvo 18-letnice v Kranju leta 2004 osumili kosovskega Albanca Ahmeta Krasniqija.

Ahmeta Krasniqija polnih 13 let ni bilo v Sloveniji. Foto Boštjan Fon

KRANJ  – Leta 2004, pred 13 leti, je Ahmet Krasniqi v Kranju posilil takrat 18-letnico – tako je pač sama zatrdila tamkajšnjim kriminalistom. Možje postave so šli v akcijo, začeli iskati kosovskega Albanca po gorenjski prestolnici in okolici, vendar je izginil kot kafra. Po nekaterih podatkih, ki so jih pridobili naši organi, je hitro vzel pot pod noge, prečkal južno mejo in poniknil v matični domovini. Leta so minevala in nemara je Krasniqi menil, da je preteklo že dovolj časa, da se je pod Alpami pozabilo na početje, za katero so ga sumili. Toda že kmalu po vrnitvi v Slovenijo je končal z lisicami na zapestjih, hkrati so mu predočili njegove pravice in ga namestili v priporne prostore, od koder ga je čakala le še pot do kranjskega sodišča.

Precej glasno je protestiral, ko so ga pazniki pred sodiščem odpeljali iz kombija: »Ne smete me slikati!« Prepoved objave fotografije je hotel doseči še prek svojega zagovornika Žige Novaka, ki pa mu je, seznanjen s pravili obnašanja za novinarje, hitro pojasnil, da naj bo pametno tiho in ne zmerja brez potrebe. Zaradi občutljivosti obravnavane zadeve je sodnica Milena Turuk sama predlagala izključitev javnosti in njen predlog sta sprejela tako tožilstvo kot tudi zagovorniški duet prej omenjenega zagovornika ter odvetniške kandidatke Tine Heferle. Smo pa izvedeli, da se Krasniqiju sodi še po starem kazenskem zakoniku, ki je bil takrat v veljavi in mu za dejanje grozi deset let zaporne kazni.

Obtoženi na predobravnavnem naroku dejanja niti pod razno ni priznal in se ne čuti krivega. Zato bo danes 33-letni Albanec konec meseca moral spet na klop za obtožene. Zagotovo bo tisti dan kot priča vabljena danes ženska, takrat dekle, ki naj bi ji Ahmet Krasniqi storil silo. Nadejati se je, da se ne bo odprlo preveč starih ran. 

Deli s prijatelji