KRVAV VIKEND

FOTO: Mirjana (29) in Renato (31) umrla tik za mejo

Objavljeno 04. december 2017 10.09 | Posodobljeno 04. december 2017 10.09 | Piše: Tomica Šuljić

Na avstrijskem Gradiščanskem trčila slovenska avto in avtobus. V renaultu umrla 29-letna Mirjana Makovec in 31-letni Renato Felkar

Razbiti renault. Foto: Stadtfeuerwehr Jennersdorf

JENNERSDORF, MURSKA SOBOTA – Kdor si je ogledal Dunaj v adventnem času, ve, kaj mami (tudi Slovenke in Slovence) v avstrijsko prestolnico: »Pričakal nas bo s čudovito okrašenimi ulicami. Cesarsko mesto bo dihalo v predprazničnem vzdušju,« je obetalo vabilo na sobotni izlet za drugi december, ki so ga spisali v turistični agenciji Klas; slednja že več kot dve desetletji posluje v sklopu krovnega podjetja Avtobusni promet Murska Sobota (AP MS).

Potem ko so si v soboto pomurski izletniki ogledali okrašeno mesto, dvorce in predbožično tržnico, so se odpravili nazaj proti Sloveniji: predvideni čas odhoda je bil okoli sedme zvečer. Avtobus je bil dobre tri ure pozneje od domovine oddaljen le še nekaj kilometrov; prevozili so zadnji večji kraj na avstrijski strani Jennersdorf, nato pa se je potovanje za 46 potnikov silovito ustavilo med gradiščanskima krajema Minihof-Liebau in Tauka, najbolj tragično pa se je končalo za še dva udeleženca v prometni nesreči, prav tako Slovenca.

Avto obstal, bus v ograjo

Gradiščanska policija poroča, da se je devet minut čez 22. uro na cesti B58 zgodila huda prometna nesreča v smeri proti Sloveniji: »Iz doslej neznanega vzroka sta trčila avtobus, poln potnikov, in osebno vozilo. Obe udeleženi vozili imata slovenske registrske oznake,« navaja policijsko poročilo, nadaljevanje pa so orisali avstrijski gasilci: »Po trku je avtobus zaneslo v betonsko vrtno ograjo, osebno vozilo pa je težko poškodovano obstalo na vozišču.«

Oba potnika osebnega vozila, po neuradnih, a zanesljivih podatkih partnerja, 29-letna Mirjana Makovec in 31-letni Renato Felkar iz Sotine na Goričkem, sta preminila na kraju čelnega trčenja. Po prvih poročilih, ki so govorila o 25 poškodovanih potnikih iz avtobusa, je policija na koncu navedla, da jih je bilo lažje ranjenih 15, voznik in turistična vodnica pa naj bi dobila hude poškodbe. Nepoškodovani potniki so na nadomestni avtobus počakali pri gasilcih iz Minihof-Liebaua, ki se jih je tokratna intervencija močno dotaknila.

46 potnikov je bilo na prekmurskem avtobusu.

Pretreseni so bili ob grozljivih prizorih zmaličene pločevine, prelite s človeško krvjo, v šoku so bili tudi policisti in reševalci, ki so pomagali ponesrečencem. Vsega skupaj je sodelovalo kar 90 gasilcev iz petih različnih društev. Vidno ganjen je bil tudi Alois Knaus, poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Minihof-Liebau. »Moram povedati, da sem že dolgo gasilec in sodelujem pri različnih reševalnih akcijah. In čeprav intervencije opravljam brez težav, je bilo tokrat drugače. Iskreno moram priznati, da reševanja na koncu nisem mogel več gledati,« je nočne dogodke podoživljal Knaus, ki bo, kot je dejal, enako kot kolegi poiskal psihološko pomoč.

Izgube in žalost pri nas

Po trčenju je bila cesta zaprta do nedeljskega jutra, ko so na prizorišče znova prišli avstrijski preiskovalci, ki še ugotavljajo vzrok nesreče. V nesreči je za dodatne težave poskrbelo še 250 litrov dizelskega goriva, ki so ga morali izčrpati iz avtobusnega rezervoarja, ker je puščal. A resnična žalost in izguba sta na naši strani meje.
Za pojasnila smo se obrnili tudi na murskosoboško prevozniško podjetje AP, kjer pa nam je vodja avtobusnih prevozov Vesna Rebrca povedala, da ne morejo še ničesar komentirati, saj da uradno še ničesar ne vedo. Šele danes naj bi z direktorico Avtobusnega prometa Murska Sobota Ano Kralj izdali uradno sporočilo za javnost.


»Čeprav intervencije opravljam brez težav, je bilo tokrat drugače. Iskreno moram priznati, da reševanja na koncu nisem mogel več gledati.


  

 

Deli s prijatelji