ALPE

Deset alpinistov zdrsnilo v smrt

Objavljeno 27. junij 2011 23.22 | Posodobljeno 27. junij 2011 23.40 | Piše: F. S.

Šest Francozov je padlo 500 metrov globoko

Trupla so prepeljali v Villar d‘Arene.
VILLAR D‘ARENE – Kot smo že poročali v nedeljo, sta bili minula sobota in nedelja v francoskih, švicarskih in italijanskih Alpah usodni za 10 alpinistov – šest Francozov, članov dveh navez, ki sta po prespani noči v koči Alpe de Villar d‘Arene na višini 2078 metrov v soboto zjutraj naskočili 3614 metrov visoko goro Neige Cordier v masivu Ecrin, in štiri Italijane, ki so se ubili med vzponi v švicarskih in italijanskih Alpah.

Najhujša tragedija, smrtonosni zdrs Francozov s 3217 metrov visokega vrha Plateau d‘Agneaux, po katerem je nameravala šesterica naskočiti še višji Neige Cordier, se je verjetno zgodila že v soboto dopoldne, trupla nesrečnikov, ki so šli v goro dobro opremljeni, pa je na višini 2700 metrov v nedeljo odkril po isti smeri na Neige Cordier namenjeni angleški alpinist.

Mrtve alpiniste, 16-letnika ter pet odraslih, moška in tri ženske, stare od 42 do 64 let, so s helikopterjem francoske gorske reševalne službe prepeljali v vasico Villar d‘Arene s 312 prebivalci, med katerimi jih je skupaj z županom Xavierem Cretom več kot polovica gornikov in alpinistov. Najprej je kazalo, da je bil za šesterico usoden plaz snega in kamenja, ko pa je Anglež priplezal na vrh Plateau d‘Agneaux, je v dolino sporočil, da sta sodeč po sledeh ponesrečeni navezi zdrsnili tik pod vrhom in plaz sprožili med skoraj 500-metrskim padcem v globino. Na približno istem kraju se je julija 2007 smrtno ponesrečila naveza s petimi člani francoske družine iz Grenobla.

Italijani so umrli na gori Galenstock v švicarskih Alpah in na gorah Pinamonti-Tossullo, Auteleao in Jof di Fuart v italijanskih Alpah. Po zdrsu na pobočju gore Auteleao je umrl 56-letni Benečan, na Jof di Fuart je po 350-metrskem zdrsu umrl 45-letni David Casani iz Gorice, v dolomitskih Alpah pa so v nedeljo našli truplo od sobote pogrešanega 43-letnega Davida Pinamontija iz Tossulla. Med vzponom na 3370 metrov visoki Galenstock se je v vetru in gosti megli zaplezal in omahnil v globino 42-letni Roberto Conti, ki se je 10 minut pred smrtjo ločil od dveh prijateljev; ta sta se zaradi vetra in megle odločila za sestop.

Deli s prijatelji