BOŽJA PREIZKUŠNJA

FOTO: Duško (32) v strahu, da bo brez sonca umrl

Objavljeno 10. december 2017 12.21 | Posodobljeno 10. december 2017 12.24 | Piše: Špela Ankele

Duško Krupljanin aprilski napad na policista sredi Tržiča zanika.

Strel iz policistove pištole je razbil prednje steklo službene škode. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Pred dnevi je na zatožno klop sedel 32-letni Tržičan Duško Krupljanin, nedvomno eden najbolj gostobesednih obtožencev, kar jih je v zadnjem času prestopilo prag največje kranjske sodne dvorane. Spomin je zavrtel tja do sredine letošnjega aprila, ko se je sredi starega jedra Tržiča srečal s policijsko patruljo. To srečanje ga je skupaj z mlajšim bratim Danijelom pripeljalo na zatožno klop, saj jima je obtožnica očitala napad na uradno osebo. Mlajši brat je očitano mu kaznivo dejanje priznal in so mu prisodili polletno zaporno kazen, starejši napada na policista ni priznal, zato mu zdaj sodijo.

In kaj se je letos aprila dogajalo v Tržiču? Sredi belega dne je v starem mestnem jedru odjeknil strel. Tega je iz službene pištole sprožil policist. Malo po dogodku so s kranjske policijske uprave sporočili, da sta policista »v rutinskem policijskem postopku obravnavala eno osebo, a se jima je aktivno uprla in ju napadla, potem pa je s kraja dogodka pobegnila in se v kratkem času s še eno osebo vrnila in ponovno napadla«.

Duško Krupljanin pa je na sodišču povedal drugačno zgodbo. Dejal je, da se je tistega dne z nečakom, ki še ne hodi v šolo, sprehajal po mestu. Ko je mimo pripeljal policijski avtomobil, naj bi ga policist povprašal po dokumentih in mu zraven še očital, da je oropal gostilno. »Dokumentov nisem imel pri sebi in tudi nikakršne gostilne nisem oropal. Pred policistom sem po mobilnem telefonu poklical gostinca, ki je moj prijatelj, in ga dal na zvočnik. En policist se je drl name, drugi je stopil iz avtomobila. Prosil sem ju, če lahko otroka odpeljem domov. Policist je izvlekel solzivec in začel škropiti naokoli. Poškropil je tudi otroka, ta je začel jokati,« je bilo razbrati iz besed Duška Krupljanina.

Nisem verjel, da se to dogaja. Nisem se ustrašil. Ne bojim se nikogar razen boga.


Zatem je pojasnil, kaj se je zgodilo, ko sta se z bratom Danijelom malo po škropljenju s solzivcem vrnila v središče Tržiča. »Tam je brat prijel policista za vrat, kar sem mu jaz želel preprečiti. Policist je s pištolo meril neposredno bratu v glavo. Brat je začel bežati, jaz pa sem držal policista, da ne bi streljal. Nisem nasilnež, nisem huligan, nisem kriv,« je pojasnjeval Duško Krupljanin. Zatrdil je, da policista ni brcnil, in poudaril, da je le branil sebe in malega nečaka.
Tržičanov hitri besedni tok je do ključnih trenutkov komajda preusmeril njegov zagovornik, odvetnik Jaka Šarabon. Na vprašanje, kako se je obtoženi počutil ob takšnem dogajanju, je dobil tak odgovor: »Bil sem iz sebe. Nisem verjel, da se to dogaja. Nisem se ustrašil. Jaz se ne bojim nikogar razen boga.« Medtem ko je stal na prostoru za priče, je obtoženi pojasnil, da vidi hišni pripor, v katerem je zdaj že več kot pol leta, kot »božjo preizkušnjo«. In čeprav je Duško Krupljanin prošnjo za odpravo hišnega pripora podkrepil z izjavo, da človek, ki eno leto ne prejme sonca, lahko umre, sodnica Andrijana Ahačič tej želji ni ugodila.

Iz hišnega pripora se bo obtoženi v Kranj odpravil prihodnji teden, ko bo na sodišču nova obravnava. Na njej bodo predvidoma zaslišali ducat prič, med katerimi bosta tudi oba policista, ki sta bila tistega aprilskega dne sredi Tržiča. 

Deli s prijatelji