ODGOVORNOST

Do smrti zbil motorista, terenec ni bil registriran

Objavljeno 01. julij 2014 20.23 | Posodobljeno 01. julij 2014 20.23 | Piše: Boštjan Celec

Slovensko zavarovalno združenje naj civilno odgovarja za tragično smrt Domna Novaka.

Ker Mikićev terenec ni bil zavarovan, je toženo Slovensko zavarovalno združenje. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA  – Kontrola zračnega prometa je na začetku sojenja 28-letnemu Savu Mikiću napovedala, da ga bo sodno preganjala za odškodnino 128.421 evrov, saj jim je vzel mladega kontrolorja letenja, 27-letnega Domna Novaka. O tem, ali bodo odškodninsko tožbo proti njemu vložili tudi Domnovi svojci, tedaj še ni bilo govora, je pa bil na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča že poravnavni narok v zadevi Novak proti Slovenskemu zavarovalnemu združenju.

Ker je Mikić do smrti zbil Domna z neregistriranim avtom, je po prepričanju njegovih staršev (taka pa je tudi zakonodaja) to združenje odgovorno za nastalo škodo, zato Mateja in Marjan od njega terjata 65.289 evrov odškodnine. Poravnavni narok očitno ni uspel, saj smo izvedeli, da je za 15. septembra že napovedano pravdanje. Da stranki ne bosta dosegli sporazuma, je bilo sicer slutiti že potem, ko je združenje zavrnilo njun odškodninski zahtevek za po 40.000 evrov za nematerialno in po 6644 evrov za materialno škodo ter jima izplačalo le po 14.000 evrov odškodnine.

Hudo je poslušati Mikića

Starše je sinova nenadna in nesmiselna smrt kajpak zelo prizadela in zaradi nje trpita hude duševne bolečine. Začele so se takoj po nesreči, saj Domen ni umrl takoj, ampak po večdnevnih mukah in trpljenju. Pet dni sta živela v neizmernem strahu in upanju, da se bo le izvlekel.

Mati je še vedno v depresiji, ki jo poglablja njeno udeleževanje na sodnih obravnavah proti Mikiću, kjer mora poslušati njegovo nekritično opisovanje dogodka in nepriznavanje krivde. Tudi doma jo skoraj vse spominja na Domna, ob pogledu na njegove osebne stvari pa se ji orosijo oči. Tako duševno stanje močno vpliva tudi na njeno vsakdanje življenje, zaprla se je vase, ponoči jo prebujajo more, poiskati je morala pomoč terapevta, jemati mora pomirjevala in uspavala, vidno pa je upadla tudi njena storilnost na delovnem mestu.

Na sina je bila zelo navezana, in čeprav nista več živela skupaj, sta se vsak dan slišala in se nenehno srečevala na kosilih, sprehodih ali pa le na kavi, kjer sta se pogovorila in si zaupala vse stvari. Domen je ravno načrtoval gradnjo novega doma in se je zelo veselila, da mu bo lahko pomagala z nasveti, saj ima z gradnjami veliko izkušenj. Načrtoval je tudi družino, in ni hujše misli za mater, kot je ta, da ji sin nikoli ne bo v naročje položil prvega vnuka.

Tudi pri očetu ne mine dan, da ne bi pomislil na sina in na čase, ko sta se z motorjem podajala na potovanja, si ogledovala dirke in je Domen vzljubil motociklizem. Nikakor se ne more sprijazniti z dejstvom, da je ravno on posredoval ljubezen do motorjev na sina, in čeprav ta ni bila niti najmanj kriva za tragedijo, oče niti pomisliti ne more več na motorje, zato je takoj prodal svojega, preostalo opremo pa podaril.

Tudi njega kajpak preganja misel na to, da je sin ravno načrtoval gradnjo doma in družine, bil je edini moški potomec, zato se zaradi njegove smrti družinsko ime ne bo preneslo v naslednji rod. Nenehno premišljevanje o umrlem sinu ga poganja v samoto, mu prekinja sen, kar nekajkrat je zaradi neznosnih bolečin po vsem telesu že obležal, svoje športne aktivnosti pa zmanjšal na minimum, kar bo zagotovo še poslabšalo njegovo zdravje.

Še iščejo razvpiti kombi

Medtem je na kazenskem oddelku ljubljanskega sodišča v sklepni fazi sojenje Mikiću, ki ga tožilci preganjajo zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, saj je po njihovih ugotovitvah 18. junija 2011 z BMW X5 v križišče Slovenske in Dunajske ceste skozi rdečo luč na semaforju pridivjal s kar 140 na uro, Novak na gileri runner pa je v tistem ob zeleni pravilno zavijal v levo. Trčenje je bilo silovito in za motorista usodno, saj je pet dni pozneje umrl v kliničnem centru.

Mikić, ki je zavrnil ponudbo tožilstva, da se v zameno za priznanje za sedem let preseli za zapahe, ima pripravljeno drugačno zgodbo. »Ko sem se približeval temu križišču, je na semaforju gorela zelena luč, ko sem bil tik pred njim, pa se je spremenila v oranžno. Ocenil sem, da se ne bom mogel varno zaustaviti, zato sem peljal naprej. Na nasprotni smeri za zavijanje v levo sem videl kombi, ki je speljal prezgodaj, a me je opazil in se ustavil. Motorista nisem videl. Oziroma je, ko sem bil tik ob kombiju, že počilo.«

Prav iskanje skrivnostnega kombija – tega namreč na posnetkih nadzornih kamer, ki so v spisu, ni opaziti – je zavleklo sojenje in je zaradi tega odpadla za prejšnji mesec napovedana razprava. Proces pred sodnico Ireno Škulj Gradišar bi se moral nadaljevati ta četrtek, 3. julija, ko naj bi bilo tudi znano, ali je bilo kaj uspeha z iskanjem posnetka, ki bi prikazoval kombi, za katerega Mikić trdi, da je stal ob skuterju. Vendar pa je obravnava preklicana. .

Deli s prijatelji