ZAPORNA KAZEN

Sto osebnih z isto glavo

Objavljeno 24. januar 2013 23.00 | Posodobljeno 24. januar 2013 23.00 | Piše: N. Č. C.

Romuna, ki sta ponaredila 131 osebnih izkaznic, obsojena.

Poleg dokumentov sta skrivala tudi precej denarja.

BREŽICE – Čeprav so na okrajnih sodiščih navadno izrečene kazni do treh let zapora, je Romuna Aleksandruja Carausa na Okrajnem sodišču v Brežicah doletela kar šestletna zaporna kazen. Inženir mehanike, star 32 let, je namreč s štiri leta mlajšim kolegom, brezposelnim Andrianom Oxanijem – ta je bil obsojen na 14 mesecev zapora – ponaredil kar 131 osebnih izkaznic in en potni list. Ker sta to počela iz koristoljubja, jima je sodnik Almir Kurspahić prisodil še visoko denarno kazen: Caraus mora plačati 46.000, Oxani pa 36.000 evrov. Če tega ne bosta storila, se jima bo znesek spremenil v zaporno kazen.

Romuna sta sredi oktobra z avtobusom iz Ljubljane potovala v Zagreb. Na mejnem prehodu Obrežje se je policist odločil za temeljito mejno kontrolo in v potovalki odkril pravo bogastvo: 131 osebnih izkaznic Romunije z različnimi osebnimi podatki in serijskimi številkami, potni list, prenosni računalnik, multifunkcijsko napravo, več kot 50 kosov zaščitne folije, napravo za plastificiranje, skener s tiskalnikom, deset mobilnih telefonov ter dobrih 13.000 evrov in 1300 ameriških dolarjev.

Na kar sto osebnih izkaznicah je bila slika Carausa, na nekaterih fotografijah je bil obrit, na nekaterih pa je imel brado. Fotografija Oxanija je bila na osmih izkaznicah, pojavljalo pa se je še nekaj drugih ljudi. Policijska preiskava je pripeljala do zanimivih izsledkov: Caraus, glavni ponarejevalec, očitno član dobro organizirane mednarodne kriminalne mreže, je bil v Sloveniji le en teden, s še enim Romunom, ki ga še iščejo, je bival v sobi v hotelu Alibi v Ljubljani, Oxani pa je pripotoval za njim čez tri dni in prav tako stanoval v omenjenem hotelu.

Oxani krivdo priznal, Caraus le delno

V tem času naj bi ponarejali dokumente, saj so bile folije za izdelavo romunskih osebnih izkaznic skrite v multifunkcijski napravi in zavite v zemljevid Ljubljane. V različnih poslovalnicah NLB v Ljubljani je Caraus dvignil več denarja, opravil je tudi nakazilo v Ukrajino.

Oxani, ki je zaradi okvare hrbtenice invalidsko upokojen, je krivdo priznal, Caraus pa le delno. Priznal je, da je imel pri sebi vse te pripomočke in ponaredke, a trdil, da niso njegovi in da ni z nikomer sodeloval. Sodišče mu ni verjelo, tudi zato ne, ker se je Caraus s podobnimi kriminalnimi dejanji ukvarjal tudi v Nemčiji – tam je izdeloval italijanske osebne izkaznice, obravnavali pa so ga tudi zaradi goljufije. Tudi na Češkem je nezaželen zaradi podobnih kaznivih dejanj, tam je Caraus pred tremi leti s ponarejenimi dokumenti odprl račun in dan pozneje dvignil dva priliva v skupni vrednosti 42.000 dolarjev.

Slovenski urad za preprečevanje pranja denarja je ugotovil, da je bilo s ponarejenimi osebnimi izkaznicami dvignjenih skoraj deset tisoč evrov. Pošiljatelji denarja so bili v glavnem iz ZDA, vsaj v enem primeru pa naj bi šlo za pranje denarja. Obdolžena sta se nekoliko pokesala, prepričana pa sta, da sta bili izrečeni kazni previsoki. Tako menita tudi njuna zagovornika Boris Kanduti in Rado Čevnik, tožilec Bogdan Matjašič pa je zadovoljen, saj je sodišče skoraj v celoti sledilo njegovemu predlogu.

Deli s prijatelji