VISOKE VSOTE

Dragi Danijel, policija si vas za praznike želi doma

Objavljeno 29. november 2017 21.21 | Posodobljeno 29. november 2017 21.21 | Piše: Boštjan Celec

Slovenski tihotapec mamil Darjan Ješovnik za Hrvate vreden pet tisočakov. Mi pa bi domov raje zvabili roparja Borojevića in posiljevalca otrok Šmita.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V pričakovanju morebitnega novega adventnega koledarja evropskega policijskega urada Europol se že sprašujemo, ali se bo v njem znova znašel kateri od treh Slovencev, ki so na seznamu najbolj iskanih kriminalcev v Evropski uniji. Lani se je denimo vanj uvrstil Darjan Ješovnik, za katerega bi Hrvati dali vse, da bi ga lahko posadili na zatožno klop. Tako zelo si ga želijo, da je uradni Zagreb na spletnih straneh notranjega ministrstva predvčerajšnjim celo objavil vest, da po novem ponuja 5000 evrov nagrade za informacijo, ki bi omogočila njegovo prijetje in predajo. Vsaka informacija, pa čeprav anonimna, je dragocena! dodajajo na hrvaškem MNZ.

5000 evrov je nagrada tistemu, ki bo izdal Ješovnika.

Prazniki varnejši, če zločince pozapremo

Leta 1980 rojenega Ješovnika z mednarodno tiralico iščejo zaradi suma, da je bil član kriminalne združbe, ki je pretihotapila najmanj 718 kilogramov kokaina iz Južne Amerike v Španijo, na Hrvaško, v Slovenijo in na Nizozemsko. Večino članov zločinske združbe so prijeli v Španiji ter na Hrvaškem in v Srbiji. Gre za znano policijsko operacijo proti tihotapcem mamil Balkanski bojevnik, ki je bila usmerjena proti narkokartelu Darka Šarića, proti enemu od domnevnih krakov te združbe pa tačas poteka rekordno dolgo ponovljeno sojenje na okrožnem sodišču v Ljubljani.

Europolov adventni koledar za lansko leto je torej vsak dan izpostavil po enega najbolj iskanega evropskega zločinca na begu. Nič kaj prazničen koledar je razkrival fotografije, imena in priimke morilcev, ugrabiteljev, teroristov, preprodajalcev drog.

»Prosimo vas za pomoč. Še pomembneje: žrtve, njihovi prijatelji in svojci vas prosijo za pomoč. Sodelujmo. Prazniki bodo varnejši, če te zločince zapremo, še preden se začnejo,« so koledar pospremili na Europolu.

»Vsaka informacija, pa čeprav anonimna, je dragocena.«

Kot poročajo Hrvati, ima Ješovnik slovensko državljanstvo, a se je tako kot Šarić rodil v Pljevljah v Črni gori. Hrvaško pravosodje ga išče od leta 2011, ko so obtožili deset oseb za poskus tihotapljenja kokaina, vrednega nekaj manj kot 13 milijonov evrov. Mamila so zasegli v Španiji, Ješovnik pa naj bi bil kurir, ki je iz Amsterdama peljal denar za kokain.

Živel je v Ljubljani in se je do vstopa Hrvaške v EU julija 2013 redno odzival vabilom hrvaškega pravosodja, potem se je za njim izgubila vsaka sled.

Joža ali Joseph živi v Avstraliji?

Še dva Slovenca sta torej na Europolovem seznamu najbolj iskanih zločincev. Eden je 41-letni Danijel Borojević, ki je maja 2002 skupaj s pajdaši oropal poslovalnico Krekove banke v Celju in odnesel okrog 130.000 evrov v takratnih tolarjih. Išče ga Slovenija, pred nekaj meseci pa je že sodeloval v Europolovi akciji, ki se je imenovala Policija vas želi doma to poletje, ko mu je slovenska policija namenila prav posebno razglednico.

Morda pa bo letos na Europolovem adventnem koledarju skrivnostni Joža Šmit, ki ima to čast, da ni le na Europolovem seznamu, je tudi na najstarejši mednarodni tiralici Slovenije, za njim je bila namreč razpisana davnega 15. novembra 2001. Šestnajst let je torej že na begu pred slovensko roko pravice.

Rodil se je leta 1960 v Vrbi na Gorenjskem in dolga leta o njem ni bilo niti glasu, pred mesecem dni pa so se o njem nenadoma razpisali na spletnih straneh avstralske zvezne policije (AFP).
Objavili so njegove črno-bele fotografije in fotorobota, kako je morda videti danes. Pripisali so, da tega slovenskega državljana v domovini obravnavajo zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok in razpečevanja otroške pornografije. »Joze Smit aka Joza Smit aka Joseph Smit morda živi in dela v zahodni Avstraliji. AFP potrebuje informacijo, kje živi, saj je bila proti njemu julija podana zahteva za aretacijo zaradi izročitve Sloveniji.«

Pri AFP imajo še podatek, da je bil Šmit leta 2014 nazadnje opažen v Melbournu, oblasti pa menijo, da kot rudar dela v zvezni državi Queensland ali v Novem Južnem Walesu. 


Zanj imajo nekaj posebnega

V Europolovi poletni akciji Policija vas želi doma je torej sodelovala tudi slovenska policija. Na razglednici, v ozadju katere je risba ljubljanskega Tromostovja in znamka z zmajem, policisti pošiljajo pozdrave Danijelu Borojeviću in pripišejo: »Dragi Danijel, poskušali smo vzpostaviti stik s teboj, a nam nikoli nisi odgovoril. Zate imamo nekaj posebnega.« Vabijo ga torej, naj se vrne domov, jasno pa je, kaj je tisto nekaj posebnega, kar ga v domovini čaka. Zaporniška žimnica.

 

Deli s prijatelji