KRVNICA PATRICIJA

Fanta ubila, nož pospravila

Objavljeno 09. december 2017 17.44 | Posodobljeno 09. december 2017 17.44 | Piše: Aleksander Brudar

Patricijo Cenček sodniki za 13 let poslali za rešetke. V Španiji je 2015. zabodla tudi takratnega partnerja.

Tožilka Dragica Abrahamsberg je s sodbo lahko zadovoljna, saj je tudi sama za Cenčkovo predlagala 13 let zapora. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – »Človeško življenje je težko oceniti, je pa vredno toliko, kolikor te ljubijo tisti, ki so ti najbližji. Ni sporno, da ste ga imeli radi, ampak vseeno ste mu vzeli življenje.« To je ljubljanski okrožni sodnik Tomaž Bromše sporočil 23-letni Patriciji Cenček, potem ko je razglasil sodbo, da se zaradi uboja Blaža Novaka 4. februarja letos za zapahe seli za celih 13 let. O tem, da ga je ubila, sodnik po vseh zaslišanih pričah in izvedenih dokazih ne dvomi. Prepričan je, da je bila takrat, ko se je z nožem s 17 centimetrov dolgim rezilom spravila nad svojega fanta, prištevna. »Obtoženka je poklicala reševalno službo in pri tem prikazovala, da se je zgodila samopoškodba. Ob tem nisem preslišal besed Blaža Novaka 'Prebodla mi je pljuča' in njegove izjave 'Ona me je',« je povedal sodnik.

13 let zapora je dobila Patricija Cenček za uboj Blaža Novaka.

»Na podlagi okoliščin sem prepričan, da ste z naklepom ravnali, in sicer vzeti življenje Blažu Novaku,« je nadaljeval Bromše in pri tem spomnil na dogodek iz leta 2015, ko je v Španiji zabodla Slovenca, pa čeprav to ni pod tokratno obtožbo. »Podobnosti ali enakosti se izkazujejo v obeh dogodkih. Identične okoliščine: partnerja sta bila vinjena, sprla sta se, šli ste v kuhinjo, vzeli kuhinjski nož in ga z navpično obrnjenim rezilom zarili v partnerja,« je v obrazložitvi sodbe, med katero je mama pokojnega Blaža Darinka Novak ves čas jokala, opozoril sodnik. Da sta se pred usodnim dogodkom očitno sprla, naj bi izhajalo iz izpovedi ene od prič, ki je tistega zgodnjega jutra slišala prepir med njima.

Bromše ni dvomil niti o tem, da je potem, ko je fanta zabodla, iz njega izvlekla nož in ga pospravila v kuhinjski predal. Pravi, da je pri tem kot dokaz štel tudi njen zagovor, in sicer je Cenčkova povedala, da je Blaž ves krvav prišel iz kuhinje in padel po tleh. Drugega pa se ni spominjala. Razlaga glede noža se mu zdi tako povsem logična.

Dotaknil se je tudi pomislekov glede zakonitosti dokazov. Poudarja, da glede na to, da je operaterju na številki 112 omenjala, da se je Blaž samopoškodoval, izjave, ki jih je zatem podajala policistom na kraju dejanja, niso bile pridobljene nezakonito. So pa, kot opozori sodnik, policisti pozneje kršili zakon. In sicer potem, ko je eden od policistov poškodovanega Blaža spremljal do reševalnega vozila in ko je pokojni izrekel »Ona me je«, in je to povedal drugemu policistu. »Ko sta se vrnila v stanovanje, bi morala obtoženka biti poučena o svojih pravicah. To so policisti opustili,« je povedal. Obtoženka je takrat policistu povedala, kje je morilsko orožje. »Njene izjave brez pravnega poduka ne bi smel vzeti,« opozori Bromše, pri čemer doda, da bi nož kljub temu našli, saj je bilo jasno, da je bil pokojni zaboden, da so bili tam madeži krvi in da je ogled potekal v navzočnosti preiskovalne sodnice. Nož tako ni bil nedovoljen dokaz. 

Ostaja v priporu

Patricija Cenček do pravnomočnosti sodbe ostaja v priporu. Obstaja ponovitvena nevarnost, je pa tudi nevarna svojim bližnjim. Pri odmeri kazni je sodnik kot olajševalno okoliščino upošteval nekaznovanost, ne pa tudi mladosti. S polnoletnostjo je prevzela odgovornosti. Glede premoženjskopravnega zahtevka je mater umorjenega napotil na pot pravde.



 

Deli s prijatelji