TRAGEDIJA

FOTO: Jernej prismučal v dolino, se zgrudil in umrl kljub oživljanju

Objavljeno 12. december 2017 09.38 | Posodobljeno 12. december 2017 09.38 | Piše: Tina Horvat

Izjemni gledališki in filmski igralec je v nedeljo umrl na Zelenici. 48-letnemu Jerneju Šugmanu je zastalo srce na izteku proge.

Jernej Šugman je umrl star komaj 48 let. Foto: Jure Eržen

LJUBELJ, LJUBLJANA – V ponedeljek zjutraj le še pozabljene smučarske palice na izteku smučišča Zelenica žalostno pričajo o tem, da se je dan pred tem tukaj zgodila tragedija. Močan dež se zliva iz oblakov, kot da se tudi nebo kar ne neha jokati za 48-letnim igralcem Jernejem Šugmanom, ki se je svoj zadnji dan življenja namenil proti Zelenici. Tukaj so se kalili vsi tržiški smučarji z Bojanom Križajem na čelu, potem ko je smučišče prenehalo delovati, pa je postalo magnet turnih smučarjev in pohodnikov.

Potem ko je zapadel sneg, se na Zelenico radi odpravijo predvsem smučarji. Teren ni zahteven, hoja na smučeh ali peš traja dobro uro, na vrhu pa gornike ob vikendih čaka odprt planinski dom. Kljub nekoliko slabši napovedi in ponekod orkanskemu vetru se je v nedeljo zjutraj napovedoval prelep dan za turno smuko. Mnogi Tržičani in ljubitelji gora so se odpravili proti Zelenici, da bi v gorah preživeli lep dan.

Med njimi je bil tudi Jernej Šugman s tremi prijatelji. A do Zelenice, kamor so bili namenjeni, niso prišli. Na spodnji polovici poti, na začetku Plazu, kakor območju rečejo domačini, naj bi se družba iz neznanega razloga obrnila in odsmučala v dolino.

Nekaj minut čez enajsto dopoldne je bilo, ko so prismučali do izteka smučišča, tedaj pa se je igralec zgrudil in nezavesten obležal. Po naključju sta bila tam dva tržiška gorska reševalca, člana GRS Tržič, in sta nezavestnemu takoj priskočila na pomoč. Okoli 10 minut sta ga oživljala, vse do prihoda dežurne ekipe Nujne medicinske pomoči (NMP), a žal neuspešno. Tudi medicinska ekipa z dr. Iztokom Tomazinom na čelu je naredila vse, da bi mu rešila življenje, vendar zaman.

»Prismučal je do konca proge in tam kolapsiral. Takoj sva stekla do njega, najine žene in otroke pa sva poslala naprej. Bila je kar panika. Najprej ga sploh nisva spoznala, ni bilo časa. Potem ko je takoj prišla zdravniška ekipa in ga odpeljala z reševalnim vozilom, je vse skupaj prišlo za nama. Kar stisne te pri srcu, ko potem zvečer gledaš poročila in izveš, da je bil še tako mlad in imel otroke,« še vedno pretresen pripoveduje Tržičan.

Infarkt pride brez opozorila

Zdravnico Evo Pogačar, anesteziologinjo in zdravnico letalko pri Gorski reševalni zvezi Slovenije, smo povprašali, ali obstajajo kakšni opozorilni znaki, da bi se najhujšemu lahko izognili: »Do nenadnega zastoja srca zaradi srčnega infarkta v večini primerov pride brez opozorilnih znakov. Pojavi se kot prvi in edini znak. Zgodi se ne glede na to, kaj počnemo, lahko tudi pri redno fizično aktivnih ljudeh. Ko se zgodi zastoj srca, lahko pomagajo le takojšnja prepoznava stanja, klic na pomoč (112) in oživljanje. Včasih pa pride do zastoja srca pozneje v toku dogodkov po začetnih klasičnih simptomih in znakih srčnega infarkta – stiskajoča bolečina v prsih, ki se lahko širi v vrat, levo ali desno roko, včasih je to zgolj tiščanje v žlički; bolečina je neodvisna od gibanja; oblije nas hladen pot. Taka bolečina naj bo alarm za prekinitev vsake aktivnosti in takojšen klic na pomoč. Sicer pa normalna fizična aktivnost ne pomeni nobenega tveganja, nasprotno, zdravniki jo priporočamo. Seveda moramo svoje telo poslušati in svoje napore prilagoditi trenutnemu počutju. Najbolj nevarni dejavniki tveganja so kajenje, slabe prehranjevalne navade in predvsem – stres. Žal vsi živimo v kroničnem stresu in se mu je nemogoče izogniti.«

Odšel je eden največjih igralcev, kar jih je kdaj bilo na Slovenskem.

Med najbolj ogroženimi so mlajši moški, do 50. leta starosti, medtem ko v tem obdobju ženske ščitijo hormoni. Najbolj so ogroženi mlajši moški, ženskam se nevarnost za te dogodke znatno poveča v postmenopavzalnem obdobju.

Slovenija se poslavlja od velikana

Že vse od nedelje zvečer se od Jerneja Šugmana poslavljajo mnogi znani in neznani. Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je za Delo dejal: »Odšel je eden največjih igralcev, kar jih je kdaj bilo na Slovenskem. Ta hip ne morem reči, kaj to pomeni za vse nas, za naše gledališče. Vem samo, da smo izgubili svojo lokomotivo.«

Bosanski filmski režiser Dino Mustafić je na družabnem omrežju zapisal, da je odšel eden najboljših igralcev, čigar vsaka vloga je bila radost za publiko.

Jernej Šugman je bil tudi velik ljubitelj košarke, na twitterju se oglasila Košarkarska zveza Slovenije: »Zapustil nas je izjemen človek in odličen igralec. Jernej Šugman, velik ljubitelj košarke in podpornik euro2013, počivaj v miru.« Slovenski košarkarski as Goran Dragić pa se mu je na družabnem omrežju zahvalil z besedami: »Hvala za vse lepe trenutke, ki si jih pričaral!« 


Od Vesa do Hamleta

Slovenijo je pretresla mnogo prezgodnja smrt Jerneja Šugmana, ki je bil že dve desetletji eden najbolj priljubljenih dramskih in televizijskih igralcev. V SNG Drama Ljubljana se je zaposlil leta 1992 in hitro postal znan kot igralec najbolj zahtevnih vlog, od Maksa v Cankarjevem Kralju na Betajnovi do Shakespearovega Hamleta, Othella in Kralja Leara. Kako predan je bil svojemu poklicu, pove tudi anekdota, da se je nekoč tako vživel v svojo vlogo, da je, ko bi se moral zabosti, to v resnici storil tako močno, da se je na odru zgrudil. Občinstvo je bilo, kakopak, prepričano, da je bil to le del igre. Širšemu občinstvu se je močno priljubil, ko je začel snemati tudi televizijske nadaljevanke, od Vrtičkarjev do Teatra paradižnik in Naše male klinike, kjer je upodobil zabavnega vratarja Vesa.
 

Deli s prijatelji