PATRIA

Danes na Dob še Tone Krkovič

Objavljeno 04. julij 2014 09.28 | Posodobljeno 04. julij 2014 09.28 | Piše: STA, D. P.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Janša in Krkovič.

LJUBLJANA – Brigadirja Toneta Krkoviča, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zapora, danes pričakujejo v zaporu na Dobu. Krkovič je sicer ob prejemu poziva napovedal, da se bo nanj odzval in ne bo zaprosil za odložitev kazni ali pa alternativno prestajanje. Nobena organizacija sicer ni uradno napovedala, da ga bo danes pospremila.

Črnkoviča ne bo

Krkovičev soobsojeni Janez Janša dveletno kazen prestaja že dva tedna, prav tako na Dobu. Ivan Črnkovič je najprej neuspešno zaprosil za alternativno prestajanje kazni, zdaj se bo na zavrnitev še pritožil, hkrati pa je zaprosil tudi za odlog prestajanja kazni. Sodišče o tej prošnji še ni odločilo.

Obsojeni morajo do konca julija poravnati tudi vsak po 37.000 evrov kazni, bremenijo jih tudi sodni stroški. Črnkovič je zaprosil še za obročno odplačevanje kazni, a tudi o tem še ni odločitve.

Finski osemkolesniki

Sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna, Janša pa je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Deli s prijatelji