VEČ DRUŽIN V STRAHU

Debeli rtič: dekličini (6) kriki odmevali ob bazenu, posilil naj bi jo 11-letnik

Objavljeno 03. julij 2017 09.26 | Posodobljeno 03. julij 2017 11.04 | Piše: Moni Černe

Na spolno nadlegovanje v bazenu je opozorila devetletnica.

Vodstvo zatrjuje, da so se takoj odzvali in zagotovili povečanje varnosti vseh gostov. Foto: Moni Černe

ANKARAN – V zavetju mediteranskega parka, med vinogradi in koščkom obale Debelega rtiča, tik ob vhodu v Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije je na desni strani hotel Arija, ki je prednostno namenjen otrokom in mladostnikom na zdraviliškem zdravljenju ter zdravstvenem in socialnem letovanju. Za stenami tega do zadnjega kotička zasedenega hotela, v njegovem notranjem bazenu ter na stranišču bazena naj bi se v četrtek okrog 11. ure zgodil spolni napad na deklico, staro komaj šest let in pol. Zagrešil naj bi ga 11-letnik, ki je v Zdravilišče Debeli rtič prišel z materjo in sestro na rehabilitacijo po operaciji.

Po besedah matere 11-letnika z motnjo ADHD je četrti dan s hčerko odšla v hotelsko sobo v drugo nadstropje, njen sin pa je, po njenih besedah, kakšnih 20 minut ostal sam na bazenu hotela.

V istem času je mati šestletne deklice, ki je delala v letovišču, odhajala z bazena, o svoji odsotnosti med 11. in 12. uro naj bi obvestila reševalca. Da se v bazenu dogaja nekaj čudnega, je opazila devetletna deklica, ki je svoji materi povedala, da je med potapljanjem videla, kako je večji fant punčki slekel kopalke in jo v bazenu poljubljal po spolovilu. Slišala je tudi, da je deklico vprašal, ali bi mu dala »ljubčka na lulčka«.

Deklico peljal iz bazena v stranišče

»V popolnem šoku sem vstala iz jacuzzija, odšla na bazen in tam videla, da je fant deklico tiščal ob steno bazena. Ko me je zagledal, se je nemudoma umaknil od nje in mali predlagal, da gresta v vročo vodo. Šla sem za njima, da se prepričam, ali se zares dogaja nasilje, malo je prijel za roko in jo iz jacuzzija odpeljal v mali bazen, češ da ji bo nekaj pokazal. Nisem ga več spustila izpred oči, od tam jo je peljal v stranišče bazena.« Tako dogodek opisuje mati, ki jo je hčerka opozorila na čudno druženje otrok, izjemno pretresena še več dni po dogodku, kot njena hči, ki je videla fanta med zlorabo: »Stekla sem do terapevtke in jo prosila, naj gre takoj na stranišče.«

Policijo poklicala dečkova mama

Oče in mati dečka se sprašujeta, zakaj mama šestletnice, če je njun sin res posilil njeno hčerko, ni poklicala policije takoj. Policija naj bi prvi poziv iz zdravilišča dobila od matere nasilnega fanta. Reševalci Zdravilišča Debeli rtič (dva moška in ena ženska) so ga v četrtek popoldne, le nekaj ur po domnevnem spolnem napadu na bazenu, fizično odstranili od tam, ker je škropil ljudi, imel izpade, ni upošteval opozoril, ravno tako ne mati, ki ni hotela oditi z bazena. Reševalci naj bi ga pri fizični odstranitvi celo poškodovali. Fanta so naslednji dan pregledali v SB Izola, kjer so zapisali, da ima udarnine rame in nadlakti ter površinsko poškodbo glave.

