USPEŠEN LOV

FOTO: Prijeli roparja banke s pikami, Ljubljančan je

Objavljeno 17. marec 2017 11.03 | Posodobljeno 17. marec 2017 11.10 | Piše: B. F., K. K.

Po seriji ropov Gorenjske banke je bila tarča poslovalnica Deželne banke Slovenije. Koliko denarja je odnesel oboroženi zamaskiranec v beli jopi s temnimi pikami?

Pred bančno poslovalnico je bil dopoldne varnostnik. Foto: Boštjan Fon

CERKLJE NA GORENJSKEM – Gorenjski kriminalisti poročajo, da so preiskali bančni rop v Cerkljah na Gorenjskem in v torek popoldne pridržali Ljubljančana, ki je utemeljeno osumljen, da je v ponedeljek popoldne zamaskiran vstopil v bančno poslovalnico ter z orožjem in grožnjo od uslužbencev zahteval denar. Ko ga je dobil, je s kraja pobegnil z avtomobilom. V ropu ni bil nihče poškodovan, zanj pa je Ljubljančan uporabil imitacijo pištole. Osumljenca so kriminalisti včeraj kazensko ovadili, preverjajo pa še njegovo morebitno povezanost z  drugimi kaznivimi dejanji.

Tako se je dogajalo

Ob brniškem letališču, tam proti sončnemu obrobju Karavank, so umeščene Cerklje na Gorenjskem; vas, ki se je z umnostjo in s pridnostjo staroselcev tolikanj razvila, da bi se jo spodobilo poimenovati že mestece. In kjer se odvija biznis, so potrebne banke. Banke potrebujejo stranke, nimajo pa rade nepridipravov, ki si dovolijo opraviti dvig gotovine brez bančne kartice. Prav po tem pa so v regiji postale znane Cerklje na Gorenjskem, saj se oboroženi ropi poslovne enote Gorenjske banke dogajajo že od leta 2002, kadar ima banka zaprta vrata, pa se kriminalci spravijo tudi na bencinski servis v bližini. Novembra 2002 je ropar s solzivcem onesposobil uslužbenca banke, vzel takratnih 2,7 milijona tolarjev in jo popihal z biciklom. Čez tri leta se je napad vlomilca na banko v vasi sfižil, saj ga je pregnala alarmna naprava, ki je tulila na vso moč, a so že čez dve leti možje v modrem obravnavali oboroženi rop. Poslovalnico Gorenjske banke v Cerkljah sta roparja obiskala septembra 2007, na podvig sta se pripravila; prežagala sta rešetke in jih, da ne bi bilo videti sumljivo, zlepila z lepilnim trakom. Predrzneža sta v banko vstopila skozi okno, si na obraz nadela pustno masko in z udarci oziroma razpršilom poškodovala uslužbenca. Odnesla sta 7200 evrov. Na lepilnem traku so forenziki pozneje našli sledi 47-letnega Kamničana, ki so mu leto po ropu sodili na kranjskem sodišču. Ker ni bilo dokazov, da je bil Kamničan v Gorenjski banki, od koder so tik pred izrekom sodbe sporočili, da »ekspozitura nima videonadzora«, je sodnica izrekla oprostilno sodbo. Konec decembra 2011 se je lump spet lotil poslovalnice Gorenjske banke v vasi, malo pred zaprtjem je prišel v banko in od uslužbenke z grožnjo, podkrepljeno s pištolo, zahteval denar. Po dejanju se je odpeljal z osebnim avtomobilom, z njim pa je v noč izginilo malo več kot 10.000 evrov. Tokrat tarča oboroženega roparja ni bila poslovalnica Gorenjske banke, temveč ekspozitura Deželne banke Slovenije, ki je umeščena v poslopje Kmetijske zadruge Cerklje. Storilec, ki je zagrozil z orožjem, je bil zamaskiran, visok je okoli 170 cm, suhe postave, oblečen pa je bil v belo jopo s temnimi pikami in kavbojke.

Pred bančno poslovalnico je bil dan po dejanju varnostnik, a ko smo zaposleno za bančnim okencem povprašali, ali je bil tam tudi dan prej, nam je odkimala. Pravi, da ni bila v službi na dan dejanja, povedala je le, da je banka v vasi že dlje, a da se doslej pri njih še ni zgodil rop. Koliko denarja je bilo odnesenega, ne ve, napotila pa nas je na Teodorja Žepiča, ki nam je iz centrale v Ljubljani povedal, da še ni prejel poročila preiskovalcev: »Zaradi interesa preiskave vam podrobnosti o dejanju ne morem razkriti niti še nimamo uradnega zaznamka, koliko denarja je bilo odtujenega ob ropu. V bančni poslovalnici imamo nameščene kamere, hkrati je glede varnosti poskrbljeno tako, kot mora biti.« Žepič nam je nato povedal, da so bančne poslovalnice, tako njihove kot od drugih bank, izpostavljene: »Ni nekega pravila o tem, katera poslovalnica lahko postane tarča roparjev in katera ne, banke na razmišljanje storilcev pač ne moremo vplivati. Deželna banka Slovenije ima tretjo največjo mrežo poslovalnic po državi, imamo jih 83, vendar o večjih ropih pri nas ne morem povedati nič, saj se kaj podobnega, kot je bil ponedeljkov oborožen rop v Cerkljah na Gorenjskem, ni zgodilo že dolgo.« 

Deli s prijatelji