NEPRIDIPRAVA

V pičlih treh urah
 oropala deset ljudi

Objavljeno 27. november 2015 17.30 | Posodobljeno 22. november 2015 15.12 | Piše: Boštjan Celec

Tri leta zapora za mlada Bosanca, ki sta v Ljubljani ustrahovala žrtve z udarci.

V podhodu Dunajske ceste in Kardeljeve ploščadi sta med decembrskim roparskim pohodom udarila prvič. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Devetnajstletni Almin Mehić in leto mlajši Mersad Begić sta priznala krivdo za komaj verjeten roparski podvig – decembra jima je namreč uspelo v pičlih treh urah oropati skoraj ducat Ljubljančanov, pri čemer nista le kradla, skoparila nista niti z razkazovanjem pesti. Priznanje jima je sicer prineslo nenavadno milo kazen, še sodnici Špeli Koleta je šlo težko iz ust, da ju zaradi takega dogovora s tožilstvom za samo tri leta pošilja v zapor. Toda pokesala sta se, da jima je žal in da česa takega ne bosta nikoli več počela... Te besede so ob neuradnih podatkih, da naj bi imel Mehić zaradi premoženjskih deliktov odprtih še kar pet, Begić pa dva kazenska postopka, kajpak izvenele precej cinično.

Dveh ne priznata

V drugi zgodbi, tožilstvo ju je preganjalo, da sta si 3. oktobra na avtobusu mestnega potniškega prometa izbrala žrtev, ji po izstopu sledila ter jo nasilno oropala, na naroku pred sodnikom Marjanom Pogačnikom nista hotela priznati krivde, čeprav jima je bila znova ponujena nizka kazen, in sicer po 10 mesecev zapora. A Mehić je trdil, da je bil v tistem oktobrskem času, ko se je zgodil ta rop, v rodni Bosni, v potrditev svojega alibija pa ponujal priče. So lahko njegovi mati, oče in brat dovolj verodostojni?

Včeraj sta znova morala priti v ljubljansko sodno palačo. Pred sodnico Katarino Turk Lukan je proti njima potekal še en predobravnavni narok, očitki na njun račun pa pričakovani: rop v sostorilstvu, zagrožena kazen od enega do 10 let zapora. Konec lanskega aprila naj bi na Bleiwesovi ulici stopila za hrbet Diani B. Tožilec Primož Suknaič očita Mehiću, da jo je prijel okrog vratu in ji z roko zamašil usta, ko pa je Diana opazila, da se je pred njo postavil še Begić, jo je postalo tako strah, da jima je molče izročila zahtevan iphone 4, vreden 750 evrov.

V zameno za priznanje krivde jima je tožilec ponudil leto dni zapora, združena kazen s tremi leti pa bi jima nanesla tri leta in devet mesecev prisilnega bivanja za zapahi. Vendar je bila dvojica, ki je trenutno v celjskem zaporu, odločna, da niti teh obtožb ne sprejmeta kot resnične. Begić je izustil le kratek »Ne«, Mehić pa dodal, da ne prizna, ker tega ni storil, potem pa se še pridušal: »Hamdija B. mi je nekaj zameril, zato me je krivično prijavil.«

Najraje imata mobilnike

Najodmevnejši Mehićev in Begićev pohod torej ostaja tisti s 3. decembra, ko so začeli proti večeru deževati klici na 113, klicatelji so se po vrsti pritoževali, da so postali žrtev brutalnega ropa. Organi pregona so pozneje v obtožbi zapisali, da sta zagrešila kar sedem ropov v sostorilstvu ter tri poskuse ropov v sostorilstvu. Naropala sta si za 1885 evrov mobilnikov, denarja in drugih predmetov. Pri nekaterih od teh dejanj naj bi imela pomočnike, a jih preiskovalci zločinov niso odkrili, v enem primeru pa jima je bojda pomagal Mehićev mladoletni brat, proti kateremu je stekel ločen postopek.

Prvič sta udarila ob 18.45, ko sta v podhodu Dunajske ceste in Kardeljeve ploščadi srečala Emanuela J. in Maksa B. Po nesrečnikih je padlo nekaj udarcev, Maks pa je ostal še brez novega samsunga galaxyja. Ob 19. uri sta bila Mehić in Begić na Šišenski cesti, Jure B. je tam začutil moč pesti enega od njiju in odtlej pogrešal svojo sony xperio. Uro pozneje so se jima pridružili še trije neznani sostorilci, v podhodu pri Cankarjevi cesti so si za tarči izbrali Žigo O. in Evo K. Žiga je imel čez nekaj trenutkov počeno arkado, drug udarec je bil uperjen v njegov trebuh, potem pa so mu vzeli samsung galaxy ace II in 35 evrov. Ker sta ravno tedaj mimo prikorakala še Luka T. in Martin G., so se nepridipravi kajpak spravili še nad njiju, znova so zapele pesti, roparji pa so si postregli z Lukovim HTC-jem in 20 evri.

Še najbrutalnejši so bili Mehić, Begić ter sostorilci ob devetih zvečer na obrežju Ljubljanice, ko sta jim pot prekrižala Martin B. in Julija S. Moškega so brutalno pretepli (posledice: izbiti zob, zlomljena čeljust in vdor trebušne votline), tako imenovano Plažo pa zapustili z njegovim mobilnikom HTC desire, nekaj denarja in ročno uro casio ter njenim iphonom 4. Za zaključek tretjedecembrskih roparskih dogodivščin sta Mehić in Begić Aljoši Š. okrog pol desetih zvečer pri Konzorciju iz rok iztrgala huaeweija. 

Deli s prijatelji