OČE NI MOGEL GLEDATI

FOTO: Pred usodnimi udarci klical brata na pomoč

Objavljeno 15. februar 2017 09.12 | Posodobljeno 15. februar 2017 09.17 | Piše: Tomica Šuljić

Včeraj po 14. uri v kliničnem centru umrl pretepeni Andrej Cekuta. Posnetek mučenja odstranili s facebooka, a še kroži po omrežjih.

Osumljeni Aleš Olovec s prijateljico Urško, ki ga je neuspešno zagovarjala na družabnih omrežjih.

ŠENTJERNEJ, PODBOČJE – Jože Cekuta, 60-letnik iz Vrhpolja pri Šentjerneju, se je molče prestopal po dvorišču hiše na Trdinovi v Šentjerneju. Njegov sin Andrej se je tedaj namreč še vedno boril za življenje v ljubljanskem kliničnem centru. »Nekaj pred poldnevom so mi prišli povedat, da so napadli sina, najprej sem to izvedel v naselju, potem so prišli še policisti. Nisem mogel gledati, kaj so počeli s sinom. Le nekaj sekund sem videl,« je tiho pripomnil.

Prehudo je bilo gledati, kako se je storilec zverinsko spravil nad 26-letnika, ga kljub ječanju mučil, že nezavestnega brcal in iz njega tolkel življenjsko moč in energijo, in to pred očmi vse države, celo z neposrednim prenosom na facebooku. Jože se je še istega dne s sinom Dejanom odpravil v Ljubljano, pogled na Andreja, ki je nezavesten v cevkah in obkrožen z aparaturami ležal neprepoznaven, saj je imel zaradi poškodbe možganov glavo močno otečeno, je bil grozljiv. Po obisku pretepenega sina se je vrnil na Trdinovo v Šentjernej, v romsko naselje, saj zadnja tri leta biva pri družini Gorazda Jurkoviča. 
»Jože nam pomaga, sploh če je treba kaj zidariti,« pripomni Gorazd, ob našem obisku pa se je pri njem kmalu zbralo precej Romov iz naselja. Močno jih je pretresel posnetek mučenja. In ob tem izvemo, da je Andrej tiste noči še klical Dejana, ki si seveda niti v sanjah ni mislil, kaj preživlja brat, niti tega ni slutil, da je bil to zagotovo obupan klic na pomoč. Tudi Andrej je nekaj časa živel pri Jurkovičevih in v naselju vedo o njem povedati vse najlepše: »Andrejček je bil zelo prijazen, vedno pripravljen prijeti za vsako delo. Če si potreboval pomoč, se je vedno odzval. Nikoli ni bil nasilen. Radi smo ga imeli, ko je še živel tu.« In sprašujejo se, kako dolgo so se izživljali nad njim in kaj vse so še počeli z njim.

Pri Romih kupil motor

Andrej se je pred dvema ali tremi meseci preselil k 29-letnemu Martinu Kovaču. Nikoli ni nič potarnal, da bi bilo kaj narobe, da bi se kdo znašal nad njim, mu morda grozil. Martin je z Andrejem tudi večkrat prišel v Šentjernej, k očetu, nekoč poklicnemu zidarju, 20-letni Aleš Olovec, ki je posnetek mučenja objavil na enem od svojih treh profilov na facebooku, pa je pred kratkim prav v tem naselju kupil motor. Nič posebnega niso zaznali Romi takrat, ko je prišel v njihovo naselje, prav nasprotno, vsi trije so bili prijatelji. Poznajo torej oba vpletena v srhljivko na facebooku, Olovca in Kovača, nikoli pa zanju ne bi pomislili, da bi bila zmožna česa tako zverinskega in brezčutnega. A ko so se šentjernejski Romi nekoliko bolj poglobili v tri Facebookove profile Aleša Olovca, so pokazali na izjavo, v kateri piše, da ni zanj noben problem ubiti človeka, on bo namreč prišel iz zapora, njegova žrtev pa bo ostala v grobu. Takole piše: »Ka pa tu men človeka ubit js siz aresta bom pršo vn ti pa z groba ne pička ti materna.«