Otroški kriki iz stranišča

Pretresljivo kričanje šestletnice, ki jo je terapevtka rešila iz stranišča med posiljevanjem, se je medtem že razlegalo po bazenu in je po pričevanjih staršev nekaj, česar ne bodo nikoli pozabili. Fant se je po razkritju zaklenil, deklica pa je stekla v naročje uslužbenke in na koncu v mamin objem: »Mami, res me ni tiščalo lulat, res me ni ...« Po besedah dekličine matere je bilo ugotovljeno, da ima odrgnine v predelu nog, ranjeno spolovilo, odtise tiščanja v predelu zapestja obeh rok in sledi rje po koži. Čez nekaj ur so hotel zasedli kriminalisti, deklica je bila pozneje odpeljana tudi na pregled v izolsko bolnišnico.

Dan po napadu je 14 staršev podpisalo peticijo, naj se fant zaradi varnosti drugih otrok izseli iz hotela. Po pooblastilu vodje zdravilišča mag. Ane Žerjal, ki je do 10. julija na dopustu, je njena namestnica dr. med. Breda Prink Franetič podpisala odločbo o prekinitvi zdravljenja z zahtevo, da zdravilišče zapustijo do petka do 19. ure.

A starši se ne nameravajo izseliti do 10. 7., ko bodo zaključili zdravljenje. Oče in mati menita, da gre za zaroto, verjameta, da sin očitanega ni storil. »Povedal nama je, da ga je mama dveh otrok prosila, naj pazi na njena otroka, ko je deklico tiščalo na stranišče, jo je tja pospremil, to pa je bilo tudi vse.«

Gre za istega dečka, ki je pred štirimi leti zaradi davljenja vrstnika v drugem razredu osnovne šole, ščipanja sošolcev po genitalijah in drugih izpadov zapustil osnovno šolo, zdaj pa je nastanjen v vzgojnem domu.
Družine v strahu iz zdravilišča

Prink Franetičevo smo vprašali, ali so otroci pri njih varni: »Zdaj smo najeli varnostnika, ki dečka spremlja 24 ur na dan. Drugega ne moremo storiti, saj policija ali drugi organi nimajo pristojnosti, da bi ga izselili.« Na vprašanje, zakaj stranišče, kjer se je zgodil napad, uporabljata oba spola, pove, da so stranišča ločena in označena. Da ni tako, smo se po navedbah uporabnikov hotela prepričali sami – tam je bil v času našega fotografiranja starejši gospod, dve osnovnošolki v kabini in predšolski deček, ki je uporabljal pisoar. Nalepka pa samo – prečrtan čevelj.

Vodstvo mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič nam je na naša vprašanja odgovorilo, da obravnava dogodka še traja. Dečkovi materi so sprva predlagali prekinitev zdraviliškega zdravljenja, nato pa so s pomočjo strokovnega tima, v katerem sodelujejo zdravnik specialist, socialni pedagog, psiholog družinski terapevt, našli rešitev v obliki večjega nadzora, hkrati pa bodo dečku omogočili dokončanje zdraviliškega zdravljenja njegove poškodbe.

Zatrjujejo, da so se takoj odzvali in zagotovili povečanje varnosti vseh gostov. Z dogodkom so seznanili tudi vodstvo Rdečega križa Slovenije in se posvetovali z njim.
Na vprašanje, kako komentirajo, da je osem družin predčasno zapustilo zdravilišče, ker jih je strah sobivanja z dečkom, pravijo, da vedo za tri odhode v tem času, med njimi je bil eden vnaprej načrtovan, dva pa sta se zgodila dva dni pred zaključenim zdravljenjem, verjetno zaradi omenjenega dogodka. »Lahko razumemo, da vsak moteči dogodek lahko izzove intenzivne odzive tistih, ki so v njem na različne načine udeleženi, težko pa se strinjamo, da je pri tem šlo za strah pred enajstletnim dečkom. Radi bi poudarili, da gre pri dogodku, ki ga želite javno obravnavati, za otroke, ki so daleč od polnoletnosti in so potrebni varovanja in posebno občutljive strokovne obravnave. Ne verjamemo, da je medijska obravnava takega dogodka v javnem interesu.«
 

 

 

 

Deli s prijatelji