USODNI PRETEP

Domov odšel po nož, Matica umoril v baru

Objavljeno 30. junij 2014 13.24 | Posodobljeno 30. junij 2014 13.24 | Piše: Aleksander Brudar

Elvir Đogić obtožen umora Matica Brajića, grozi mu najmanj 15 let zapora.

Tretjega maja zvečer se je pretep v Šipca baru sprevrgel v tragedijo. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA –  Le slaba dva meseca od usodnega pretepa v lokalu Šipca bar v Logu pri Brezovici, ki se je za 28-letnega Matica Brajića končal tragično, je tožilstvo zoper 19-letnega Elvirja in njegovega dve leti starejšega brata Elvisa Đogića vložilo obtožnico. Obema grozijo dolgoletne zaporne kazni, saj je prvi obtožen storitve najhujšega kaznivega dejanja, in sicer umora po 4. odstavku 116. člena KZ-1B (iz brezbrižnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov), drugi pa pomoči pri tem dejanju. Kazenski zakonik predvideva kazen najmanj 15 let zapora, pri čemer določa, da se lahko tistega, ki naklepoma pomaga storilcu pri naklepnem kaznivem dejanju, kaznuje tudi mileje.

V sporu je najprej krajšo potegnil Elvir

Vse skupaj se je dogajalo 3. maja zvečer v Šipca baru, kjer se je Elvir dobil s prijateljem Davidom Kendo z Drenovega Griča, ki je praznoval 27. rojstni dan. Pozneje je, kot smo poročali, v lokal s svojo družbo prišel še 28-letni Brajić, domačin iz Loga. Družbi sta takrat sedeli vsaksebi in ločeno nagibali kozarce. Le par dni po dogodku nam je tamkajšnja natakarica zaupala, da je bilo vzdušje okoli Kende naravnost primitivno. Na plan so kmalu prišle neke stare zamere, ki so bile podžgane še z dodatnimi maligani. »Začela je miza okoli Kende in Đogića. S primitivnim zajebavanjem v glavo...,« je ostro dodala. Nenehno izzivanje ter Matičevo sprejemanje pritlehnih udarcev sta dosegli vrh ledene gore, ko je med Elvirjem in Maticem izbruhnil pretep na parkirišču pred lokalom.

Elvirjev zagovornik Boštjan Penko, ki nam je potrdil prejem obtožnice in dodal, da nanjo pripravlja ugovor, »ker se z določenimi trditvami v obtožnici ne strinjamo«, pravi, da je, kot je razvidno iz nje, v tem sporu krajšo potegnil Elvir. Po pripovedovanju prič naj bi Kenda in Đogić v tistem trenutku mrko in jezno zapustila lokal, Elvir pa naj bi dejal, kot nam je takrat še uspelo izvedeti, »vrnil se bom«. Po Penkovih besedah tožilstvo Elvirju očita, da je po sporu z Brajićem šel domov po nož ter da ga je nazaj pripeljal brat Elvis. Poročali smo, da je takrat ob enajstih zvečer na kraj dogajanja z dvema avtomobiloma, audijem in cliem, pridrvela peterica pobesnelih. Sunkovito so izstopili brata Đogić ter še dva fanta, Kenda pa se to pot ni vmešaval in je ostal zunaj krvavega ringa. Predtem je tudi Matic, kot da bi slutil nevarnost, za vsak primer na pomoč poklical prijatelje, med katerimi je bil Marjan Kunc. Prispeli so kot blisk ter se posedli pred šank. »Štiri pire!« Bili so v nekakšnih bojnih okopih. Matic je ob prihodu bratov Đogić zaslišal škripanje gum ter takoj zaslutil, da so prišli ponj. Zato se je poskušal nekako potuhniti in si ob prijateljih najti varno zavetje, tam ob šanku. Marjan je malo predtem šel na cigareto in še kadil, ko je skozi vhodna vrata priletel Elvir Đogić. »Zgin' v'n, da se zmen'mo!« je zarenčal Maticu. Ta pa ni hotel. »Slišali smo, da bo nož v igri, bila pa je težava, ker nismo natančno vedeli, kdo ga ima,« se je spominjal Marjan. »Pa saj še za bejzbolske palice nismo vedeli, če bi, bi se vsaj branili, tako pa …« Elvir je nato z nožem v roki večkrat zamahnil proti Maticu in ga štirikrat zabodel ter mu prizadejal tako hude rane, da je naslednji dan umrl v bolnišnici.

Elvirju naj bi alkohol zameglil razum

Svojo vlogo je pri tem, ko so nam takrat povedale priče dogodka, odigral tudi Elvis, saj je v rokah vihtel kij, s katerim je udaril po Matičevih prijateljih. Preostala dva Đogićeva pajdaša pa sta medtem ustrahovala in povzročala kaos. Brata Đogić sta se izmuznila iz lokala, z njima, kot je sporočila policija, je uspelo oditi tudi preostalima dvema. Policisti so Đogića ujeli že uro pozneje, in to med vožnjo. Penko pravi, da je Elvis obtožen pomoči pri umoru, saj je po prepričanju tožilstva pomagal bratu, ko ga je pripeljal na kraj dogodka in sodeloval v pretepu. Dobro naj bi namreč vedel, kakšen namen je imel Elvir ob vračanju v omenjeni lokal in to, da namerava z nožem ubiti Matica. »Elvirju se tudi očita, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi količine popitega alkohola,« je še dejal Penko. Pričakuje, da bi lahko bratoma na ljubljanskem okrožnem sodišču sodili že zelo kmalu oziroma že to poletje, že zaradi tega, ker gre za priporno zadevo. 

Deli s prijatelji