UDARCI S KIJEM IN ŽELEZNO GREBLJICO

FOTO: Franc in Andrej Srečka premikastila in pustila umirati

Objavljeno 09. december 2017 12.39 | Posodobljeno 09. december 2017 12.46 | Piše: Aleš Andlovič

Srečko Marin je pred smrtjo rekel, da ga je strah.

Franc Vajda (levo) in Andrej Bagari sta obtožena, da naj bi ubila 64-letnega Srečka Marina. Foto: Aleš Andlovič

PTUJ – Tresla se je gora, rodila se je miš. S temi besedami bi lahko na hitro opisali obravnavo na sojenju Ptujčanoma Francu Vajdi in Andreju Bagariju. Državni tožilec Gregor Pograjc obtoženima očita, da naj bi v začetku junija letos Srečka Marina do smrti pretepla s kijem, železno grebljico in pestmi. Obdukcija je pokazala, da je umrl zaradi več kot 40 poškodb, a 64-letni Srečko Marin ni umrl takoj, ampak najmanj dve uri po nečloveškem pretepu, okoli pol dveh popoldne v hiši Franca Vajde v Dravski ulici na Ptuju.

Obdukcija je pokazala, da je umrl zaradi več kot 40 poškodb.

Medtem ko 56-letni Franc Vajda, ta je nekaj let delal celo kot policist, že od prvega dne trdi, da se ničesar ne spominja, pa je njegov pajdaš, 37-letni Andrej Bagari, doslej molčal kot grob. Na prejšnji obravnavi je dejal, da se bo naslednjič vendarle zagovarjal. Ko ga je sodnica Katja Kolarič pozvala, naj začne svoj zagovor, je od obtoženega Bagarija dobila presenetljiv odgovor: »Ni mi še uspelo pripraviti svojega zagovora. Bom to storil do naslednje obravnave.« Prelaganje pa ni bilo pogodu sodnici, zato je bila začudena in je povprašala: »Gre za priporno zadevo, vi pa niste našli časa, da bi se pripravili na zagovor?« Sledil je molk, brez odgovora.

 

Rekel mi je, da ga je strah, da je policiji morda povedal preveč o nekem orožju.

Tožilec Gregor Pograjc je zatem predlagal: »Šele med tem sodnim postopkom smo izvedeli, da naj bi bile na oblačilih obtoženega Vajde sledi krvi. Predlagam, da sodišče zasežena oblačila pošlje v Nacionalni forenzični laboratorij. Tam naj ugotovijo količino krvi in tudi, komu pripadajo vzorci.« Takoj zatem je bil na tapeti obtoženi Franc Vajda, ki mu je sodnica pod nos pomolila fotografijo iz njegovega stanovanja takoj po tragičnem pretepu. »Kako je prišla proteza pokojnega na vašo nočno omarico?« je zanimalo sodnico. »Tega zares ne vem. Ne spominjam se ničesar,« še naprej trdi Vajda. Toda s fotografij je razbrati, da na nočni omarici ni bila le proteza, ampak tudi pištola.

Da bi lahko bilo orožje vzrok za nesoglasja med Francem Vajdo in Srečkom Marinom, ocenjujejo tudi priče. Tako je Srečko Marin pred smrtjo razkril tudi svoji sosedi. »Rekel mi je, da ga je strah, da je policiji morda povedal preveč o nekem orožju, ki naj bi ga imel Vajda,« se je spominjala soseda pokojnega. Strah naj bi šel celo tako daleč, da se je Srečko Marin zaklepal v stanovanje, medtem ko je imel pred sporom vrata zmeraj odklenjena. Sosedom je celo naročil, naj pozvonijo trikrat, zato da bo vedel, kdo je pred vrati.

Svojo vlogo bo na tem sojenju imel tudi izvedenec psihiatrične stroke. Ta bo moral ugotoviti, ali pri katerem od obeh obtožencev obstaja kakšna duševna motnja ali manjrazvitost. Če tega ne bo, potem bo ocenjeval morebitno bistveno zmanjšano prištevnost v času storitve očitanega kaznivega dejanja. Sodišče je to zahtevno nalogo zaupalo Andreju Pišcu, kar pa ne pri obrambi ne pri tožilstvu ni dvignilo pretiranega prahu. 

 


 

Deli s prijatelji