KAZEN

Dvojčka iz Kmetije napadla policista

Objavljeno 12. april 2017 15.59 | Posodobljeno 12. april 2017 16.02 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Martin in Božo Kodrič sta se pokesala in jo odnesla s pogojno kaznijo. V resničnostnem šovu nastopala ob poznejšem zmagovalcu, tudi že kaznovanem Denisu Toplaku.

KRŠKO – »Martin je hotel potegniti mojo pištolo. Če bi mu uspelo, me danes ne bi bilo tu,« je dejal policist, ki se je pred slabim letom s kolegom oglasil pri Radovanu Obradoviću v Kočarjih, vasici le lučaj od Kostanjevice na Krki.

Slednji se je zaradi prodaje avtomobila sporekel z dvojčkoma Božem in Martinom Kodričem iz Premagovc, bratoma, ki ju je širna Slovenija spoznala leta 2014, nastopila sta namreč v resničnostnem šovu Kmetija: Nov začetek. In to tistega leta, ko je zmagal Denis Toplak. Tudi ta, zmagovalec šova, se je že zapletel v incident – v letu 2008 – in letos dočakal sodni epilog za stari greh, ko se je za nepremišljenost pokesal in mladim položil na srce, naj se nikar ne spuščajo v pretepe, saj ti nikoli ne prinesejo nič dobrega. In zanimivo, na kriva pota je zabredel tudi naslednji zmagovalec Kmetije: Nov začetek, ki je slavil leta 2015, Fahrudin Čaušević - Faki, ta je zaradi svoje kriminalne dejavnosti že polnil strani črne kronike.

Eden že oče, drugi pričakuje

Polna obžalovanja sta bila tudi dvojčka Kodrič, ki sta na krško sodišče sredi dopoldneva prišla v delavskih oblačilih, saj sta oba polno zaposlena. »V bodoče niti pomislil ne bom, da bi kaj razbil ali da bi grozil človeku! Od zdaj naprej bom čisto drugače živel,« je bil skesan Božo, oče dveh malčkov, Martin, ki je s partnerico prav tako v pričakovanju naraščaja, pa je dodal, da ga pogled na Boževe otroke vsaj približno postavi v kožo policista: »Zdaj šele vem, kaj je moral v tistih trenutkih prestajati policist. Kaj takšnega se ne bo več ponovilo, res mi je žal.«

Martin je udaril Obradovića po ušesu ter mu zagrozil, da bo vzel puško in ga ustrelil, ko ga bo dobil v gozdu.

Zgodilo se je pred skoraj natančno enim letom, 27. aprila lani. Kodričeva, ki sta prvega aprila dopolnila 26 let, sta obiskala Obradovića, saj sta pri njem kupila avto in račune je bilo treba poravnati. A tu je nastal problem: zanj nista odštela toliko, kot je zahteval prodajalec, zato se je vnel prepir, ki se je stopnjeval v fizični napad.

Ko sta dvojčka povzdigovala glas, jima je Obradović poskušal dopovedati, da mu v njegovi hiši ne bosta ukazovala, to pa je Martina očitno razjezilo in je udaril Obradovića po ušesu ter mu zagrozil, da bo vzel puško in ga ustrelil, ko ga bo dobil v gozdu, oba, torej Božo in Martin, pa sta vpila še, da bosta Kostanjevičanu razbila hišo.

Zaklenil ju je

Kodričeva sta potem odšla, pravzaprav sta pobegnila iz sobe, kamor ju je zaklenil Obradović, da bi pri njem počakala može v modrem, in sicer sta razbila steklo okna. Kostanjevičan se je potem odpeljal na policijsko postajo in dogodek prijavil, je pa, ko se je vračal skozi domače mesto, pred eno od gostiln zagledal avto dvojčkov, zato je znova poklical policijo, da jih seznani, kje sta osumljena. Tudi ta dva sta opazila Obradovića, zato sta prišla do njegovega avta in začela mahati, Božo pa je tako močno s pestjo udaril v šipo na vratih prtljažnika, da se je sesula.

