OBGLAVIL BABICO

Dvojnega morilca naj bi 30 dni opazovala tričlanska komisija

Objavljeno 16. december 2017 20.39 | Posodobljeno 16. december 2017 20.39 | Piše: Boštjan Celec

Marko Abram, ki je obglavil babico in brata, se včeraj ni izrekel o krivdi. Iščejo odgovor na vprašanje, zakaj je na psihiatriji, če res ni bolan.

Abramova obramba še vedno stavi na neprištevnost. FOTO: Dejan Javornik

KOMEN – V prvi polovici leta je bilo na Slovenskem umorjenih 13 ljudi, natanko toliko umorov po državi so sicer kronisti našteli v vsem lanskem letu. Po nečem pa izstopajo tri najhujša kazniva dejanja zoper življenje in telo, ki so se letos zgodila na Primorskem. Prav za vse tri morilce se je namreč že na začetku pojavil dvom, ali so bili pri dejanju sploh prištevni in s tem kazensko odgovorni za svoje početje. Da je bil njegov um ob zločinu zagotovo popolnoma zamračen, je bilo, denimo, slišati o 35-letnem Marku Abramu iz Lukovca v občini Komen, ki je umoril brata in babico, njuni trupli obglavil, glavi pa vrgel v peč. Vendar pa, tako na koprskem okrožnem tožilstvu, kjer so v dveh primerih po končanih sodnih preiskavah že sprejeli odločitev, Abram bo moral na zatožno klop. Proti njemu so na okrožno sodišče vložili obtožbo zaradi kaznivih dejanj dveh umorov na zahrbten in grozovit način.

Slišal glasove, a ni neprišteven

Dvajsetega marca je poklical policiste ter jih povabil, naj pridejo v Lukovec, kjer sta v hiši trupli, dodal pa precej neobičajne besede, da se v vasi nič ne dogaja in da lahko zato pridejo v miru. Ko so preiskovalci zločinov prispeli v hišo Abramovih, jih je pričakal grozljiv prizor, saj so res naleteli na trupli, ki pa sta bili brez glav. Preiskava je pokazala, da je Marko s sekiro (kot možno morilsko orodje sta se omenjala tudi kladivo in olfa nož) umoril 31-letnega brata Maria in njuno 80-letno babico Marico, po umoru pa ju je torej obglavil in glavi sežgal v centralni peči.

Že po aretaciji naj bi policistom pleteničil, da je v ozadju tragedije kompleksna zgodba, ki je najverjetneje niti ne bi razumeli. Potem pa naj bi v kar šesturnem zaslišanju razlagal o prizorih iz Stare zaveze, da je vse povezano z njegovim verovanjem, dojemanjem življenja in celo z glasovi iz onstranstva.

Tudi pred koprsko preiskovalno sodnico, ki ga je po zaslišanju poslala v preiskovalni pripor, naj bi nakladal o teh glasovih. Njegov odvetnik Gorazd Gabrič je kajpak zahteval postavitev sodnega izvedenca za psihiatrijo, ki naj pregleda njegovega klienta in se izreče o tem, ali je sploh prišteven. Izvedensko mnenje pa po naših informacijah Abrama ni razglasilo za neprištevnega, temveč za bistveno zmanjšano prištevnega. Zato bo moral odgovarjati za svoje početje, čeprav, tako odvetnik Gabrič, »obtožba sploh še ni pravnomočna, saj smo proti njej vložili ugovor«.

Saj je krivdo že priznal, vendar je povedal, da mu je to naročil nekdo tretji.

Truplo odvlekel do smetnjakov

Drugačna pa je tožilska odločitev v primeru še enega letošnjega kaznivega dejanja umora na območju PU Koper, za katero je bil osumljen 36-letni Stefan Lango, občila pa so že nekaj dni po dogodku poročala, da strokovnjak psihiatrične stroke ugotavlja, da je neprišteven pa tudi nevaren za okolico in nepredvidljiv.

Trinajstega februarja je sredi noči eden od prebivalcev Manziolijevega trga v Izoli poklical policiste, da se mu zdi, da moški po ulici vleče nekaj sumljivega. Ob smetnjakih so nato možje postave našli truplo, ki je bilo zavito v preprogo. Nesrečna ženska je umrla zaradi več vbodnih ran, pozneje se je izkazalo, da je bila mrtva že nekaj dni.

Sledi so vodile do stanovanja v Dvoriščni ulici, policistom je vrata odprl Lango. Ta je svojo žrtev, 53-letno Andrejo Ogrešević, spoznal lani v idrijski psihiatrični bolnišnici. Po hospitalizaciji je zaživel pri njej v Izoli. Kaj se je sploh dogajalo med njima usodnega februarskega dne, že od začetka ni bilo jasno, saj z morilcem ni bilo mogoče komunicirati zaradi njegovega psihičnega stanja, so sporočili iz PU Koper. Še isti dan so sicer Langa odpeljali na psihiatrijo v Idrijo, od tam pa na forenzično psihiatrijo v Maribor.

Tudi ko so ga sredi marca poskušali zaslišati na preiskovalnem oddelku koprskega tožilstva, to ni bilo mogoče. In kdo ve, ali ga sploh kdaj so, saj se njegov zagovornik Viktor Juhant o tem noče pogovarjati. »Klient je bolan, zato o njem ni primerno govoriti.«

Pred kratkim je sicer s koprskega okrožnega sodišča prejel pošto, s katero pa ni prispela obtožba proti njegovemu klientu, ampak tožilski predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega zdravljenja v ustanovi. Jasno je torej, da je bil Lango ob dejanju neprišteven, zato mu bodo sodniki odredili prisilno bivanje na forenzični psihiatriji. Toda najdlje za pet let. Po tem času bo spet prepuščen sam sebi, razen če za nadaljnjo hospitalizacijo ne bodo obstajali zdravstveni razlogi. Na Obali dva neprištevna

Na območju Policijske uprave Koper sta se letos zgodila še dva umora, a sta bila oba grešnika spoznana za neprištevna in so jima na koprskem sodišču izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na psihiatriji. Tam bo najdlje pet let 36-letni Stefan Lango, ki je v Izoli med 8. in 12. februarjem z nožem 34-krat zabodel 53-letno Andrejo Ogrešević, nato pa truplo zavil v preprogo in ga odvlekel do bližnjih smetnjakov. In tam bo prav tako najdlje pet let 31-letni Izolan Miha Stanič, ki je maja svojega očeta Aleksandra potolkel z macolo, mu z ročno žago odžagal glavo in z nožem odrezal spolni ud.
 
 

 

Deli s prijatelji