USODNA TEMNA OBLAČILA

FOTO: Katarina je kriknila, potem je izdihnila

Objavljeno 07. maj 2017 11.41 | Posodobljeno 07. maj 2017 11.41 | Piše: Aleksander Brudar

Zaslišala je le en krik in videla tovornjak, ki je povozil 71-letno Katarino Sokač.

Nesreča se je zgodila pri teh smetnjakih. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – »Samo en krik sem slišala.« Tako se je grozljivih trenutkov iz 11. februarja 2015 na ljubljanskem okrožnem sodišču spominjala priča Andreja M., ki živi le nekaj korakov od prizorišča tragične nesreče v Šarhovi ulici 20 v Ljubljani. Takrat je namreč ob 8.45 pod tovornjakom smetarskega vozila, ki ga je vozil 49-letni Uroš Brvar, umrla 71-letna Katarina Sokač. Omenjena priča trka med vozilom in gospo ni videla. Pojasnila je, da je po kriku pogledala skozi okno stanovanja in opazila le smetarsko vozilo, povožene ženske pa ne. »Ostala sem v hiši. Vse se je zelo hitro odvijalo,« je še dodala.

Njena izpoved ni veliko pomagala pri razjasnitvi okoliščin. Brvar, ki se mora zagovarjati pred očitki, da je povzročil smrtno prometno nesrečo iz malomarnosti, ker naj pri speljevanju vozila ne bi bil dovolj pozoren, ampak naj bi zgolj čakal na znak svojih kolegov, da, potem ko sta oba stopila na prostor na zadnjem delu tovornjaka, lahko spelje, trdi, da 71-letnice ni mogel opaziti. Pravi, da je preveril prav vsa ogledala in da je šele nato speljal. »Če bi kar koli zaznal, bi se ustavil,« je povedal Brvar, ki je hkrati obžaloval nesrečo. Iz katere strani je pripešačila gospa, ki je nosila temna oblačila, ni vedel natančno povedati, je pa menil, da je morala stati pred levim sprednjim delom tovornjaka, pa še to čisto blizu. Iz kabine je ni mogel videti, pogled nanjo so zakrivala tudi varnostna ogledala.

Katarinina hčerka Andreja je nasprotno menila, da je mama ubrala običajno pot. Do smetnjakov bi morala po njenih besedah pripešačiti z desne strani tovornjaka, gledano v smeri njegove vožnje. »Večkrat sva skupaj hodili po tej poti na avtobus, zato vem, da je bila ta pot,« je bila prepričana Sokačeva. Morda bo kaj več znala povedati še ena priča, in sicer Brvarjev sodelavec, ki je bil na zadnji strani vozila in ki naj bi pred tovornjakom še videl nesrečno žensko. Upati je, da bo gospod pričal že na majskem nadaljevanju sojenja, saj ga v Sloveniji sodišče doslej ni moglo dobiti. Prihaja namreč iz BiH, a naj bi se, kot smo lahko slišali na sodišču, preselil v Švico.

Ne glede na to ne gre spregledati mnenja sodnega izvedenca za analizo prometnih nezgod Janeza Kopača, ki je ugotovil, da ogledalo na desni zunanji strani vozila »ne pokaže z veliko zanesljivostjo, da je oseba tik pred levim sprednjim delom tovornjaka, ker jo črni zabojniki za smeti absorbirajo«. Menil je tudi, da se voznik – če je bil pripet z varnostnim pasom – ni mogel tako dvigniti iz sedeža, da bi lahko videl tudi pred tovornjak. »Bila je ena čudna situacija zakritja gospe in pri speljevanju se je zgodila nesreča.« 

Deli s prijatelji