PREPOVEDANO

FOTO: Doma je imel pravo tiskarno bankovcev

Objavljeno 16. december 2015 15.00 | Posodobljeno 16. december 2015 15.00 | Piše: Mo. S.

Osumljenega 28-letnika so kmalu prijeli in mu zasegli precejšnjo bero ponarejenega denarja.

LJUBLJANA – Kriminalisti so v sodelovanju z ljubljanskimi policijskimi postajami, upravo kriminalistične policije in nacionalnim forenzičnim laboratorijem odkrili tiskarno ponarejenih bankovcev za 100 in 50 evrov.

Oktobra in novembra so namreč zaznali povečano unovčenje ponarejenih bankovcev. Storilec (takrat še neznani moški) je prek spletnih trgovin na javne kraje oziroma parkirišča po Ljubljani in okolici naročal tehnične predmete večjih vrednosti in jih plačeval s ponarejenim denarjem. Da bi se zakril, je običajno navedel naslov, ki je bil precej oddaljen od njegovega dejanskega naslova prebivanja, kupoval pa je televizorje, računalnike in podobno.

Na mestu prevzema se je storilec pojavil po predhodnem dogovoru z dostavljavcem paketa in ga tam počakal. Ko mu je dostavljavec izročil naročeno blago, ga je moški takoj pospravil v svoje vozilo, nato pa dostavljavcu za plačilo izročil ponarejene bankovce, ki so bili delno prekriti s pravimi bankovci v manjših apoenih.


Preverite, ali imate ponarejenega

Ponarejeni bankovci za 100 evrov imajo serijsko številko S14909849872, ponarejeni bankovci za 50 evrov pa X25372062038, zato policija poziva občane, da v primeru ugotovitve, da posedujejo ponaredek bankovca za 50 in 100 evrov navedenih serijskih številk, tega prinesejo na najbližjo policijsko postajo.

Hkrati opozarjajo na previdnost pri poslovanju z bankovci, predvsem v apoenih po 20, 50, 100 in 200 evrov, saj so ponaredki velikokrat zelo dobre kakovosti in so videti pristni. Veliko ponaredkov je sicer mogoče prepoznati že na otip (kakovost papirja) bankovca. 

Naročila predmetov je izvrševal vsakih 10 dni, predvsem z namenom nevpadljivosti in prikritja sumljivih naročil ter plačil. Tako je tudi vsakič navedel drug naslov dostave zunaj Ljubljane in na ta način poskušal prikriti svojo identiteto.

Pri tem mu je uspelo pridobiti za 2800 evrov protipravne premoženjske koristi. Vso naročeno opremo je plačal s ponarejenim denarjem in se nato s kraja odpeljal z audijem, na katerem so bile ukradene registrske tablice.

Pripravljenih je imel 15 tisočakov

Kriminalisti so novembra ugotovili njegovo identiteto in na območju Litije prijeli 28-letnega Slovenca. Opravili so še preiskave dveh stanovanj in pregledali dve vozili ter zasegli več kot 200 ponarejenih bankovcev v apoenih po 100 in 50 evrov, prenosni računalnik, tiskalnik za tisk ponaredkov ter pripomočke za rezanje in pripravljanje ponaredkov. Našli so tudi nekaj kokaina in dve digitalni tehtnici. Predmete, ki jih je kupil, je medtem preprodal naprej, zato jih niso našli. Najdeni bankovci so bili pripravljeni za unovčevanje, nekaj pa jih je bilo še nerazrezanih.

Osumljeni 28-letnik je imel v svojem stanovanju in vozilu pripravljenih za skupno več kot 15.000 evrov ponarejenega denarja, ki ga je nameraval spraviti v obtok.

Po končanem postopku so ga izpustili na prostost. Kazensko so ga ovadili za štiri kazniva dejanja izdelave in unovčevanja ponarejenega denarja, kaznivo dejanje prikrivanja zaradi posesti in uporabe ukradenih registrskih tablic ter kaznivo dejanje posesti prepovedane droge kokain. 

Deli s prijatelji