NAPAD PRED VNUKINJO

FOTO: Na rojstni dan jo je pogrizel pes

Objavljeno 11. december 2017 22.49 | Posodobljeno 11. december 2017 22.51 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Magdo Jazbec in triletno vnukinjo rešila soseda. Zdravniki so ji oskrbeli odprti zlom in številne rane.

KRŠKO – »Sploh si ne upam pomisliti, kaj bi bilo, če bi pes napadel še vnukinjo, ki je bila z menoj! Ko me je grizel, sem tako kričala, kolikor sem imela glasu v sebi, da bi me le kdo slišal. Na srečo je moje krike slišala soseda, požrtvovalno in pogumno zagrabila desko ter se lotila napadalnega psa,« se je torkovega popoldneva še vedno močno pretresena spominjala Magda Jazbec iz Brezovske Gore, majhne vasi nedaleč od Leskovca pri Krškem. Torkovo popoldne je bilo lepo, sončno. Čeprav je bilo kar mrzlo, si je Magda želela zadnje sončne žarke izkoristiti za krajši sprehod po vasi. Z veseljem se ji je pridružila še ne štiriletna vnukinja Tjaša, ki je ravno dobro prišla iz vrtca, s seboj sta vzeli tudi domačega štirinožnega ljubljenčka Čapija. Imeli sta ga na povodcu, napotili so se naprej po cesti, kjer sin z ženo in dvema majhnima hčerkama gradi hišo.

»Že ko sva bili sredi hriba, je pritekla ena psička, ki je bila spuščena. Lastnik je bil zunaj, in ko jo je poklical, je takoj stekla k njemu, potem pa sva šli brezskrbno naprej do sinove hiše. Takrat pa je pritekel večji pes, mislim, da je bil mešanec med nemškim ovčarjem in haskijem. Začel je renčati, in ko je pokazal zobe, je že skočil, napadel je psa, ki sem ga imela zaradi brežine na kratkem povodcu. Grizel je po meni in psu, povodec pa sem držala, ker me je bilo strah, da bi izgubila nadzor nad psom in bi se lotil še vnukinje. Kako grozno je bilo! Tjaša je stala za menoj in jokala. In to je kar trajalo. Sekunde in minute so se mi zdele kot večnost! Na srečo je prišla soseda. Res naključje in velika sreča, ker tam običajno ni nikogar. Vzela je desko in posegla med psa. V tistem se je povodec našega psa odpel, Čapi je zbežal stran, tisti pes pa za njim,« je nadaljevala sogovornica, ki je sredi vasi obstala vsa okrvavljena. »Res sem hvaležna sosedi. Mene in na smrt prestrašeno vnukinjo je peljala domov in tudi k zdravniku,« je zavzdihnila Magda, ki je prav v torek praznovala rojstni dan. Praznovanje se niti še začelo ni. Magda je kupila torto, napol pripravila večerjo, saj bi se doma zbrala širša družina. A s praznovanjem ni bilo nič, bo pa, obljublja, ko se bodo zadeve nekoliko umirile.

Poškodovana Magda je morala s krške urgence zaradi hudih poškodb v brežiško bolnišnico, tam pa so videli, da je prstanec desne roke hudo poškodovan, šlo je za zapleten odprt zlom, zato so jo z rešilcem odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer jo je operiral plastični kirurg. Domov je prišla sredi noči, bila je že sreda. Magda ima poškodovani obe roki, prst je zlomljen na desni roki in kirurg je že napovedal, da bo negibljiv, številne ugriznine ima tudi po levi roki, ena rana je bila tako globoka, da so jo morali šivati, površinske ima tudi po stegnu. »Še štiri leta imam do upokojitve in ta poškodba je ravno na desni roki. Težko bo, delam v laboratoriju v podjetju Videm Papir,« je pripomnila, čeprav se zaveda, da bi se lahko vse skupaj tudi slabše končalo.

Nikogar ne obsoja!

Magda in njen mož Milan poudarjata, da ne želita nikogar obsojati. Tudi sama imata psa, a naj bo ta boleča izkušnja v opomin vsem, ki brezbrižno spustijo štirinožca, da brez nadzora teka naokoli. Pes je namreč lahko nepredvidljiv in kaj hitro postane neobvladljiv. Zato je zakon o zašiti živali jasen: skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. 

Kaj bo pokazala preiskava?

Primer obravnavajo tudi policisti, ki še preverjajo okoliščine in bodo v primeru ugotovljenih kršitev zoper lastnika oziroma skrbnika živali ukrepali v skladu z zakonom o zaščiti živali ter obvestili pristojno veterinarsko organizacijo.


 

Deli s prijatelji