STRAŠNO

Darko policistom nastavil smrtonosno past

Objavljeno 05. december 2017 08.11 | Posodobljeno 05. december 2017 08.11 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Ustrahoval naj bi sovaščane in se lotil tudi mož v modrem. Kradel naj bi z Martinom Kovačem, obsojenim zaradi umora Andreja Cekute.

Darko Kuhar. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

DOBRAVA OB KRKI – V vasi Dobrava ob Krki, nedaleč od Podbočja in Šutne, so si oddahnili, vsaj začasno. Njihovega sokrajana Darka Kuharja, ki naj bi vlamljal, kradel kot sraka ter ustrahoval domačine, saj naj bi celo streljal po sosednjih hišah, so namreč potem, ko ga je policija iskala celo s tiralico, le našli in vtaknili v pripor. Tako mu bodo končno lahko sodili za serijo grehov, ki jih je krška okrožna tožilka Mateja Roguljič na brežiškem sodišču naštevala kar četrt ure (menda je hotela v zameno za priznanje ponuditi pet let zapora), najhujši pa je tisti, ko je policistom, ki so prišli na hišno preiskavo, na vhodu v svojo hišo za dobrodošlico nastavil električno past, ki bi bila lahko za katerega od mož postave celo usodna, če se ne bi odpiranja vrat lotili z veliko previdnosti in ustrezno zaščitno opremo, pa tudi sreča je bila na njihovi strani.

Njegova mama ubila svojo mamo

»Manj ga vidimo, raje ga imamo,« skomigne v Dobravi ob Krki ena od domačink, ko sprašujemo, kako kaj njihov 49-letni krajan, oče šestih otrok, ki jih ima z dvema partnericama. Domačini se ga bojijo, zato se javno ne želijo izpostavljati, a o njegovem življenju vedo veliko povedati, roman bi lahko napisali o njem in njegovi družini, pravijo. »Mama je kriva vsega. Nobene prave vzgoje ni imel. Delati bi ga naučila, pa bi si lahko vse pridelal sam, zemlje ima dovolj, ne pa da krade in dela škodo drugim,« doda prva sogovornica in se spomni na daljno leto 1972, bil je julij, ko je Darkova mama ubila svojo mamo, 16-krat jo je zabodla z nožem, mali Darko je imel takrat komaj štiri leta. Sprva je bil umora osumljen tudi Darkov oče, a je žalostno končal svoje življenje v priporu na policiji. »Sedem let je dobila, odslužila je polovico. Darko je imel še tri sestre, večkrat so bili lačni kot siti, ko je bila mama v zaporu, so jih dali v rejništvo. Spomnim se malega Darka, kako je cele dneve in večere sedel na plotu pred hišo, dokler ga ni kdo v hišo pospremil. Potem je šel pa v jasli h konjem spat,« pove eden od vaščanov in pripomni, da je bil Darko pravzaprav hudo brihten fant. Z lesom je rad in lepo delal, že je hotel za mizarja, v Škofjo Loko bi moral v šolo, pa je mama rekla, naj gre kar v službo, da bo prej prišel do denarja.

Prisluškoval policistom

In kmalu je Kuhar zašel na kriva pota, tudi v zaporu je že bil, nazadnje dve leti in osem mesecev. In vedno, ko je bil na prostosti, se je izogibal možem postave, ki so ničkolikokrat potrkali na njegova vrata. »Poleti si je za Krko šotor postavil, da se je umaknil, tudi v koruzi je spal, da se je le skril. Pa v avtu je imel radijsko postajo in je prisluškoval policistom, tako da je že vnaprej vedel, kdaj ga bodo šli iskat, iskali so ga tudi s helikopterjem. Ja, avto je imel, izpita pa ne,« izvemo.

In zakaj je na primer v samo mesecu dni ukradel kar šest registrskih tablic? Ker je ukradeno tablico namestil na avto, šel na črpalko natočit gorivo in odpeljal, ne da bi plačal. Tisto poletje 2013, na katero se nanaša prva obtožnica, je kradel kot sraka, kar 13 občanov iz okoliških vasi je prijavilo vlome, Kuhar pa naj bi vlamljal z bratoma Kovač, s Slavkom in Martinom. Slednjega je širna Slovenija spoznala, ko se je s prijateljem Alešem Olovcem kruto znesel nad prijateljem Andrejem Cekuto, čigar umiranje pod udarci in brcami sta prenašala kar po facebooku. Je pa Kuhar povezan tudi z Olovcem, pravzaprav z njegovo mamo, ona je bila Darkova prva partnerica.

