OBLEŽAL NA BREGU DRAVE

FOTO: Lovil enega motorista in do smrti zbil drugega

Objavljeno 17. april 2017 12.16 | Posodobljeno 17. april 2017 12.21 | Piše: Aleš Andlovič

Nedeljski izlet z motorjem se je za 50-letnega Franca Matjašiča končal tragično.

Razbiti audi. Foto GB Maribor

SELNICA OB DRAVI  – Cesta med Mariborom in Dravogradom je bila dolgo neprevozna. Prej so preiskovalci zbirali dokaze, da so razvozlali vzrok nedeljske nesreče, v kateri je življenje izgubil 50-letni motorist. »Avtu je odtrgalo blok motorja,« je kmalu po nesreči vpil eden od očividcev. Že pogled na povsem uničen avtomobil audi A6 avant je dal slutiti, da je motorno kolo v še veliko slabšem stanju. In zares je motor, za krmilom katerega je tragičnega popoldneva sedel 50-letni Mariborčan Franc Matjašič, bolj deloval kot zavržena razbitina, in ne prevozno sredstvo.

»Prometna nesreča se je zgodila zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. Šestindvajsetletni voznik osebnega vozila je namreč okrog 17. ure med vožnjo po glavni cesti od Fale proti Ožboltu, zunaj naselja Zgornji Boč, izgubil oblast nad vozilom, pri tem zapeljal v desno, na neutrjeno bankino, od tam pa v levo na nasprotno smerno vozišče, kjer je s sprednjim delom vozila trčil v motorno kolo, s katerim se je nasproti pravilno, po svojem prometnem pasu pripeljal 50-letni motorist,« je bila o tragični nesreči natančna Anita Kovačič Čelofiga z mariborske policijske uprave.

Obležal na bregu Drave

Čelno trčenje z avtomobilom je bilo tako silovito, da je nesrečnega Franca Matjašiča prek krmila motorja vrglo na pokrov audija, od tam pa v vetrobransko steklo. Zatem je motorist poletel prek ograje ob cesti in pristal na brežini reke Drave, kakšnih 50 metrov od kraja nesreče. Da je voznik avtomobila pošteno pritiskal stopalko za plin, potrjuje tudi, da svojega audija po trčenju z motoristom ni mogel ustaviti, ampak je še naprej bočno drsel po vozišču, trčil v varnostno ograjo, od tam pa ga je odbilo v betonski prepust. Šele ta ga je povsem ustavil.

Medtem ko je Franca Matjašiča odbilo na brežino, pa je njegovo motorno kolo zaradi silovitega trka odbilo nazaj proti Ožbaltu, nato je obležalo v jarku. Zaradi iztekajočih vnetljivih tekočin se je tudi vnelo in povsem zgorelo.

Šestindvajsetletnik iz bližnje Selnice ob Dravi je imel v avtomobilu še sopotnico, menda prijateljico, a sta bila oba le lažje ranjena. Policisti so vozniku po nesreči pod nos pomolili indikator za prisotnost alkohola. »Ta je pokazal 0,36 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka,« je še dodala Anita Kovačič Čelofiga. Preračunano v staro mersko enoto je mladenič za volan sedel s skoraj 0,8 promila alkohola.

Policisti ga bodo zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki je imela za posledico smrt ene osebe, ovadili na pristojno državno tožilstvo. Za tovrstna kazniva dejanja je predvidena kazen do osmih let zapora. Poleg ovadbe so mu izdali plačilni nalog za 120 evrov, saj so pri preiskavi ugotovili, da ni bil pripet z varnostnim pasom. Materialne škode je za dobrih 16.000 evrov, a svojcem, prijateljem in znancem noben denar na svetu ne bo povrnil Franca Matjašiča. Ta je kot izkušeni motorist naredil vse pravilno, pripeljal je po svojem voznem pasu, a nedeljski izlet po Dravski dolini je drago plačal. Očividci namreč povedo, da se je tik pred nesrečo voznik audija spustil v dir za hitrim motoristom, ki je vozil proti Dravogradu. Izgubil je oblast nad avtomobilom in pokončal drugega, nič hudega slutečega motorista. Franc Matjašič je že peta smrtna žrtev na mariborskem koncu letos in druga med motoristi. 

Deli s prijatelji