ZLORABA

Duševno moteni varovanec večkrat posiljen in pretepen?

Objavljeno 30. junij 2014 21.55 | Posodobljeno 30. junij 2014 21.56 | Piše: STA, Mo. S.

Ministrstvo je Agencijo IN že ovadilo.

LJUBLJANA – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za STA potrdilo, da so prejšnji mesec ovadili Agencijo IN. Ta skrbi za prehodno obliko bivanja ljudi, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, predvsem povratnikom iz ustanov.

Po poročanju Kanala A so vzrok ovadbe dolgoletne zlorabe enega od njihovih duševno bolnih varovancev. Oskrbovanec je imel po poročanju televizije, ki se sklicuje na ocene psihiatrov, hude duševne motnje in naj ne bi bil sposoben za samostojno življenje. Pod oskrbo Agencije IN je prišel leta 2010. Ker agencija za oskrbovanca ni imela ustreznih prostorov, so ga začasno namestili na dom sodelavke na ljubljanski Fakulteti za socialno delo, kjer je agencija tudi prijavljena, pozneje pa je bil nameščen po samskih sobah po Ljubljani, v eni od njih živi tudi trenutno.

Dvakrat posiljen?

Konec prejšnjega meseca je ministrstvo ovadilo omenjeno agencijo zaradi številnih domnevnih zlorab njihovega varovanca, ki da so bile posledica nestrokovnega ravnanja sodelavcev agencije. Varovanec naj bi bil v teh štirih letih pod oskrbo agencije dvakrat žrtev posilstva, večkrat pa naj bi bil tudi pretepen in okraden. Kot je še poročal Kanal A, je varovanec še vedno v tem programu.

Agencijo je sicer ustanovil dolgoletni profesor na Fakulteti za socialne zadeve Vito Flaker, ki je v odzivu povedal, da ministrstvo v ovadbi strokovnost »definira na zelo papirnat način«. Glede zlorab, ki jih je doživel varovanec, pa je Flaker dejal, da se ljudem »v življenju marsikaj zgodi«. V agenciji so prepričani, da je varovančevo življenje zunaj zavoda uspešno in da zelo dobro napreduje.

V teh štirih letih domnevnih zlorab je Agencija IN od ministrstva in več občin po državi za svoj program prejela več kot 250.000 evrov, je še poročala televizija.

Deli s prijatelji