IZSILIL GA JE

FOTO: 25-letnik ne prizna krivde za motoristovo smrt

Objavljeno 11. december 2017 17.00 | Posodobljeno 11. december 2017 17.00 | Piše: Oste Bakal

25-letni Peter Merc je s tovornjakom izsilil Alojza Smogavca.

MURSKA SOBOTA – Ker 25-letni Peter Merc iz Zgornjega Leskovca v občini Videm na predobravnavnem naroku na okrožnem sodišču v Murski Soboti ni priznal krivde za povzročitev prometne nesreče, v kateri je ena oseba umrla, mu bo sodnica Natalija Pavlič Goldinskij 13. novembra začela soditi na glavni obravnavi. Okrožna državna tožilka Desanka Novak je predlagala, da mu v primeru priznanja krivde izrečejo 14 mesecev zapora, pogojno na tri leta, ter polletni odvzem vozniškega dovoljenja. Kot je dejala, v nesreči ni bilo naklepa, obtoženi ni imel alkohola v krvi, zato bi bila pogojna kazen več kot dovolj in bi na Merca vzgojno vplivala. Toda obtoženi krivde ni priznal in bo o vsem odločala sodnica.

Obe strani sta strinjali z izvedbo predlaganih dokazov, tožilka Novakova pa je še predlagala neposredno zaslišanje izvedenca prometne stroke. Merčev zagovornik, odvetnik Stanislav Klemenčič, je presenetil sodnico, ko je dejal, da se strinja s pridobitvijo izvedenskega mnenja izvedenca prometne stroke, da pa ni potrebno njegovo neposredno zaslišanje. Nikomur namreč ni bilo jasno, na čem bo potem gradil obrambo svojega varovanca. Na koncu so se le dogovorili, da bodo prebrali izpovedbe vseh prič iz preiskave, izvedenca prometne stroke pa bodo zaslišali neposredno.

Tožilstvo sicer Petru Mercu očita kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je ena oseba izgubila življenje. Nesreča se je zgodila 31. marca 2016 na regionalni cesti Oplotnica–Slovenska Bistrica, v kateri je umrl 49-letni motorist Alojz Smogavc. Ko se je z motorjem pripeljal do gradbišča v Zgornji Ložnici, ki je bilo pravilno označeno, je z gradbišča z manjšim tovornjakom nenadoma pripeljal Peter Merc in motoristu zaprl pot. Kljub močnemu zaviranju se Smogavcu ni uspelo izogniti nesreči. Trčil je v bočni del tovornjaka, od koder je motor vrglo v bližnji jarek, voznik pa je obležal na travniku, kjer je zaradi številnih hudih poškodb, predvsem pa krvavitve v prsni votlini, umrl. 

Deli s prijatelji