TRAGEDIJA NEKDAJ USPEŠNEGA OBRTNIKA

FOTO: Milanu ni uspelo, omagal je pred vrati

Objavljeno 07. maj 2017 15.36 | Posodobljeno 07. maj 2017 15.39 | Piše: Oste Bakal

V Kobilju zagorelo v hiši, zadušil se je 51-letni slikopleskar Milan Toplak.

Iz rešilca so ga prenesli v pogrebni avtomobil. Foto Oste Bakal

KOBILJE – Ko so se še v mrazu letošnje zime zjutraj nad naseljem Kobilje, tik ob madžarski meji, pojavili prvi sončni žarki, so krajani opazili, da se močno kadi iz starejše hiše na naslovu Kobilje 141. Kmalu so na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje razkrili, kaj se je zgodilo: »Ob 7.25 se je v Kobilju vnel notranji požar v stanovanjski hiši. Ogenj, ki je zajel sobo, veliko 16 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci iz PGD Kobilje in PGD Dobrovnik.« Da se je zgodila tudi tragedija, so pozneje sporočili s PU Murska Sobota. »V jutranjih urah smo bili obveščeni o požaru v stanovanjski hiši na območju UE Lendava. Ena oseba je umrla. Natančen vzrok požara še ugotavljamo, tuja krivda je za zdaj izključena. Na objektu je nastalo za okrog 20.000 evrov škode,« je v sporočilu za javnost zapisal vodja soboškega OKC Dejan Bagari. Nekoč uspešen obrtnik, bil je dober slikopleskar, si je v zadnjih letih, kot so nam razlagali domačini, »zapravil življenje«. Na koncu pa na tako žalosten način umrl.

Tudi njegova prva soseda Marta Horvat nam je povedala, da je bil Milan nekoč zares mojster svojega poklica, potem pa je pri njem žal alkohol naredil svoje. Najprej je izgubil obrt, nato družino. »Nazadnje sem ga videla v sredo okrog pol štirih popoldne, ko se je vračal domov iz vaške trgovine.« Bil naj bi pod vplivom alkohola, a naj bi kljub temu proti domu nesel še nekaj pijače. Kaj se je pozneje dogajalo v hiši, pa ne ve nihče. »Kakor koli je živel in kar koli je že počel, takšne smrti si vsekakor ni zaslužil,« je še dodala pretresena Marta.

Očitno se je Milan hotel rešiti, toda naposled omagal pred vrati. Gasilci so ga namreč po naših informacijah našli na hodniku pred vhodnimi vrati, ko je bojda še kazal znake življenja, a kljub vsem poskusom zdravstvenega osebja, da bi ga ohranili pri življenju, je umrl. Iz reševalnega vozila so ga prenesli v pogrebni avtomobil, ki ga je odpeljal v rakičansko bolnišnico, kjer bodo opravili sanitarno obdukcijo.

Zadnja leta zelo ubog

»O požaru so nas obvestili ob 7.28, da je v njem najbrž umrl tudi človek. Hitro smo prispeli na kraj dogodka in oseba je res ležala pred vhodnimi vrati. Po mojem mnenju je res sam poskušal priti ven, a se je najverjetneje zadušil. Takoj smo ga predali zdravstvenemu osebju, mi pa smo pohiteli z gašenjem požara. Težko je ugibati, kaj se je dogajalo, mislim pa, da si je poskušal zakuriti v pečki na drva, poleg nje je bilo veliko starega papirja... V hiši so bile tudi tri plinske jeklenke, ki smo jih odstranili, da ne bi kaj eksplodiralo, ter pogasili požar in na splošno naredili vse, da se ogenj ne bi razširil na vso hišo,« nam je povedal vodja intervencije, poveljnik PGD Kobilje Matej Puhan, in dodal, da je požar gasilo devet njihovih gasilcev, pozneje pa je poklical za dodatno pomoč in prispelo je še šest gasilcev PGD Dobrovnik, ki so prinesli dodatne zaščitne maske. O tragično umrlem Milanu nam je nekaj besed povedala tudi njegova teta Irena Bukovec. »Zadnjih nekaj let je bil zelo ubog, saj so mu vsi obrnili hrbet, toda predvsem po njegovi krivdi. Zapravil je podjetje, nato ga je zapustila žena z obema otrokoma (sin je srednješolec, hčerka pa si je že ustvarila družino). Vrsto let je prejemal le minimalno socialno podporo ter nekaj invalidske pokojnine, a to mu ni bilo dovolj niti za pijačo.«

Ko je Milan propadel, je prav ona na dražbi kupila njegovo hišo, toda omogočila mu je, da je še naprej živel v njej. »Še predvčerajšnjim popoldne sva se slišala. Tarnal je, kako ga muči hrbtenica in da ima še nekatere druge zdravstvene težave. Ne vem, kaj je počel zjutraj. Verjetno je hotel zakuriti in ga je dušilo, ni mu pa uspelo priti do vhodnih vrat. Ko so me poklicali sosedje in mi povedali, kaj se je zgodilo, sem prihitela do hiše. Res žalostno, menda so ga res našli še živega, toda zanj je bilo prepozno.« 

Deli s prijatelji