Martin Kovač je vlome, ki jih je zagrešil z Darkom Kuharjem, že priznal. V tistem obdobju je Kuhar živel pri Kovaču v Žabjeku v Podbočju. In kaj so kradli? Vse, kar jim je prišlo prav; več cistern vina, različno orodje in električne aparate, plinske jeklenke, 18 kilogramov medu, svetilke, pretvornik za internet, satelitsko televizijo, hišni kino, kozmetiko, salame, slanino, feferone, pločevinke rib … Kuhar tatvin ni priznal. Da ga spomin zapušča, je odgovoril sodnici Danijeli Knez Molan in pripomnil, da je imel junija 1986 prometno nesrečo, v kateri je voznik umrl, on pa je bil hudo poškodovan.

Elektrika mimo števca

Prejšnjo jesen so se domačini Darka spet bali. Spet je vlamljal, streljal na sosednje hiše in ustrahoval sosede. »Okoli je govoril, da če ga bodo policisti izsledili, bo v zrak vrgel Dobravo in Pristavo. Orožja je pa imel, in to že od nekdaj! Za to je imel denar,« izvemo v vasi, kjer je med drugim vlomil tudi v hišo nekdanjega predsednika uprave podjetja Vipap Oldricha Kettnerja, kamor naj bi enkrat tudi streljal z zračno puško, naboj je prebil steklo na oknu. Seznam ukradenih stvari je tako dolg, da imamo občutek, da v hiši sovaščana ni pustil nič (precej stvari so našli pri Kuharju doma), je pa Kuhar pri sosedu odstranil tudi domofon, pri hiši posekal živo mejo ter povil žično ograjo, v hiši je z zidakom razbil televizijo, zvil žaluzije in strgal zavese.

Kuhar je imel tudi elektriko na črno. Leta 2007 so mu jo namreč odklopili, saj je ni plačeval, jo je pa imel napeljano mimo števca, menda naj bi to storil neki prijatelj, ki je bival pri Kuharju, ko je prišel iz zapora, in sicer se je udobno namestil v propadajoči hiši s hišno številko Dobrava ob Krki 3 v času, ko je bil Kuhar v zaporu.

Past za policiste

Ko so pred dobrim letom, bil je 11. oktober, policisti na Kuharjevem domu želeli opraviti hišno preiskavo, jih je pričakala nenavadna električna dobrodošlica. Kuhar je namreč kljuko vhodnih vrat povezal z električnim vodnikom, pod vrata namestil kovinsko mrežo, ki jo je prav tako povezal z elektriko, to je speljal tudi na vile in železno palico na dvorišču, nad vrata pa namestil vodovodno cev, ki bi povzročila udar elektrike in poškodovala nepovabljenega gosta. Tudi na dvorišču hiše je pripravil več desk z žeblji in orodij z nameščenimi električnimi vodniki. Ko so policisti prišli v hišo, Kuharja ni bilo na spregled, a izdala ga je mačka, ki je smuknila s podstrešja, kjer se je skrival. Možem v modrem je zatem pojasnjeval, da je tam pač spal. Sicer pa so med hišno preiskavo zasegli tudi zračno puško in več predmetov, ki jih je uporabil za vlome. Kuharja so takrat policisti odpeljali, a na veliko presenečenje domačinov so ga čez dva dni že spustili na prostost, takšna je bila odločitev preiskovalnega sodnika.

Zdaj je torej Kuhar v priporu, obeta pa se mega sodni proces, sodnica je namreč za december že rezervirala šest razpravnih dni, zaslišani bodo vsi oškodovanci, priče in očitno kar več izvedencev, med drugim je Kuharjev odvetnik Zoran Dular predlagal izvedenca elektro stroke, da bo izračunal porabo ukradene elektrike, Elektro namreč od Kuharja zahteva dobrih 3.+000 evrov, in tudi izvedenca okulistične stroke, Kuhar naj bi namreč zelo slabo videl. Kako naj torej strelja na sosednje hiše? Predlagal pa je tudi ogled okolice njegove hiše, da bi se prepričali, da je zaradi goste zaraščenosti nemogoče streljati na sosede. N

Šest razpravnih dni je decembra že rezervirala sodnica Danijela Knez Molan, obeta se torej mega sodni proces.


 

Deli s prijatelji