KOT BI PRITISKAL V PRAZNO

FOTO: Izkušenemu Srečku traktor zdrobil glavo

Objavljeno 02. april 2017 11.21 | Posodobljeno 02. april 2017 11.34 | Piše: Aleš Andlovič

Petinpetdesetletni poklicni traktorist Napotnik je pomagal na sosedovi kmetiji. Zapeljal je iz hleva v bližnji klanec, traktor se je prevrnil in ga pokopal pod seboj.

Kmetija Brezovnikovih v Šent Janžu nad Radljami je zavita v črno. Foto: Aleš Andlovič

ŠENT JANŽ PRI RADLJAH OB DRAVI – »Popoldne me ni bilo doma. Nesrečo je opazilo moje dekle, ki je bilo z najinim enoletnim otrokom v hiši. Pozneje mi je povedala, da je slišala zvok motorja traktorja, kot bi nekdo v prazno pritiskal na stopalko za plin. Takrat je bilo že prepozno. Srečko je odšel. Kaj natančno se je zgodilo, bodo ugotovili policisti,« nam je vidno pretresen o nesreči na kmetiji začel razlagati komaj 29-letni lastnik kmetije Jani Brezovnik. Kaj natančno se je dogajalo v Šent Janžu nad Radljami ob Dravi, še ugotavljajo.

Poročilo o nesreči, v kateri je življenje izgubil 55-letni Srečko Napotnik, je poslal tudi Peter Pungartnik s celjske policijske uprave: »Okoli četrte ure popoldne smo bili obveščeni o nesreči s smrtnim izidom pri vožnji s traktorjem v kraju Šent Janž pri Radljah ob Dravi. Policisti so ugotovili, da je 55-letni domačin med vožnjo z neregistriranim traktorjem, na katerem ni bilo nameščene varnostne kabine ali varnostnega loka, po strmi poti navzgor zapeljal vzvratno. Pri tem se je traktor prevrnil na njega. Dobil je tako hude poškodbe glave, da je na kraju nesreče umrl. O dogodku bomo podali poročilo na pristojno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu.«

Domačini so nam povedali, da Srečko Napotnik ni živel na kmetiji Brezovnikovih v Šent Janžu 42. »Velikokrat je hodil na kmetijo pomagat. Brezovnikovi imajo 130 glav živine in tam je vsaka pomoč še kako dobrodošla. Drugače je Srečko živel z mamo in bratom Albertom na bližnji kmetiji, nekoliko višje od kmetije Brezovnikovih,« smo izvedeli od domačina. Da je Srečko pomagal pri opravilih, nam je potrdil tudi Jani Brezovnik. Med pogovorom je komaj zadrževal solze. »Prišel je kakšnih dva- ali trikrat na mesec. Ker se je to zgodilo na moji kmetiji, bom za nesrečo tudi odgovarjal.«

Zakaj je zapeljal ven?

Izvedeli smo, da manjši traktor, s katerim se je ponesrečil Srečko Napotnik, ni bil registriran iz preprostega razloga, ker ga niso uporabljali za vožnjo po cesti. »Namenjen je bil le vožnji po hlevu in notranjim opravilom,« nam je pojasnil Jani. Zatem pa potrdil, da iz tega razloga traktor tudi ni imel nameščenega varnostnega loka ali kabine. Zakaj je Srečko iz hleva zapeljal na dvorišče in tam obračal traktor, ne ve nihče.

»Bil je dober človek, vedno pripravljen pomagati,« je misli o pokojnem strnil Jani Brezovnik. Izvedeli smo, da se je Srečko Napotnik šele pred leti vrnil na domačo kmetijo na slovensko-avstrijsko mejo. Pred tem si je skupaj s partnerico gradil hišo v dolini. »Menda nekje v Vižingi,« nam je pojasnil domačin, ki je dober poznavalec razmer v hribovitem svetu nad Radljami. Srečko naj bi imel sina, a z njim nima stikov, saj se je z mamo preselil v Avstrijo.

Bil je poklicni traktorist in to delo je dolga leta opravljal v gozdnem gospodarstvu. Nekaj časa je služboval v Hmezadu, a ko je podjetje propadlo, je dobival še samo občasna, priložnostna dela. Srečko je bil veseljak. Odkar se je preselil nazaj k mami in bratu, naj bi bil veliko zdoma, a vseeno ni pozabil na obveznosti do družine. Kaj je bilo krivo, da je kot izkušen traktorist izgubil oblast nad vozilom, ostaja uganka. »Ne samo traktor, upravljal je tudi druge stroje,« je poudaril sosed. 

Deli s prijatelji