ROPAR

Vlomilca s sekiro nad vrata

Objavljeno 16. april 2017 19.00 | Posodobljeno 16. april 2017 19.00 | Piše: T. J. G.

Nepoboljšljivi posavski ropar Danijel Brajdič bo plačeval še za stare grehe.

Danijel Brajdič je moral tokrat na zatožno klop sesti zaradi kaznivega dejanja, ki ga je zagrešil leta 2013. Foto Tanja Jakše Gazvoda

TREBNJE – Štiriindvajsetletni Danijel Brajdič iz Kerinovega Grma ima sicer usodo zapečateno do leta 2030, takrat naj bi odslužil dobrih 17 let zaporne kazni, ki si jo je prislužil z brutalnimi ropi starejših žensk v Posavju. Ropal je skupaj s pajdaši, nad nemočnimi ženicami, starimi od 70 do 86 let, pa so se, da bi dobili denar in zlatnino, grdo izživljali, eno so morali reševalci zaradi hudih poškodb odpeljati v klinični center celo s helikopterjem, potrebovala pa je več operacij. In kaj lahko se zgodi, da si bo Danijel bivanje za zapahi še nekoliko podaljšal.

Tokrat je moral sesti na zatožno klop trebanjskega sodišča zaradi greha, ki naj bi ga zagrešil 5. junija 2013 okoli pol polnoči, torej približno mesec dni pred brutalnimi ropi. S še enim pajdašem je šel do vulkanizerske delavnice v Šentjerneju in s sekiro sta razbila steklo vhodnih vrat ter vstopila. Odnesla sta ročno blagajno, v kateri je bilo vsaj 160 evrov, ter štiri plastične škatle z za najmanj tisoč evrov kovancev. Ker je objekt varovan, je bil varnostnik v nekaj minutah na kraju vloma, verjetno pa se je prav zato zlikovcema zelo mudilo, v notranjosti sta namreč pozabila vlomilsko orodje – sekiro. Policisti so na njej zavarovali biološke sledi, za katere so ugotovili, da pripadajo prav Brajdiču. Kdo je bil še z njim, ni znano, je pa z videoposnetkov razvidno, da sta bila na delu dva.

Brajdič se je v preiskavi zagovarjal z molkom, na predobravnavnem naroku pa krivde ni priznal, verjetno tudi zato ne, ker je tožilka Nada Črnugelj zanj predlagala zaporno kazen v trajanju enega leta. Prevečkrat je bil že kaznovan, da bi mu za takšen vlom pogledala skozi prste.

Brajdič je že zelo zgodaj stopil na kriva pota. Zaradi serije vlomov in tatvin, ki jih je zagrešil skupaj z očetom Maksom, je eno leto preživel v prevzgojnem domu v Radečah, kmalu po vrnitvi domov pa so se spet začeli vrstiti vlomi po Dolenjski in Posavju. Tudi na sodišču je bil znan kot predrzen in nesramen. Februarja 2014 je krškemu tožilcu Bogdanu Matjašiču zagrozil s smrtjo in z vso močjo brcnil v razpravni pult v sodni dvorani, ki se je prevrnil proti sodnici Mariji Breznik. Tudi zaradi tega dejanja se je moral zagovarjati na sodišču, zaradi kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi je bil obsojen na deset mesecev zapora, ker je dejanje na predobravnavnem naroku septembra 2015 priznal, saj je tožilka takšno kazen predlagala v primeru priznanja. Pozneje je bil obsojen zaradi goljufije in tatvine. Ker vloma pri vulkanizerju ni priznal, bo potrebno sojenje. 

Deli s prijatelji