VELENJE

V Premogovniku Velenje poškodovanih šest rudarjev

Objavljeno 15. februar 2013 08.50 | Posodobljeno 15. februar 2013 09.29 | Piše: Mo. S.

Zadnji tovrstni dogodek se je zgodil decembra 2010.

V premogovniku.

VELENJE – Okoli 20 minut po polnoči se je v Premogovniku Velenje zgodila nesreča pri delu, v kateri naj bi se bilo poškodovalo šest rudarjev. Po prvih informacijah sta dva težje poškodovana, štirje pa ležje, je za STA povedal direktor premogovnika Milan Medved.

Nesreča se je zgodila v severnem krilu jame Preloge Premogovnika Velenje na koti – 100, povzročil pa jo je tako imenovani stebrni udar. Po besedah Medveda gre pri tem za hipno sprostitev napetosti v hribini, ki se v rudnikih zgodi občasno.

Po neuradnih podatkih se je zadnji tovrstni dogodek zgodil decembra leta 2010, ko so bili v nezgodi lažje poškodovani štirje rudarji.

Ob nepravem času na napačnem mestu

Za dodatne informacije smo se obrnili na glavnega sindikalista v premogovniku Ferdinanda Žeraka, ki pa uradnih informacij o nesreči še ni imel. Kot je dejal, ga ni bilo zraven, kaj se je dogajalo, pa je izvedel od preostalih zaposlenih. Poudaril je, da se nesreče v premogovnikih dogajajo in da se podobno ni zgodilo prvič. »Dejstvo je, da narave še ne obvladujemo,« meni in dodaja, da takšnih nesreč ne moremo predvidevati vnaprej. Stebrni udari se dogajajo večkrat, zaposleni pa so ogroženi, »če se po nesreči znajdejo na nepravem mestu«, je še pojasnil.

 


Kaj je stebrni udar

»Stebrni udar je hipna sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena in je dogodek, ki se v rudnikih občasno zgodi. Kljub najsodobnejši tehnologiji, ki jo imamo v Premogovniku Velenje, je delo rudarjev še vedno delo v posebnih razmerah, za katere imamo predpisane posebne varnostne ukrepe, ki jih dosledno izvajamo, žal pa stebrnega udara ni mogoče vnaprej predvideti,« so še enkrat poudarili v premogovniku.

Pretežno lažje poškodbe

Delo v rudniku poteka normalno, proizvodnja zaradi nesreče ni okrnjena. V zvezi s poškodovanimi je imel Žerak različne podatke, je pa zatrdil, da gre pretežno za lažje poškodbe. 

Eden ostaja v celjski bolnišnici

Iz službe za stike z javnostjo so nam sporočili, da so vseh šest udeleženih rudarjev takoj ustrezno zdravstveno oskrbeli, nato pa jih prepeljali v velenjski zdravstveni dom. Potrdili so, da nobeden od njih ni v smrtni nevarnosti: »Trije so bili takoj po pregledu v zdravstvenem centru Velenje zaradi lažjih poškodb napoteni k svojemu osebnemu zdravniku, preostali trije pa so bili napoteni v bolnišnico Celje. Eden je ostal v bolnišnični oskrbi, dva pa sta bila napotena domov.«

Glavni rudarski inženir si je že ogledal mesto nezgode, o dogodku pa so obvestili tudi glavnega republiškega inšpektorja, ki je pristojen za rudarstvo. Tudi ta si je kraj nesreče že ogledal.

Deli s prijatelji