NESREČA V SREDIŠČU

FOTO: Peška umrla po nesreči na prehodu

Objavljeno 18. marec 2017 09.24 | Posodobljeno 18. marec 2017 09.27 | Piše: T. J. G.

Vozniku pogojna kazen in odvzem vozniškega dovoljenja kategorije B za pol leta.

Peško je zbil na označenem prehodu. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – »Ne bežim od odgovornosti. Kriv sem za nesrečo,« je na novomeškem okrožnem sodišču dejal 50-letni Damjan Plut iz Črnomlja, ki je moral sesti na zatožno klop zaradi očitkov o povzročitvi prometne nesreče iz malomarnosti. Peška, ki jo je 5. januarja lani zbil na označenem prehodu v Metliki, je 13 dni po nesreči v bolnišnici umrla, zanjo je bila usodna sepsa, ki se je razvila kot posledica pljučnice, ta pa je nastala zaradi ležanja po poškodbi v prometni nesreči.

Tistega jutra je bila ura nekaj čez sedmo. Po ugotovitvah policistov se je voznik osebnega avtomobila renault scenic pripeljal od mejnega prehoda proti središču Metlike, na označenem prehodu za pešce pa je trčil v 83-letnico in ta je padla ter se ranila. Reševalci so jo s hudimi poškodbami prsnega koša, pljuč, glave, medenice in goleni odpeljali v bolnišnico.

»Peško sem spregledal. Bilo je jutro, pravzaprav še mrak, prehod za pešce je bil neosvetljen. Takrat, ko se je zgodila prometna nesreča, svetilka ulične razsvetljave ni osvetljevala prehoda za pešce. Bila je približno 15 metrov stran, tako da je bil prehod neosvetljen, snop svetlobe ulične svetilke pa so dodatno zastirale tudi krošnje dreves. Ulično razsvetljavo so potem obnovili sredi lanskega leta, in če bi bil prehod v času prometne nesreče tako osvetljen, kot je zdaj, mogoče ne bi spregledal nesrečne peške, ki je bila oblečena v temna oblačila. Kljub temu se zavedam, da to ne zmanjšuje teže mojega kaznivega dejanja. Takšnih prehodov je žal še vedno preveč. So pa na žalost vsi postavljeni skladno z obstoječimi zakoni in pravilniki,« je pojasnil Plut, ki ga je nesreča močno prizadela in zaznamovala. Takoj po dogodku se je pozanimal, s kom se je nesrečna peška družila, njene prijateljice so ga potem obveščale, kakšno je njeno stanje, za pogreb je prispeval tudi del stroškov.

Njegov odvetnik Kristjan Žalec je opozoril, da je šlo res za splet nesrečnih okoliščin, Plut niti ni vozil prehitro, alkotest je pokazal 0,0, je pa peško spregledal, ko je bila že na tri četrt svoje poti na prehodu za pešce do pločnika. Voznik je, ko je peško zagledal, močno zavrl, a opazil jo je prepozno in trk je bil neizogiben. Odbilo jo je v zrak in pristala je na pločniku.

Državna tožilka Sonja Breznik je za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti predlagala pogojno kazen leto in pol zapora v preizkusni dobi štirih let, čemur je sodnica Irena Matekovič v celoti sledila, obtoženemu je izrekla tudi obvezno stransko kazen v takšnih primerih, ukrep prepovedi vožnje vozil kategorije B. Sodba je pravnomočna, saj sta se obe strani odpovedali pritožbo. 

Deli s prijatelji