POLICIJA V AKCIJI

»Deklica je v varnem okolju in z zaupanja vrednimi ljudmi«

Objavljeno 22. junij 2011 11.41 | Posodobljeno 22. junij 2011 13.39 | Piše: S. N./STA

Policisti niso hoteli pogledati dokumentov, ki jih ima Munčeva Akcija!

Deklice še vedno niso našli (fotografija je simbolična).
MEŽICA – Policisti so zjutraj opravili hišno preiskavo pri očetu koroške deklice, ki je izginila marca, poroča naš dopisnik. Očetu Boštjanu (31) so odvzeli prostost.

Munc: To je nov poskus pritiska na očeta ‘koroške deklice‘

»Po mojih informacijah poteka hišna preiskava in očetu deklice je bila odvzeta prostost. O dogajanju me je danes zjutraj ob 8.13 obvestila pooblaščenka očeta deklice, moja sodelavka Natalija Markač, ki je ta trenutek na mestu dogajanja. Po moji razlagi so se izpolnili največji strahovi, da bo policija sledila neutemeljenim izjavam v medijih, predvsem odvetnika Mirana Kosa (odvetnik dekličine matere, op. p.) in žal posledično tudi ministra za pravosodje Aleša Zalarja, da gre za »ugrabitev« deklice. Kljub temu, da smo v sporočilu za javnost izdatno pojasnili, da nikakor ne gre za »ugrabitev« in »izginulo« deklico,« nam je razložil Matic Munc s svetovalnice Akcija!, ki je še okrcal poseg represivnega organa: »Po nasilnem poskusu izvršbe ob prisotnosti večjega števila uniformiranih policistov pred meseci je to nov poskus pritiska na očeta ‘koroške deklice‘.

Na vprašanje, ali spremlja razvoj in stanje deklice, bil Munc jedrnat: »Po svojih zmožnostih, da; deklica je glede na razmere v redu. Je v varnem okolju in z zaupanja vrednimi ljudmi.« Da je deklica živa, zdrava in na varnem ter da je to vse, kar še lahko izda. »Upam, da imam dovolj kredibilnosti, da se mi lahko zaupa, da ne lažem o tako resni zadevi. Deklica ni na očeh javnosti tudi zaradi nevarnosti, da se ponovijo padalske akcije slovenske policije, in kot vidimo, je bil ta strah upravičen.«

Gre za javnosti znan primer štiriletne deklice, ki je oče kljub pravnomočni sodbi, s katero je bila deklica dodeljena v materino vzgojo, varstvo in oskrbo, ne želi izročiti materi, prav tako pa ne dovoli stikov med materjo in deklico. Koroški policisti so v začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana, in so jo od tedaj neuspešno iskali.

Medtem so iz svetovalnice Akcija!, ki v javnosti zastopa interese očeta deklice, navedli, da ne gre za ugrabitev in izginulo deklico. »Izročitev punčke v roke materi pred pridobitvijo vseh ustreznih odgovorov bi bila neposredno v nasprotju z otrokovo koristjo in bi otroku lahko povzročila nepopravljivo škodo,« so prepričani v svetovalnici Akcija!.

Med drugim naj bi bilo po navedbah svetovalnice še vedno odprto vprašanje domnevne spolne zlorabe deklice od dedka po mamini strani in mame, ki ju je kazensko ovadil oče deklice, okrožno državno tožilstvo pa je kazenski ovadbi 18. maja letos zavrglo. V svetovalnici menijo, da je tožilstvo takšno odločitev oprlo na delno izvedensko mnenje, v katerem izvedenki zlorabe na podlagi posrednih dokazov nista potrdili, vendar zlorabe tudi nista izključili.

Na celjski policijski upravi so povedali, da bodo več informacij v zvezi z dejavnostmi policije posredovali kasneje.

Dogajanje bomo spremljali.

Munc piše Kresalovi in Zalarju

Pri tem jih po naših informacijah niso zanimali papirji, ki jih ima zavod Akcija!, in jih niti pogledati niso želeli. Zato je Matic Munc že pisal ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal in pravosodnemu ministru Alešu Zalarju.

Deli s prijatelji