NAPAD

FOTO: Policija ustrelila psa, ki je hudo ranil 64-letnega sprehajalca

Objavljeno 11. december 2017 15.00 | Posodobljeno 11. december 2017 15.00 | Piše: Roman Turnšek

V Hrastniku se je pes pasme staffordski terier strgal in napadel mimoidočega. Sokrajani napadalno žival pred prihodom policije odgnali z vejami in kladivom.

Psa so pred domačo hišo ustrelili policisti. Foto: Roman Turnšek

HRASTNIK – V Hrastniku na Cesti padlih borcev je pes nekaj metrov od domače hiše huje poškodoval 64-letnega mimoidočega sprehajalca. Ta se je s psom sprehajal po cesti mimo hiše, kjer je bil staffordski terier privezan za drevo na vrtu. Toda pes se je strgal, stekel čez neograjeno dvorišče in napadel – ne psa, temveč njegovega sprehajalca. Zakaj, še ni znano. Na kraj dogodka je prišla tudi hrastniška policija in štirinožca pokončala s strelom.

»Napad so poskušali preprečiti oziroma odvrniti mimoidoči občani, vendar je bil pes ves čas agresiven,« navaja Maja Ciperle Adlešič v poročilu ljubljanske policijske uprave. Zaradi nepopustljivosti in vztrajnega napada so krajani psa pregnali šele z udarci z vejami in kladivom, nakar se je umaknil na domače dvorišče. Ali so bili lastniki v času dogodka doma, ni znano.

Zloglasna pasma

Pasmo staffordski terier spremlja slab sloves, seveda predvsem zaradi človeka. Nevaren je namreč lahko vsak štirinožec, ne glede na velikost, starost ali izvor, če mu lastnik ne zagotovi ustrezne vzgoje. Žal psi vse prevečkrat pridejo v neprave roke in se opozarjanju navkljub zgodi nesreča.

Sprehajalec je bil hudo poškodovan, ni pa bil v smrtni nevarnosti. Najprej so ga odpeljali v trboveljsko bolnišnico, nato so ga premestili v Celje.
Policisti še zbirajo podatke o dogodku, mi pa smo od društva za zaščito in pomoč živalim Hrastnik v ustanavljanju izvedeli, da psa, ki je napadel, Hrastničani poznajo. »Brez pristranskosti, neobjektivnosti ali postavljanja na katero koli stran trdim, da gre v konkretnem primeru za krivdo lastnika. Pes je bil že večkrat opažen na hrastniških ulicah, pohajkujoč sam v večernih urah, brez prisotnosti in nadzora lastnika,« je bil jasen pobudnik ustanovitve društva Simon Habrun, ki je tega psa enkrat poklical k sebi, tedaj se je žival odzvala prijazno.

»Ni bil niti najmanj agresiven, pustil se je božati, igral se je. Potem sem enkrat klical pristojno zavetišče, vendar nisem dobil nikogar.« Nato je poklical policijo. Ker je bilo v večernih urah, je Habrun predlagal, da psa do jutra namestijo v garažo policije in nato pokličejo zavetišče: »Eden od policistov je psa prepoznal in šel do lastnice. Ta je že bila opozorjena, naj za psa uredijo pesjak, če biva na prostem, ker privez k drevesu ni ustrezna namestitev. A tega niso storili, čeprav so v preteklosti dobili že nekaj glob za plačilo kazni; s tem denarjem bi lahko naredili super pesjak in bi težavo odpravili,« pripoveduje Habrun.


Bili so opozorjeni, naj za psa uredijo pesjak, če biva na prostem, a tega niso storili.

Namesto ustrezne rešitve za psa in okolico se je končalo s poškodbami sprehajalca in usmrtitvijo živali. Psa so policisti ustrelili pred domačo hišo. »Nihče od nas ni bil na kraju dogodka, ko se je zgodilo, nam pa nekatere stvari niso logične. Tudi po zakonu je sicer običaj, da se zaradi napada žival ulovi in namesti v zavetišče na opazovanje, preglede in podobno. Ni znano tudi, ali bo pregled živali opravljen naknadno, po usmrtitvi,« je še pripomnil Habrun.

Izvedeli smo še, da naj ženska, ki ga ima v namestitvi in ki je prejela globe, ne bi bila lastnica, ampak njen sin. 

Deli s prijatelji