V tistem sta v najstarejše dolenjsko mesto že prišla policista. Hotela sta ju legitimirati in ju pregledati, saj bi kaj lahko njuna razgreta kri, v kateri se je povsem očitno pretakal tudi alkohol, agresijo še stopnjevala. To pa Kodričevima ni bilo pogodu, začela sta se pomikati proti možema v modrem, zlasti agresiven je bil Martin, ki je začel groziti enemu od policistov, naj ga ustreli, sicer bo on ubil njega. Ker se Martin ni hotel nikakor pomiriti, ga je policist poškropil s solzivcem, da mu je lažje nataknil lisice. A tudi to ga ni ustavilo, saj se je še z zvezanimi rokami stegoval proti policistu in mu hotel vzeti pištolo. Policistoma je uspelo obvladati oba in ju vkleniti, kar ju še vedno ni umirilo, saj sta enemu od mož postave zagrozila, da bosta že obračunala z njim, ko se bo službeno zadrževal v bližini državne meje, kjer živita.

Faki ostaja v priporu

image

Fahrudin Čaušević - Faki Višji državni tožilec Jože Zevnik in odvetnik Izet Hodžić, ki zastopa oškodovanca. Foto: Igor Mali
»To se vidi, da so naštimali te dokaze.« Tako je Fahrudin Čaušević, bolj znan pod vzdevkom Faki, tik preden je njegov zagovornik Andrej Baraga sodišče zaprosil, da bi mu odpravili pripor, tričlanski sodni senat poskušal še enkrat prepričati, da ni kriv. Baraga je namreč opozoril, da se posamezni kosi oblačil osebe, videne na posnetku videonazorne kamere pred vhodom v blok na Cesti Dolomitskega odreda 6 v Ljubljani, kjer se je 9. novembra lani okoli 20.15 zgodil vlom v blok in nato še v stanovanje v najvišjem nadstropju (Faki je obtožen poskusa kaznivega dejanja velike tatvine v sostorilstvu), ki naj bi bil po prepričanju tožilstva ravno Čaušević, razlikujejo od tistih, ki so bili zaseženi obtožencu. Denimo, oseba na posnetku ima čevlje z belimi podplati, Fakiju pa so bili zaseženi črni športni copati s črnimi oziroma temnimi podplati. Glede solzivca, ki naj bi ga Faki uporabil po dejanju, je obramba opozorila, da na njegovi bundi ni bila najdena nobena spojina, ki bi spominjala na solzivec, prav tako pri Fakiju ni bilo mogoče opaziti nobenih posledic uporabe solzivca, razen da je bil zardel v obraz. Tožilka Liljana Tomič je odpravi pripora nasprotovala, pri čemer je spomnila, da je bil Čaušević že obravnavan za kaznivo dejanje ropa in mu je bila izrečena tudi zaporna kazen, ki še ni pravnomočna. Takrat je uporabil solzivec, in sicer na podoben način kot v tokrat očitanem dejanju. Senat je na koncu sklenil, da se pripora obtožencu ne odpravi. 

                                                                                                              A. B. 

Pijana

»Priznava. Vso škodo, ki sva jo povzročila, bova poplačala. Ne spomniva se veliko, kaj se je sploh dogajalo, saj sva kar nekaj popila. A kar sva zakuhala, bova jedla,« takole bi lahko strnili zagovor obeh, ki sta v isti sapi povedala, da se želita policistu, ki sta ga prizadela, osebno opravičiti, segla sta mu tudi v roko. Prav tako sta se opravičila Obradoviću, ki mu nista želela nič žalega, sta pa pred sodno dvorano dejala, da so računi poplačani in da ne držijo trditve Obradovića, da mu za avto dolgujeta še 100 evrov.

Višji državni tožilec Jože Zevnik je za oba predlagal pogojni kazni, in sicer obema zaradi groženj in napada na uradno osebo, Božu pa še za poškodovanje tuje stvari. Sodnica Marija Breznik je sledila tožilčevemu predlogu in Božu izrekla enotno kazen 14 mesecev zapora, Martinu pa eno leto, obema v preizkusni dobi treh let. »Tudi pogojna kazen bo dosegla svoj namen, da kaznivih dejanj ne bosta več ponavljala. Kot olajševalne okoliščine sem upoštevala predvsem to, da sta dejanje priznala, da sta se opravičila in da sta pripravljena poplačati škodo. Sicer pa to niso bile preproste stvari, sploh napad na uradno osebo,« je dvojčkoma požugala sodnica. ¾  Dvojčka sta ob prihodu na Kmetijo precej zmešala štrene drugim tekmovalcem, ki sprva niso vedeli, da gre za dva stanovalca. 
(Foto: Tanja Jakše Gazvoda) Božo in Martin Kodrič sta morala sesti na zatožno klop krškega sodišča. (Foto: Tanja Jakše Gazvoda)

 

Deli s prijatelji