MAHNIL LASTNIKA

FOTO: Pasji lajež ga je vrgel s tira, zdaj mora v zapor

Objavljeno 16. april 2017 15.00 | Posodobljeno 16. april 2017 15.03 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Niko Stariha v zapor za 22 mesecev, ker je s palico in pestmi napadel lastnika psa.

Navzočnost novinarjev na sojenju mu ni bila pogodu. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO, ČRNOMELJ – Slabo leto je minilo od dneva, ko je 39-letnega Črnomaljca Nika Stariho tako zmotil pasji lajež štirinožca za ograjo v Črnomlju, da je obračunal kar z lastnikom psa. Pes nanj pač ne sme lajati!

Po slišanem na novomeškem sodišču obstajata dve plati zgodbe, a verjetnejša je tista, ki sta jo povedala lastnika prijaznega in igrivega bernardinca, pa tudi njun sosed. Pes je 4. marca lani nekaj pred sedmo zvečer z laježem odreagiral na čudno obnašanje mimoidočega Nika Starihe. In ta je začel nanj vpiti, ker psi nanj pač ne bodo lajali, sploh pa bi po njegovem moral biti v pesjaku, ne zgolj za ograjo. Glasno dogajanje je skozi okno slišal lastnik psa, ta je sedel nekaj metrov od ograje in lajal, v tistem pa je Stariha že pozvonil pri kovinskih vratih in na vprašanje lastnika, kaj želi, odvrnil, naj psa utiša, ker nanj pač ne sme lajati. Sledilo je prepričevanje, da je pes prijazen in mu nič noče, sploh pa je v ograjenem prostoru, a lepe besede niso zalegle. Niko je preskočil žičnato ograjo in začel po dvorišču loviti psa, bernardinec, ki zagotovo kaj takšnega ni pričakoval, pa je pred njim bežal.

Potem se je Stariha lotil lastnika. Iz kupa je vzel dva metra dolgo leseno desko in ga udaril po glavi, ob drugem poskusu pa mu jo je lastnik zbil iz rok. A Stariha ga je po nosu in očesu udaril s pestjo, mu pri tem presekal ličnico in celo zlomil nos. Presenečeni lastnik se je kljub razbitemu krvavečemu nosu v tistem toliko zbral, da je kar sam obvladal Stariho, podrl ga je na tla in ga držal do prihoda policistov. Lastnikova žena je namreč že poklicala policiste, vmes pa sta se naposlušala različnih groženj: Stariha je vpil, da ju bo ubil, postrelil, da jima bo zažgal hišo in da bosta že naslednjega dne oba na pokopališču v Vojni vasi. Sicer pa da »se mu jebe za vse« in mu je vseeno, če gre ponovno v zapor. Ženi napadenega je zagrozil, da ji bo odtrgal glavo, v prihodnjih dneh pa da bo ubil psa. Mimogrede, ta se je, ko je videl, kaj se dogaja, sam umaknil v pesjak. Policisti so razgreteža obvladali in ga pridržali, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor, saj gre za specialnega povratnika, ki je malo pred tem prišel iz zapora.

Na sodišču je svoje videnje dogodka povedal tudi Stariha, pravzaprav je pripravil pisni zagovor, ki ga je moral, ker je bil precej razburjen, prebrati njegov zagovornik po uradni dolžnosti. Črnomaljec je trdil, da je pes preskočil ograjo, kar je lastnik odločno zanikal, saj žival mirna in prijazna in da kaj takšnega zaradi dejstva, da ima skoraj 100 kilogramov, niti ni možno. Stariha je še povedal, da je bil tistega dne pri prijatelju in je tam dve uri božal psičko, vonj po psički pa naj bi bil razlog, da naj bi pes, kot je trdil Stariha, skočil čez ograjo in ga napadel na pločniku. Podrl naj bi ga tla, kar da ga je močno prestrašilo, tako da se je celo polulal. Povedal je, da je epileptik, in ker bi tak strah lahko pri njem sprožil napad, se pred nasiljem ali napadom raje umakne. Je pa obžaloval, da je lastnika udaril.

Obtožnica je Stariho bremenila povzročitve hude telesne poškodbe in dveh groženj; grozil je lastniku psa in njegovi ženi, iz pripora pa je pisal znancu, da ga bo z golimi rokami raztrgal, če ga bo srečal. Na predobravnavnem naroku, kjer mu je tožilstvo za priznanje ponudilo kazen dveh let in osmih mesecev zapora, krivde ni priznal, na sojenju pa je bil deležen nekoliko nižje kazni. Na novomeškem okrožnem sodišču je bil za vsa tri dejanja obsojen na enotno kazen leto in deset mesecev zapora, Višje sodišče je tej kazni pritrdilo in sodba je tako postala pravnomočna. Stariha, ki je na pravnomočnost čakal v priporu, že služi kazen. Stroške postopka bo kril proračun.
 

Deli s prijatelji