UČENCI JE NISO DOČAKALI

FOTO: Maja (27) umrla v razbitem twingu

Objavljeno 10. junij 2016 13.22 | Posodobljeno 10. junij 2016 13.24 | Piše: Jaroslav Jankovič

Majo Weisseisen z Visokega je na mastni cesti odneslo naravnost v drevo.

Vselej nasmejani 27-letni Maji Weisseisen je v torek zvečer prenehalo biti srce. Foto: ZGP

VELESOVO – Minuli torek zvečer je bilo, sonce je zahajalo, pri Velesovem je rosilo, dež je rahlo omočil mlado klasje žita, ceste so postajale mastne. Premalo dežja je padlo, da bi jih dodobra spralo. Še tri kilometre, je na križišču v Velesovem pisalo na kažipotu za Visoko, od koder je bila doma 27-letna inženirka gradbeništva Maja Weisseisen.

Ne vemo, ali je v križišču zavila levo ali je s svojim belim twingom pripeljala od Cerkelj na Gorenjskem. Malo prej je kupila vrečico svežih češenj. Cesta se ji je v prijetno ohlajenem večeru odprla proti zahodu, nič posebnega, že tolikokrat je peljala po njej... rahel ovinek, ko se rahlo nasloni na levo in ob gozdiču na levi spodnji strani spet zravna. Še malo... v daljavi je ugledala luči vasi Luže.... potem pa trenutek, ki bo za vedno ostal skrivnost. Trenutek nepazljivosti... gume na mastni cesti niso prijele... Z belčkom je drsela kakih 20 metrov in silovito trčila v drevo. Življenje delavnega, priljubljenega dekleta, »tako pridna punca je menda bila«, je povedala naključna starejša vaščanka, je odteklo.

Delavnico odpovedali

Usoda je samosvoja, dejansko nikoli ne vemo, kaj nas čaka za naslednjim ovinkom, kaj bo prinesla noč. Tokrat je tudi nas močno presenetila. Pravzaprav smo nameravali ustvariti kratek prispevek o tradicionalnem sprejemu kranjskih odličnjakov pri županu v sredo v Škrlovcu v starem Kranju. Kot nam je povedala predstavnica občine Mendi Kokot, je bilo letos povabljenih 113 učencev devetih osnovnih šol Mestne občine Kranj, ki so devetletko v vseh razredih zaključili s povprečno oceno 4,5 ali več.

Pred uradnim programom naj bi Zavod za grajene politike, ki se osredotoča na dejavnosti, povezane z okoljem, razvojem novih tehnologij in strategij ter mladinskih, varnostnih in urbanih politik, pripravil delavnico za odličnjake Kranj – pametno mesto 2020–2030, ki naj bi prispevali svoje ideje za razvoj mesta.

To delavnico naj bi s sodelavci vodila prav Maja Weisseisen, strokovna sodelavka zavoda in študentka podiplomskega študija prostorskega načrtovanja na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, ki se je, poenostavljeno povedano, ukvarjala s pametnimi mesti (Smart City). To pomeni z vsemi možnimi; informacijskimi, komunikacijskimi in drugimi sodobnimi tehnologijami ustvarjati strategijo razvoja mesta in kakovosti bivanja meščanov. Eno takih pametnih mest je denimo Dunaj, ki reciklira daleč največ odpadkov na svetu, z ustrezno politiko poskrbi tudi za socialno šibkejše, brezdomce in podobno. In prav s tem, tako so nam povedali na zavodu, se je ukvarjala nesrečna Maja. Dodajmo, da je projekt supersodoben, zanj je potreben celovit pogled.

Toda sredi noči je zazvonil telefon, pri starših, pri njenem nesrečnem fantu in sodelavcu, nato še pri prijateljih...

Vest je kot britev zarezala v noč. Drevo ob cesti, kjer je naslednji dan zgodaj zjutraj nekdo prižgal svečko, je odličnjakom vzelo zgodbo o prihodnosti mesta, mesta z nasmehom.

Nikoli ni hitela

Tudi tega nihče ne ve, kdaj je nehalo biti srce mlade Maje, vedno nasmejane. Uradno policijsko poročilo pravi, da se je nesreča zgodila ob 20.25, da je dekle umrlo na kraju nesreče. Policisti so v preiskavi analizirali sledi drsenja na cesti. Maja očitno ni zapeljala s ceste, ampak je zdrsela v drevo.

Pri ogledu kraja dogodka sta mimo prišli osnovnošolki vsaka s svojim psom. »Neko dekle je umrlo... Mastna cesta,« sta povedali.

Tisti večer je res malo rosilo, a dež ni in ni hotel do konca sprati ceste. Zelo nepošteno bi bilo ugibati, kakšna je bila hitrost, ko je beli twingo priletel v drevo. Maja ni hitela, ni norela, vozila je počasi, so nam namignili njeni sodelavci z zavoda.

Twingova pločevina je močno skrivenčena, z desne strani udrta pri stiku vrat in zadnjega dela karoserije. Vrata pri tečajih odlomljena, drevo v živo oguljeno. Kmalu so zatulile sirene, reševalci so poskušali vse, a dekle je negibno obležalo, njena lica niso več pričarala nasmeha.

Koga je želela osrečiti s češnjami? Domače? Prijatelje? Kraj nesreče je le kakih 500 metrov od križišča s kažipotom za Visoko, ki ji je povedal: Le še 3 kilometre imaš do doma! Pa Maja tam ni pozvonila, ključ v vhodnih vratih v torek zvečer ni in ni hotel zaškrtati.

Menda naj bi izgubila oblast nad vozilom. Zaradi mastne ceste. Ne bomo ugibali, a prav verjetno. A tam, kjer naj bi ji volan ušel iz rok, se cesta že zravna... Nenavadno. Zares nenavadno. In zraven je gozd. In bil je večer. Je mlademu dekletu na pot stopilo kaj drugega? In potem izginilo v noč?! Drevo, ki je vse videlo, ne bo povedalo.

Majina delavnica s kranjskimi odličnjaki je v sredo odpadla. A kot nam je povedal njen sodelavec Andraž Šiler, so včeraj kljub tragediji izpeljali delavnico Kranj – pametno mesto 2020–2030, tokrat s prebojniki kranjskih šol. To so dijaki in učenci, ki so dobili kakšno priznanje na državnih tekmovanjih znanja. Prav to bi si Maja želela.

Deli s prijatelji