OBLEŽALA ZA VRATI

FOTO: Hčerko po lestvi rešil iz goreče hiše

Objavljeno 25. december 2017 13.21 | Posodobljeno 25. december 2017 13.22 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda
Ključne besede: požar

V četrtek popoldne se je v pepel spremenilo stanovanje Barbare Vraničar. Hudo opečena je obležala za vrati, da jih oče Vinko ni mogel odpreti.

Od Barbarinega stanovanja ni ostalo nič. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

ČRNOMELJ – Pogled na stanovanje 41-letne Barbare Vraničar iz Ručetne vasi je grozljiv. Ožgane stene in kupi zgorelega pohištva, ožganega do neprepoznavnosti. A kaj stanovanje! Ko bi bilo le z Barbaro vse v redu. Hudo opečeno so reševalci nujne medicinske pomoči črnomaljskega zdravstvenega doma najprej odpeljali v novomeško bolnišnico, od tam pa zaradi resnosti poškodb v ljubljanski klinični center.

Najprej jo je pred ognjenimi zublji umaknil na balkon, potem pa po lestvi nesel dol, za hišo.

Ogenj opazil sosed

Pričakovanje božično-novoletnih praznikov se je pri Vraničarjevih v četrtek popoldne spremenilo v nočno moro, leta in desetletja odrekanj pa so se v nekaj minutah spremenila v pepel. »Saj ne vem, kaj se je zgodilo. Bil sem v drugi stavbi, kjer sem zbijal zaboje za krompir, žena Ivanka pa je pospravljala pred hišo. Sosed me je poklical, da gori, on je tudi poklical gasilce,« se je usodnega popoldneva v šoku spominjal Vinko Vraničar. Takoj je stekel v hišo, v zgornje nadstropje, kjer ima hčerka mansardno stanovanje. A vrat ni mogel odpreti, hčerka je nemočna in opečena, tudi obleka na njej je zgorela, ležala za njimi. Takoj je stekel po lestev in se čez balkon povzpel v njeno stanovanje. Najprej jo je pred zublji umaknil na balkon, potem pa po lestvi nesel dol, za hišo.

54 belokranjskih gasilcev se je spopadlo s požarom.

Gasilci so bili hitro na kraju požara, poziv so dobili ob 16.23, minuto čez pol peto so bili že tam. Najprej domači gasilci, člani PGD Petrova vas, minuto za njimi črnomaljski, na pomoč so prišli tudi iz Rodin, s Talčjega Vrha, iz Vranovičev, z Rožič Vrha in iz Mavrlena. »Ko smo prišli na kraj požara, je bil ta že popolno razvit, ognjeni zublji so buhali skozi okna in vrata gornjega nadstropja, celo podstrešno stanovanje je bilo zajeto v ogenj. Najprej smo začeli zunanji napad, potem pa dva gasilca še notranjega. Ogenj smo hitro pogasili, morda v desetih minutah, potem pa smo morali še hladiti prostore in ugotavljati možna druga skrita žarišča požara, kar je zaradi tako imenovane sendvič strehe in izolacije bolj zahtevno. Smo pa pred ognjem obvarovali stanovanje v prvem nadstropju,« je delo gasilcev opisal Jože Weiss, poveljnik PGD Črnomelj in vodja intervencije, ki je povedal, da je bil četrtkov požar eden večjih in bolj zahtevnih na njihovem območju. Večina gasilcev je kraj dogodka zapustila nekaj po sedmi zvečer, domači gasilci, člani PGD Petrova vas, pa so na požarišču ostali do 23. ure. Skupaj je sodelovalo 54 belokranjskih gasilcev.

Vzrok požara še neznan

Zakaj je zagorelo, lahko zaenkrat le ugibamo, prav tako ni znano, kaj se je dogajalo z Barbaro. Je morda poskušala sama pogasiti ogenj, pa je zaradi moči plamenov in plinov omagala? Da bi odkrili vzrok, ki je po prvih ocenah povzročil za 40.000 evrov škode, so včeraj zjutraj pogorele prostore pod drobnogled vzeli policisti in kriminalisti. O njem so poročali tudi s Policijske uprave Novo mesto: »Okoli 16.30 so bili policisti obveščeni o požaru stanovanjske hiše v Ručetni vasi. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je zagorelo v nadstropju stanovanjske hiše, kjer se je v času požara nahajala 41-letna ženska. Svojci, sosedje in gasilci so poškodovano žensko rešili s pomočjo lestve. Reševalci so jo oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico, po informacijah iz bolnišnice je hudo poškodovana.« 


 


 

 

Deli s prijatelji