Aleš s tremi profili

Natančno 23 minut dolg posnetek izživljanja Aleša Olovca in njegovih komentarjev ob mrcvarjenju Andreja Cekute je bil na facebooku na razpolago predolgo, da ne bi zbudil skrajnih čustev ljudi, ki so videli objavo. Po valu ponedeljkovega ogorčenja se je na omrežju kaj hitro razkrilo, da ima Olovec kar tri profile na facebooku: ob imenu Aleš Olovec še na imeni Aleš Smuk in Aleš Kimberly, zadnji profil je vezan na njegovo dekle Kimberly Kimy. In prav njena prijateljica Urška Skubin je v torek razvnela strasti na spletu (natančneje, v skupini na facebooku Obrekovanje z več kot 14.000 člani), ko je začela braniti Olovca: »Če je to naredil, je zato, ker mu je punco osvajal in ga zelo poniževal. On ni slab človek in vsi delamo napake, samo zato ga ne morete obsojati, kakšen je v realnem življenju.« Po kakšnih 400 sovražno naravnanih komentarjih je svojo objavo zbrisala. Druga znanka vpletenih, Anja, pa se je le čudila Olovcu: »Ne vem, kje mu je bila pamet, da je šel prijatelja razbiti, ker so že kar dolgo skoraj vsak dan skupaj pili in Martin je še večja budala, da je šel Alešu pomagati.« Po naših informacijah naj bi bila vsaj še dva kratka posnetka pretepa dosegljiva na enem od Olovčevih profilov na facebooku, a nista dostopna javnosti, temveč njegovim prijateljem na tem družabnem omrežju. T. Š.

Šentjernejski Romi, ki so trepetali za Andrejevo življenje, za nastale razmere krivijo tudi center za socialno delo. Po njihovem mnenju bi morala država pomagati Cekutovim, ki sicer imajo domačijo v Gorenjem Vrhpolju, a je za bivanje neprimerna. 
»Za begunce je denar, za ljudi, ki potrebujejo pomoč, pa ga ni,« so očitajoči. Da se je v reševanje razmer vključil Center za socialno delo Novo mesto, je potrdil direktor Alojz Simončič: »Leta in leta smo obravnavali družino in ji pomagali, o razlogih pa ne moremo govoriti zaradi varovanja osebnih podatkov,« je pojasnil. Andrej je bil prejemnik denarne socialne pomoči, a je trenutno ni prejemal. Sta pa prejemnika denarne socialne pomoči Martin Kovač in Aleš Olovec. 
»Obe družini je center v preteklosti obravnaval zaradi neurejenih družinskih razmer, od 12. decembra lani pa očetu Martina Kovača dostavljamo topel obrok v okviru pomoči na domu,« je na naša poizvedovanja odgovorila Marina Novak Rabzelj, direktorica CSD Krško.

Ugotovitve policije

Zagotovo gre zahvala za hitro posredovanje anonimnemu klicatelju, ki je ponoči na facebooku spremljal posnetek nasilja nad moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in so se nad njim še kar izživljali. Policisti in kriminalisti so takoj po klicu morali najprej ugotoviti lastnika profila in lokacijo dogajanja, na kraju dogodka so bili v eni uri po prvem obvestilu. 
Na travniku približno 150 metrov od dovozne poti so opazili poškodovanega Andreja, napadalca pa so izsledili v bližini. Sledila je hitra reševalna akcija, oba osumljena pa so včeraj s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe, ki ima za posledico smrt, privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem.

Kot je pokazala preiskava, se je trojica ponoči družila, družbo naj bi jim delal tudi alkohol. Andrej in eden od osumljenih sta najprej začela verbalno, nato pa še fizično obračunavati, potem se je Andrej odpeljal s kolesom, vendar se je čez nekaj časa vrnil. Besedni spor se je nadaljeval in prešel v brutalno fizično obračunavanje, v katero se je vključil še drugi osumljeni. 
Cekuto sta Olovec in Kovač hudo pretepla in ga pustila ležati na travniku. Vse sta posnela na mobilni telefon in to objavila na družabnem omrežju. Kot je na novinarski konferenci dejal Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, so za 29-letnega osumljenca policisti zaradi sumov premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zoper življenje in telo v preteklosti poslali na okrožno državno tožilstvo več kazenskih ovadb. Poudaril je, da je k razkritju dejanja, pomoči oškodovancu in prijetju storilcev pripomoglo predvsem prisebno in odgovorno ravnanje uporabnikov družabnih omrežij, ki so sporno vsebino takoj prijavili.

Deli s prijatelji