SREDI NOČI

FOTO: Eksplozija odtrgala
 vrata, razbila okna

Objavljeno 06. december 2015 19.30 | Posodobljeno 06. december 2015 19.30 | Piše: Roman Turnšek

Stanovalci bloka v naselju Polaj so dobršen del noči v strahu preživeli pod milim nebom. Osemdesetletnik je hudo ranjen, zaradi vdihavanja dima v bolnišnici tudi ena od sosed.

TRBOVLJE – Brez njega si tako rekoč nihče skorajda ne more zamisliti vsakdana, a se zgodi tudi, da povzroči razdejanje. Plin v jeklenkah, ki ga uporabljamo v gospodinjstvu, ima namreč moč, kakršne se zavemo šele, kadar udari na plan. To so na svoji koži izkusili tudi krajani trboveljskega naselja Polaj.

Noč na četrti november so, kot je pripomnil eden od stanovalcev bloka Opekarna 20 b, preživeli kot v zapozneli noči čarovnic. Plinska jeklenka, ki je eksplodirala, je namreč povzročila razdejanje. Ob približno pol devetih zvečer je močno počilo, stresla so se stanovanja. Eksplozija je odjeknila v stanovanju M. G. v prvem nadstropju oziroma tretjem, gledajoč s spodnje strani, kajti blok je postavljen v hrib. Kot pravijo sosedje, gre za osemdesetletnika, ki ga že nekaj časa tarejo zdravstvene težave. Starejši gospod je bil prijazen, s sosedi ni prihajal v kakšne posebej omembe vredne konflikte. Živel je sam, v laseh si ni bil z nikomer. Rad je imel otroke, saj jim je na ploščadi in igrišču večkrat namenil kakšno čokolado ali bombone.

»Jutri me zbudite«

Največ sosedskih stikov, sploh v zadnjem obdobju, je imel s prvo sosedo Bredo Perme. Ta mu je pomagala v situaciji, v kateri se je znašel zaradi zdravstvenih težav. Permetova je bila tudi zadnja, ki ga je videla pred eksplozijo. »Ob pol osmih zvečer sem se oglasila pri njem, kot sem se ob različnih urah sicer vsak dan. Zjutraj sva se na hitro videla, nato pa ne več, saj je popoldne dobil obisk sorodnikov, jaz pa sem bila na ženskem srečanju ročnih del. Vmes me je, kot sem videla pozneje, dvakrat klical na mobilni telefon, vendar nisem slišala zvonjenja, zato sem se pri njem oglasila ob vrnitvi domov. Vprašala sem, ali še kaj potrebuje, in odvrnil je, če ga ob odhodu kar jaz zaklenem. Prosil me je tudi, da bi ga naslednje jutro prišla zbudit ob osmih. In to je vse. Zdel se mi je povsem običajen, morda le malce utrujen, kar pa ni presenetljivo ali nenavadno. Zaradi oslabelosti zaradi zdravstvenega stanja se je hitro utrudil in verjetno ga je utrudil tudi obisk sorodnikov, čeprav je deloval običajne volje,« pravi Permetova. Slabo uro pozneje je počilo. Sprva so se ustrašili, da gre za potres, a razdejanje je povzročil plin. Kot izhaja iz prvih neuradnih informacij, ni šlo za tehnično okvaro jeklenke ali vpletenost tretje osebe, saj je bil M. G. v času dogodka sam v stanovanju. Poleg tega ga je, kot omenjeno, le slabo uro prej ob odhodu zaklenila Permetova. Še posebno upoštevajoč razdejanje je nenavadno, da v bloku nihče od sosedov ni zavohal plina ali opazil česar koli nenavadnega, čeprav je bila večina stanovalcev ob tej uri doma in budna. Na srečo kljub veliki škodi, ki je nastala v bloku, ni bilo smrtnih žrtev, in pravo čudo ter sreča v nesreči je, da med eksplozijo ni bilo nikogar na stopnišču ali hodniku. M. G. je utrpel hude poškodbe, zaradi česar so ga odpeljali v bolnišnico, zaradi težav zaradi vdihavanja dima pa so v bolnišnico odpeljali še eno od sosed. V stanovanju, kjer je eksplodiralo, je tudi zagorelo, vendar so ogenj na srečo pogasili, še preden se je razširil in povzročil še dodatno škodo.

Po navedbah sosedov ni bilo evakuacije v bližnjo športno dvorano niti nihče od stanovalcev noči ni prebil v njej. Reševanje in sanacija sta ob prisotnosti gasilcev, policije, kriminalistov in zdravnika trajala resda do tretje zjutraj, vendar so stanovalci preostanek noči po preverjanju stanja, zagotovitvi ustreznih razmer in odpravi nevarnosti prebili v svojih domovih.

Obiskovala ga je patronažna služba

Sosedov vsakdan in dan nesreče opisuje Permetova: »Obiskovala ga je patronažna služba, zajtrk pa sem mu zadnje tri dni zaradi njihovega dopusta pripravljala in nosila jaz. Prav včeraj sem mu skuhala tudi kosilo, ker sam ni mogel. Pomagala sem mu s pospravljanjem in prinašanjem stvari iz trgovine. Ven že nekaj časa ni hodil, tudi doma se je gibal malo, pa še to le s pomočjo hodalice. Pomagala sem mu tudi pri urejanju stvari z zdravnikom, socialno službo in podobno. Sicer pa je bil v kliničnem centru zaradi zloma kolka, še prej pa dva meseca v bolnišnici v Ljubljani v Polju. Določeno je imel operacijo, vendar ni bil operiran. Zakaj ne, ne vem. Včeraj je imel tudi zdravnika, a ni šel, kot je rekel, zaradi obiska sorodnikov,« pove Permetova, ki ne more verjeti, kaj se je zgodilo. Sosedje se seveda sprašujejo, kako se je vse skupaj sploh zgodilo, predvsem kako je M. G. glede na oslabelost uspelo izvleči in prestaviti novo, polno jeklenko, ki jo je dobil pred slabima dvema tednoma. A kakor koli, razdejanje je precejšnje. Daleč naokoli so leteli steklo, kosi pohištva, žaluzij, lončnice in podobno, tudi na parkirišče in avtomobile. Permetovi, denimo, je s tečajev vrglo vhodna vrata, v stanovanje pa tudi vrata sosedove kopalnice, kopalniško luč in drugo. Podobno je drugim sosedom poškodovalo na primer notranjost omar, razmetalo stanovanja, razbilo okna in drugo. Kljub nekaj nadstropjem je poleg hodnikov razdejalo tudi podstreho bloka, kot pravijo sosedje, pa prestavilo in razmajalo celo strešno kritino! Iz stanovanja M. G. je po hodniku vrglo denimo straniščni pokrov in še nekaj predmetov. Stanje in razmere so pregledovali tudi upravnik in predstavniki občine, škodo si bodo ogledale tudi zavarovalnice. Na odgovor na vprašanje, kaj in predvsem zakaj oziroma po čigavi krivdi se je zgodilo, pa bo treba še počakati.

Deli s prijatelji