V ZAPOR

FOTO: Namesto denarcev bo štel dneve do prostosti

Objavljeno 02. maj 2017 12.00 | Posodobljeno 02. maj 2017 12.00 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Zaradi tihotapljenja 15 Afganistancev 19 mesecev zapora in 1000 € kazni.

Pastirkov v zapor. Foto: N. Č. C.

KRŠKO – Ves suh in bolan je na krško sodišče prišepal 52-letni Bolgar Lazar Pastirkov. Pogled nanj je bil usmiljenja vreden, še bolj žalostna je njegova življenjska zgodba. Zaradi bolezni se je upokojil, saj ima težave z ožiljem, na nogi ima odprte rane, decembra lani je bil v domači Bolgariji hospitaliziran zaradi pljučnice, po dobrem tednu bivanja doma je bil spet v bolnišnici, saj naj bi ga zadela možganska kap. Tudi žena je brez zaposlitve in skozi mesec se prebijata s 75 evri njegove pokojnine. Pa je bilo treba nekaj ukreniti. Povezal se je z mednarodno hudodelsko združbo, ki se ukvarja s tihotapljenjem ljudi. V Sofiji je prevzel vozilo, kombi renault master, telefon in 300 evrov za tekoče stroške, drugi člani kriminalne združbe pa so ga spremljali z vozili, bili z njim v stiku po telefonu ter ga obveščali o premikih policije. Na končni postaji v Italiji naj bi dobil 1500 evrov, stotaka po osebi. Pastirkov se je o ceni pogajal, kajti vodje kriminalne združbe, ki so od Afganistancev pobrali od 4500 do 9000 evrov, te pa so potem razdelili vsem vpletenim v organizacijo prevoza, so mu bili sprva pripravljeni plačati le 70 evrov po osebi.

Lazar Pastirkov iz Bolgarije je odšel na svojo misijo v noči na 31. januarja. Zjutraj je v Vukovarju v svoj kombi naložil 15 Afganistancev brez dokumentov in jih odpeljal proti mejnemu prehodu Obrežje. Tam je opravil delni pregled pri hrvaški mejni kontroli, mimo slovenske pa je odpeljal s povečano hitrostjo. Policisti so zapeljali za njim, ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali, vendar znakov ni upošteval. Tri kilometre od mejnega prehoda so ga končno ustavili. Odkrili so, da v neogrevanem tovornem kombiju brez oken in sedežev prevaža 15 Afganistancev. Ne le, da se je poskušal izogniti mejni kontroli, ogrožal je tudi življenje potnikov.

Zaradi kršitev so mu izrekli 2400 evrov globe, zdaj pa je bil zaradi prepovedanega prehajanja meje obsojen na eno leto in 7 mesecev zapora. Plačati mora 1000 evrov stranske denarne kazni, ki se bo v primeru neplačila prekvalificirala v zapor. Do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu.

Pastirkov se je v preiskavi izgovarjal, da ni vedel, kdaj so tujci vstopili v kombi, še manj pa je vedel, da so ilegalci. Na predobravnavnem naroku je krivdo priznal in se globoko pokesal. Za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja državne meje sta zagroženi kazen od enega do 8 let zapora in obvezna denarna kazen. Obtoženčeva zagovornica Kristina Jalovec je predlagala, da bi ga zaradi bolezni in revščine obsodili na pogojno kazen in tudi denarno kazen bi mu črtala, saj nima denarja, poleg tega ne more biti dvakrat denarno kaznovan, saj so mu že policisti zaradi prekrškov napisali plačilni nalog za 2400 evrov. Toda ker globa še ni bila plačana, sodnica tega ni mogla upoštevati pri izreku kazni. Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek in tožilec Bogdan Matjašič pa se tudi nista strinjala s pogojno kaznijo. Menita namreč, da je imel Pastirkov zelo izpostavljeno vlogo v tej hudodelski združbi, saj je moral tujce iz Srbije prepeljati v Italijo, to pa je storil iz koristoljubja. Pri tem bi v nekaj urah zaslužil 1500 evrov, kar je njegov dveletni prihodek.

 

Deli s prijatelji