DRZNIL SI JE

FOTO: To je tip, ki je policiji sunil brzostrelko

Objavljeno 15. april 2017 08.40 | Posodobljeno 15. april 2017 08.45 | Piše: Boštjan Celec

Kradljivcu policijske brzostrelke Dejanu Čauševiću prisodili mastno kazen.

V nekaj aprilskih dneh si je nabral grehov za pet let in tri mesece zapora. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER – Zasoljena zaporna kazen je na kazenskem oddelku koprskega okrožnega sodišča doletela 33-letnega Postojnčana Dejana Čauševića, toda resnici na ljubo je bil tudi seznam tožilskih očitkov na njegov račun precej dolg, saj ga je obtožba bremenila za kar 13 kaznivih dejanj, ki naj bi jih zagrešil v le nekaj letošnjih aprilskih dneh.

Z enim od kaznivih dejanj je celo zaslovel, ko je 19. aprila na parkirišču za postojnsko policijsko postajo vlomil v dve njihovi službeni vozili, passata in octavio, tako da je na obeh razbil zadnji šipi. Iz passata je ukradel nekaj opreme in hecklerja z dvema nabojnikoma ter 60 naboji, iz octavie pa torbi z opremo, v katerih so med drugim bili neprebojni jopiči in čelade.

Na julijskem predobravnavnem naroku je bilo slišati, da je ukradel še clia, vlomil v nekatera druga vozila in en objekt ter iz njih kradel razne predmete, z vrat svojega stanovanja je odstranil uradni pečat policije, enega človeka je mahnil, drugega pa oropal.

Krivdo za večino kaznivih dejanj je priznal, za tri pa je zatrdil, da je nedolžen: vztrajal je, da ni vlomil v avto uslužbenke avstrijskega veleposlaništva ter iz njega ukradel daljinca, ključev in navigacije. Ni hotel priznati, da naj bi z leseno palico po glavi in rokah večkrat udaril Boštjana K. ter ga lažje ranil. Za laž v obtožbi je označil tudi očitek, da naj bi skupaj s Svenom Šantlom oropal Alena M. Čaušević naj bi ga zagrabil za vrat, Šantl začel pretepati, nato pa naj bi Čaušević na njegov vrat še prislonil nož. Ukradla naj bi mu 100 evrov in lovski nož.

Za dejanja, ki jih je priznal, je sodnik Matej Štros priznanja sprejel, za tista, ki jih ni, pa mu je sodil, in na zatožni klopi mu je delal družbo Šantl. Tega je zaradi ropa doletelo leto in pol zaporne kazni, s preklicem nekaterih pogojk pa mu je sodnik izrekel enotno kazen dve leti in tri mesece zapora.

Precej daljši je bil kajpak seštevek kazni za Čauševića. Za vlomne tatvine v sedem vozil, en poslovni prostor in krajo clia so mu prisodili dve leti in mesec dni zapora, za povzročitev lahke telesne poškodbe štiri mesece, za odstranitev policijskih pečatov dva meseca, za rop leto in pol zapora. Tudi njemu so preklicali dve pogojni kazni (sedem mesecev in eno leto), kar je naneslo enotno kazen pet let in tri mesece zapora, sodba pa kajpak še ni pravnomočna.

Od točk obtožbe je bil Čaušević oproščen le za vlom v en avto, oprostilna sodba pa je doletela še tretjega z zatožne klopi, Ivana P. Ta je bil obtožen, da je Čauševiću pomagal skriti brzostrelko oziroma ga je skupaj z orožjem peljal v Ljubljano, kjer jo je ta poskušal prodati. »Res je, peljal sem ga v Ljubljano, vendar nisem vedel, kaj ima v torbi,« je Ivan o svoji nedolžnosti prepričal koprske okrožne sodnike.

Morda pa zgodba o ukradenem policijskem orožju še nima končnega epiloga. Kdo ve, ali se je že končala kriminalistična preiskava oziroma iskanje tistega človeka, ki je policijsko brzostrelko pri Zalogu zalučal v Ljubljanico. 

Deli s prijatelji